Ankara’da deniz var

BİLİYOR MUSUNUZ Ankara’da deniz var. Hem de çok uzakta değil Nallıhan’da. Nallıhan üç barajı olan Türkiye’deki tek ilçe.

Sarıyar Hasan Polatkan Barajın’da tekne turu yapabilirsiniz. Ben gidip gördüm gözlerime inanamadım. Nallıhan’a, can kardeşim Rekabet Kurumu Hukuk Müşaviri Meltem Türkoğlu’yla birlikte gittik. Nallıhan Vakfı’nın desteği ile açılan ve eğitime başlayan Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksekokulu’nun açılış törenine de katıldık. Size bu hafta bu güzel ilçeyi tanıtmak istiyorum.
JULİOPOLİS ANTİK KENTİ
Nallıhan, Ankara’ya 160 kilometre uzaklıkta. Aralarında 350 ile 1071 yaş arası değişen ardıç, karaçam, fındık, dut, meşe gibi ağaçları da bulunan ormanları, kuş cenneti, şelaleleri var. Ama belki çoğunuzun bilmediği Juliopolis’i ile  ünlü. Önce size bu antik kenti anlatmak istiyorum.
Juliopolis antik kenti Nallıhan İlçesi, Çayırhan Beldesi Gülşehri Mevkii’nde. Kentin eski Skopas (Aladağ Çayı) üzerindeki Sarılar Köprüsü civarında olduğu ve Sarıyar baraj gölü suları altında kaldığı biliniyor. Juliopolis antik çağlarda Bithynia Bölgesi ile Galatia Bölgesi sınırında yer alıyor. Şehir asıl önemini Erken Bizans çağında Konstantinopolis’ten Nikaia’ya ve oradan da Ankyra’ya uzanan ve hacıyolu olarak bilinen yol üzerinde yer almasına borçlu. Bithynia bölgesinin bu yeni kentinin ismi Kleon adında bir çete reisi Romalı Julius Ceasar’a atfen Juliopolis olarak değiştiriliyor. Juliopolis adı da edebi eserlerde yaygın olarak görülüyor. Daha sonra kent tarih sahnesinden siliniyor.
“KIRSAL TURİZM”
Nallıhan’da aslında “Kırsal turizm” yapılıyor. Bununla ilgili birçok proje var. Nallahan bu projelere de destek bekliyor. Oğuz boyundan gelen Beydili Köyü, “kırsal turizm” çerçevesinde yeniden yapılandırılmış. Benzer çalışmalar yedi köyde daha devam ediyor. Tunç dönemi, Roma dönemi, Bizans dönemine ait birçok kazı çalışmaları  da başlatılmış durumda. Dört iklim kuşağını bir arada taşıyan ender ilçelerden olan Nallıhan biyolojik zenginliği de göz kamaştırıyor. Sarıçalı Dağı ve çevresiyle ilgili Gazi Üniversitesi Botanik bölümü işbirliği ile üç mastır tezi verildi. Sarıçalı’da 610 bitki türü tesbit edildi. Bakir bir bölge olması nedeniyle birçok bilimsel çalışmaya imkan veren zengin bir bölge Nallıhan ve çevresi. Doğası, kültürü, insanı korunarak, turizm yapılabileceğini kanıtlayan bir ilçe olmak hedefinde.
İLÇENİN İLK YÜKSEKOKULU
İlçedeki gezimizde tarihten eğitime geçelim. Önce yüksekokul açılış töreni. Okulun açılışını TBMM Başkanı Cemil Çiçek beraberindeki protokolle birlikte yaptı. Törene Çiçek’in yanısıra milletvekilleri, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Nallıhan Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, Nallıhan Belediye Başkanı Ahmet Adnan Okur, okulun yapımına katkı sağlayan Nallıhanlı işadamları, Nallıhan Vakfı Başkanı Ayhan Sümer, çevre ilçelerin belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Hizmete giren okul “Bilgisayar Programcılığı” ve “Elektronik Teknolojisi” olmak üzere iki bölüm olarak eğitim veriyor.
Okul açılışından sonra “Nallıhan Ayhan Sümer Kültür Merkezi”ne geçtik. Nallıhan’a özgü yöresel yemekleri tattık. Kıymalı tarhana çorbası, kapama pilavı, zeytinyağlı yaprak sarması, baklavası enfes. Kültür merkezinde Nallıhan’ın iğne oyalarının ödüllü örnekleri sergileniyor. Nallıhanlı kadınların kooperatif kurup, ürettikleri bu iğne oyası takılardan satış mağazalarından temin etmeniz de mümkün.
Nallıhan, ikinci annem gibi sevdiğim 1 Temmuz 2010’da kaybettiğimiz emekli Danıştay hakimi Gülşen Mutlu’nun da memleketi. TBMM Başkanımız Çiçek’in bana rahmetli Gülşen Teyzemi anımsatan şu sözlerine ben de katılıyorum.
“Türkiye’nin en güzel insanı Nallıhan’dadır”
Yazarın Tüm Yazıları