Hayvansal gıdaları bir yana bırakıp tümüyle bitkisel ürünlerle beslenmeye karar vermek, farklı yoğunlukta çeşitleri olsa da “vejetaryenlik” olarak tanımlanıyor.
Peki, vejetaryenlik kötü bir şey mi? Sağlığı tehdit eder mi? Hastalanmaya yol açar mı? Ya da tersine, iyi mi? Ömrü uzatır, hastalıkları önler mi? Bana göre “dozunda vejetaryenlik” zannedildiği kadar kötü değil. Eğer havansal ürünleri külliyen (!) reddetmiyorsanız ama beslenme sisteminizden örneğin sadece kırmızı eti, tavuğu çıkarmaya karar verdiyseniz benim buna pek bir itirazım olmaz. Ama her türlü “köktencilik” gibi “kökten vejetaryenliğin” de zararlı olduğunu düşünüyorum. Bu düzeyde vejetaryenlik, orta ve uzun vadede demir, B12, folik asit ve lizin, metionin, treonin gibi yaşamsal önemdeki bazı aminoasitlerin eksikliğine yol açacağından sağlığı tehdit edebilir.
EYVAH EYVAH!
Vejetaryenlik kararının bazı evlerde tartışma konusu olduğu da biliniyor. Özellikle anneler kızları vejetaryen olmaya karar verince bazen ciddi düzeyde paniğe kapılabiliyor. Bu ay “Üçüncü Göz” isimli dergide konuyla ilgili hoş bir yazı vardı. İşte “Eyvah! Kızım vejetaryen oldu” başlıklı o yazıdan dikkat çekici bir bölüm: “Hayvansal protein yok, demir yok, o yok bu yok. Sonra doktor kontrolünde vejetaryen oldu kız. Ben de bir akşam sofraya nar gibi kızarmış, iç pilavlı tavuk getirdim. Bizimkinin tabağına da sadece bir tane demir hapı kapsülü koydum. O günden beri kendi yemeklerini kendi tenceresinde yapıyor. Neden mi? Et pişirilen tencerede de pişmeyecekmiş yemeği. Allah’tan kendim için sabır, kızım için akıl diliyorum a dostlar.” Sağlıklı beslenmede esasın “denge ve çeşitlilik” olduğunu unutmamalı, her şey gibi vejetaryenlik konusunda da “ifrat-tefrit” dengesini gözetip onun da dozunu kaçırmamalı.
3 GÜN DİYETİ
2. GÜN Kahvaltı 2-3 yumurtanın beyazı ve 3-4 yemek kaşığı yağsız lor ile hazırlanmış omlet üzerine bol maydanoz Domates, salatalık 1 dilim tam buğday ekmeği 1 fincan yeşil çay (tarçınlı) Ara: (2 saat sonra) 1 kutu yağsız yoğurt Öğle: (2 saat sonra) 100 g tavuk ızgara (bol baharatlı, özellikle pul biber ekleyiniz) Bol salata (karışık, roka, marul, maydanoz, domates, yarım havuç, biber+1 tatlı kaşığı zeytinyağı) Ara: (2 saat sonra) 2 tam ceviz + 1 fincan yeşil çay (tarçınlı) Ara: (2 saat sonra) 1 dilim esmer ekmek + 1 dilim yağsız kaşar + 1 fincan yeşil çay Akşam: (2 saat sonra) 1 kâse yağsız sebze çorbası (az kırmızı mercimek ilaveli) 150 g ızgara balık (fırında veya ızgarada) Bol yeşil salata (roka ve maydanoz ağırlıklı) Gece: (2 saat sonra) 1 bardak yağsız yoğurt
3. GÜN Kahvaltı 2 dilim yağsız peynir (50-60g) 5 zeytin 1 dilim esmer ekmek Domates, salatalık, biber, maydanoz Ara 1 bardak yağsız yoğurt Öğle 100 g ızgara kırmızı et ile hazırlanmış et sote (bol sebze ile baharatlarla) Bol salata (Yağsız, limon ve sirke olabilir.) (Bugün havuç eklemeyin.)
NOT: 1 tatlı kaşığı zeytinyağını salata veya sebzeye ekleyebiliriniz. Ara 5-6 fındık veya badem + 1 fincan yeşil çay (tarçınlı) Ara 2 yemek kaşığı yulaf veya buğday gevreği 1 bardak yağsız süt 2 yemek kaşığı nar Akşam 150 g ızgara balık Bol yeşil salata (roka ve maydanoz ağırlıklı, yağsız, sirke ve limon olabilir) Ara 1 bardak yağsız süt (tarçınlı)