Paylaş
* 7 ay önce eşimden boşandım. Aşık oldum. Ama 300 gün beklemem gerekiyormuş. Hemen evlenmek istesem ne yapabilirim?
Boşanma kararı kesinleştikten sonra bir erkek ertesi gün bile evlenebilir. Ancak kadının 300 gün beklemesi gerekiyor. Bu da Medeni Kanun’un 132. maddesinden kaynaklanıyor. Bu süreye “iddet müddeti” adı veriliyor. Boşanmanın kesinleşmesinden önce eski eşlerin cinsel ilişkiye girmiş olmaları ihtimalini göz önünde bulundurarak doğacak çocuğun babasının belirlenmesinde ortaya çıkacak karışıklıkları engelleme amacıyla konulan çok eski bir madde. Ancak siz bu 300 günlük süreyi beklemek istemiyorsanız, mahkemeye dava açıp hamile olmadığınızı doktor raporuyla kanıtlayarak, bu süreyi kaldırabilirsiniz. Son bir not. Kadının boşandığı eşiyle tekrar evlenmesi halinde bu süre şartı aranmıyor. Bana göre ise günümüz teknolojik imkanları ışığında artık böyle bir düzenlemeye gerek yok.
CEPTEN HAKARET MESAJINI SİLMEYİN
* Cep telefonuma sürekli hakaret mesajları geliyor. Yasal olarak ne yapabilirim? Bu suç değil mi?
Bir kişinin telefona hakaret mesajı gönderilmesi Türk Ceza Kanunu’ndaki hakaret suçunu oluşturur. Cezası da 3 aydan 2 yıla kadar hapistir. Bu suçtan savcılığın işlem yapması için şikayetçi olmanız gerekir. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulabilirsiniz. Suçtan maddi ve manevi zarar gördüğünüz için ise tazminat davası da açabilirsiniz. Hakaret içerikli kısa mesaj ya da mail alanlar için birkaç uyarıda daha bulunmak istiyorum. Bu tip mesajlar geliyorsa, karakola ya da savcılığa şikayette bulunun. Savcılık ilgili telekomünikasyon firmalarından mesaj dökümlerini ister. Ancak telekomünikasyon firmaları mesajlara dair içerik kayıtlarını tutmaz. Bu nedenle sadece mesajı gönderen numarayı, gönderildiği numarayı, gönderim saatlerini ve kişinin kimliğini tespit edebilir. Bu yüzden şikayetçi olacaksanız hakaret içerikli mesajları saklaması önemlidir. Hakaret mesajlarını sakın ama sakın silmeyin.
* Çankaya’da oturan kiracım tahliye kararına rağmen evi boşaltmadı. Ne yapabilirim?
Tahliye kararı verildiğinde doğal olarak kiracının evi boşaltması gerekir.Boşaltmadığına göre önce kararın temyiz edilip edilmediğini araştırın. Kiracı, tahliye kararını temyiz ederse, belirli bir bedeli şartıyla, temyiz kararına kadar tahliyenin uygulanması bekletilir. Kararın kesinleşmesi ya da teminatın yatırılmaması halinde mal sahibi olarak siz icra memuru marifetiyle, kiraya konu olan evin tahliye edilmesini sağlayabilirsiniz. Bu durumda polis yardımı da alınabilir. Kiracının malları daire dışına çıkarılır. Kiracınız evde yoksa malları yediemin olarak bir depoya teslim edilir.
ADRES DEĞİŞİKLİĞİNE 20 GÜN SÜRE
*Altındağ’dan Mamak’a taşındım. Adres değişikliğini nasıl ve nereye yapabilirim?
İkametgahlarını değiştiren vatandaşların 20 iş günü içinde nüfus müdürlüklerine başvurarak yeni adreslerini kayıt ettirmeleri gerekiyor. Sizin de Mamak Nüfus Müdürlüğü’ne başvurarak, yeni adresini kayıt ettirmeniz şart. Önceden muhtarlıklara bildirimde bulunmak yeterliyken, artık bu bildirim doğrudan ilçe nüfus müdürlüklerine yapılıyor. Süresi içinde bu bildirimi yapmayan vatandaşlara ise para cezası uygulanıyor. Son bir uyarım daha var. Evden taşındınız ve yeni taşındığınız ev içinde adres bildiriminde bulunmadınız. Ancak, eğer eski evinize taşınan kişi kendisi için adres beyanında bulunursa da cezalı duruma düşüyorsunuz. Benden uyarması.
Paylaş