KDK ‘mobing’i yargıya havale etti

Son yıllarda şikayet patlaması yaşanan iş yerinde psikolojik taciz (mobbing) başvuruları Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) da yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Ama bir ayrıntıyı atlamamak gerekiyor. Eğer dava açtıysanız, KDK’ya başvurmayın ve önce yargı kararını bekleyin. Çünkü, KDK, “Mobbing davası açılmışsa konuyu mahkemenin çözmesi daha uygun olur” şeklinde karar aldı. KDK, kuruma yapılacak mobbing şikayetleri için örnek oluşturan bu kararını Kahramanmaraş’tan yapılan bir şikayet üzerine bakın şöyle aldı:

SENDİKACI MEMURDAN ŞİKAYET

Kahramanmaraş’ta bir kamu kurumunda şef olarak çalışan M.K., 24 Nisan’da KDK’ya başvurdu. Başvurusunda, aynı zamanda sendika yöneticisi olduğunu, Aralık 2012’deki sendika toplantısındaki konuşmaları nedeniyle idarece kendisine baskı yapılıp ‘uyarma’ cezası verildiğini bildirdi. ‘Uyarma’ cezasına itirazının reddedildiğini yaptığı basın duyurusu üzerine tekrar soruşturma açıldığını ve soruşturma devam ederken, geçici görevle başka bir yere atandığını savunan M.K. kendisine mobbing uygulandığını iddia etti.

Haberin Devamı

DENETÇİ: MOBBING SAYILMAZ

Dosyanın ilk incelemesini yapan denetçi, M.K.’nın başvurusunun reddi gerektiği sonucuna vardı. Denetçi raporunda, Yargıtay’ın, 14 yıldır aralıksız İstanbul’da bir bankada görev yapan 56 yaşındaki bir kadın avukatın 9 ayda 30 kez yer değişikliğine tabi tutulmasının mobbing saydığı kararına atıf yaptı. Raporda, “Görüldüğü gibi devamlılık taşıyan yasa ve hukuka aykırı nitelikteki piskolojik saldırılar mobbing olarak görülmektedir” denildi.
Şikayete konu; eylem, işlem, tutum ve davranış idari işleminin bütün unsurları yönünden yetki, şekil, sebep, konu ve maksat açısından hukuka uygun bulundu. Bu kriterler ışığında şikayetçinin belirttiği eylem ve işlemlerin mobbing olmadığı savunuldu.

HAKKANİYETE UYGUNLUK DENETİMİ

Kamu denetçisinin, “Hakkaniyete uygunluk denetimi” yapacağı vurgulanan raporda, şöyle devam edildi:
“Kamu denetçisi bu hakkını kullanırken, kanaatini ön plana çıkarmalı, kanunu esnekleştirerek, yorum yapılmalıdır. Danıştay ve Yargıtay’ın istikrarlı uygulamaları dikkate alındığında şikayete konu yapılan eylem, işlem, tutum ve davranışların hakkaniyete uygun olduğu görülmüştür.”

Haberin Devamı

MAHKEME KARAR VERECEK

Başvuruyu inceleyen KDK Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu da bakın ne dedi:
“Kahramanmaraş İdare Mahkemesi’nde dava açıldığı ve konuyu yargının çözmesinin daha uygun olacağı anlaşıldığından konuyu yargının çözmesinin daha uygun olacağı anlaşıldığından şikayet başvurusunun mahiyetine göre şikayet başvurusu hakkında karar verilmesine yer olmadığına...”
KDK, mobbing başvurusunu bu şekilde yargıya havale etti. Son sözü yargı söyleyecek.

KDK’YA 49 BAŞVURU

Kurulduğu günden bugüne kadar KDK’ya toplam 49 mobbing başvurusu yapıldı. 49 başvurunun 12’si kadınlardan 37’si erkeklerden geldi. 25 başvuru incelenerek karara bağlandı. 24’ü ise kısmı ilgili uzman incelemesi aşamasında. Karara bağlanan 25 başvuruyla ilgili 1 geçersiz başvuru, 4 gönderme, 19 incelenemezlik, 1 şikâyet kaydının kapatılması şeklinde. 19 incelenemezlik kararı ise özellikle yakınma konusunun somut olmaması ve anlaşılamaması veya menfaat koşulunun bulunmaması nedenine dayandı. 4 geri gönderme kararı şikayet konusu ile ilgili olarak idari başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle alındı.

Yazarın Tüm Yazıları