Paylaş
Aile mahkemelerinin kadınlar için verdiği koruma kararları da çoğu zaman ya yetersiz kalıyor ya da hiç uygulanmıyor. Ama Ankara’da polis bu defa inanılmaz bir tedbir kararının kahramanı oldu. Halı silkeleme yüzünden iki kadın kavga etti. İki aile birbirine girdi. Biri diğerini karakola şikayet etti. Karakol, şikayetçi ailenin talebi üzerine aynı gün koruma kararı verdi. Önce bu ilginç olay:
KARAKOLLUK OLDULAR
2 Ocak günü Mamak Tuzluçayır’da halı silkeleme yüzünden biri anne-oğul, diğeri karı-koca ve çocuk olan iki aile kavga etti. 1 numaralı dairede oturan A.E adlı adam kendisi, eşi ve kızı adına karakola gitti ve 9 numaralı dairede oturan komşularından “Bizi rahatsız ediyorlar” diye şikayetçi oldu.
POLİSTEN JET TEDBİR
Mamak İlçe Emniyet Müdürlüğü Tuzluçayır Polis Merkezi ne yaptı biliyor musunuz? Şikayet derhal işleme konuldu. Dosyaya 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un 5/2 fıkrasına göre işlem yapıldı. Halı silkelediği iddia edilen anne F.B ve oğlu A.İ.B’nin aleyhine tedbir kararı verildi.
KOMŞUNUZA YAKLAŞMAYIN
Tedbir kararında F.B ve A.İ.B’nin komşuları çift ve kızlarına, evlerine üç ay süreyle yaklaşmamaları yanında “şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmamalarına” hükmedildi. Aynı kanuna göre tedbir kararının 24 saat içinde aile mahkemesine onaylatılarak uygulanması gerekiyordu. Polis, aynı gün dosyayı adliyeye gönderdi.
MAHKEMEDEN JET KARAR
Polisin tedbir talepli ve 2 Ocak tarihli dosyası Ankara 11. Aile Mahkemesi’ne geldi. Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ 3 Ocak Cuma talebi derhal karara bağladı. Ancak, Hakim Karadağ, polislerin bu tedbirin onaylanarak uygulanması talebini reddetti. Kararda şöyle denildi:
“İki aile arasında 6284 sayılı yasa kapsamında olmayan adli olay nedeniyle normal adli soruşturma yapılması gerektiği, 6284 sayılı yasanın olaya uygulanma olanağı bulunmadığı düşünülerek talebin reddine; polis merkezi amirliğinin tedbir kararının onaylanmamamasına ve tedbir uygulanmasına yer olmadığına dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda karar verildi.”
ŞİMDİ NE OLACAK
Aile mahkemesinin bu kararı üzerine dosya savcılığa geri gitti. Savcılık, hakaretten soruşturma yapıp dava açabilecek. Hakaret olmadığı sonucuna varılırsa, takipsizlik verilecek.
Polislere uygulamayı nasıl yapacaklarını gösteren bu örnek karar ışığında “çöp dökme, halı silkeleme, balkon yıkama, gürültü yapma, parti verme, müziği yüksek sesle açma, balkonda, bahçede mangal yakma” gibi gerekçelerle çıkan komşu kavgalarına aile mahkemesi değil genel mahkemeler bakacak.
KANUN YANLIŞ UYGULANIYOR
Eski aile hakimi avukat Eray Karınca’ya da bu kararı sordum. Karınca kanunun çoğu zaman yanlış uygulandığını belirterek, bakın nasıl değerlendirdi:
“6284 sayılı Ailenin Korunması Kanunu’nun ruhu ve esprisi itibarıyla kadınla erkek arasındaki eşitsizliklikten kaynaklanan şiddet olaylarını önlemek için çıkarılan bir kanundur. Her adli olay bu kanun kapsamında değerlendirilemez. Bu olay genel hükümlere ve komşuluk hukukuna göre çözümlenmelidir. Haksızlığa uğradığına düşünen birisi komşuluk hukuku ve Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında hukuk mahkemelerinde dava açabilir. Tazminat ya da tedbir konulmasını isteyebilir. Ama bu konuda aile mahkemesi yetkili değildir. Genel mahkemeler görevlidir, genel hükümlere göre işlem yapılmalıdır.”
Paylaş