Paylaş
Pişirmek pek çok nedenle vazgeçilmez bir gıda hazırlama biçimi. Bazen daha yenilebilir hale getirdiğinden, bazen lezzetlerini artırdığından, bazen bozulmalarını önleyip kullanım sürelerini uzattığından ya da başka nedenlerle pek çok besini pişirerek yeme alışkanlığımız var.
Teknik olarak da en çok tercih edileni, en yaygın kullanılanı ise tencerede pişirmek. İyi ki de öyle! Ne yapıp edip bu iyi alışkanlığımızdan vazgeçmememizde fayda var, pişirme tekniklerinin içinde sağlığa en uygun olanından biri yiyecekleri kısık ateşte, su eklenmiş bir tencerede uzun süre pişirmek gibi görünüyor.
Tencerede hazırlanan yiyecekler sadece daha lezzetli değil, sağlığımız için de daha faydalı, en azından daha az zararlı gibi görünüyor. Tabiî ki burada tencere seçimi de önemli. Çelik tencereler ve iyi kalaylanmış bakır tencereler sorunsuz gibi görünüyor.
Son yıllarda kızartarak pişirmek daha bir ön plana çıktı gibi ama bu yöntemin maalesef pek çok sakıncaları var. Bazı gıdalar özellikle nişasta, un içeriği olanlar kızgın yağda ya da yüksek ısıda pişirildiklerinde içlerinde akrilamit isimli kanserojen madde oluşuyor. Özellikle fırın pastane ürünlerinde, paketlenmiş unlu yiyeceklerde -cipsler, gofretler, kekler ve bisküviler- bu risk oldukça yüksek.
PİLAVIN DİBİ TUTUNCA
Prensip olarak ister ateşte, ister başka bir şekilde pişirilmiş olsun yanmış gıdalardan kesinlikle uzak durun.
Örneğin pilavın dibi tuttuğunda, kızarmış ekmek karardığında, biber, patlıcan, domates gibi sağlıklı ürünler közlenip karardığında yiyeceklerin bu siyah/yanmış bölümlerini yememeye özellikle dikkat edin. Aynı dikkati mangal keyfi, ocak başı muhabbeti yaparken de göstermenizi tavsiye ederim.
BİBER KIZARTILINCA...
Sağlıklı yiyecekler oldukları için sık sık tavsiye ettiğimiz yeşilbiber, patlıcan, kabak ve benzer, yiyecekleri de yağda kızartmadan tüketmeye dikkat edin. Yağda kızarttığınızda mutlaka üzerine yoğurt, domates ve benzeri faydalı olabilecek diğer yiyecekleri ekleyin ve prensip olarak yağda kızartılmış sebzelerden de mümkün olduğu kadar uzak durun.
Yağda kızartılan balıklarda da aynı riskler bulunuyor. Yağda kızartılan balıkların bir sağlığa faydalı omega-3 deposu olmaktan çıkıp sağlığa zararlı omega-6 deposu haline gelebileceğini unutmayın.
SONUÇ
Şu prensipleri de hayatınıza yerleştirmeye çalışın: Kızartma yağını bir, en fazla iki defa kullanın. Bu yağları mutlaka kapalı ve koyu renkli cam bir şişede ağzı kapalı bir şekilde saklayın. Haftada bir, bilemediniz ikiden fazla yağda kızartılmış yiyecek yemeyin.
Kızartma yaparken yağ iyice kızardıktan sonra yiyeceği içine atın ki kızarttığınız malzemenin dışı hemen sertleşsin, yağ kızartmanın içine fazlaca emilmesin.
Benim önerim tencere yemekleri, haşlama yöntemi, fırınlama gibi pişirme yöntemlerinden daha sık faydalanma yönünde.
Paylaş