Paylaş
Ayaklardaki çizgi ya da top şeklindeki mor-mavi kıvrımlı damarların görünür hale gelmesi, estetik kaygısı olan herkesi rahatsız eder. Aslında sorun sadece estetik de değildir, toplardamarların genişleyip kanla dolması ve içindeki kanı kalbe geri taşımakta zorlanması bir dolaşım bozukluğu problemine de işaret eder ve söz konusu sorun “varis problemi” başlığı altında incelenir.
Kanın kalbe yer çekimine rağmen aşağıdan yukarıya doğru pompalanabilmesini sağlayan organizasyon aslında oldukça karmaşık bir mekanizma sayesinde başarıya ulaşır. Sistemin en etkili bölümünü ise bacak adalelerinin kasılması ve solunum hareketi ile göğüs kafesimizde oluşan negatif basınç sayesinde kanın göğüs kafesine doğru çekilmesi teşkil eder.
Yürümeye başladığımızda bacak adalelerinin kasılması sayesinde toplardamarlardaki kan kalbe doğru -aşağıdan yukarı- pompalanmaktadır. Eğer yürümek yerine oturmayı veya ayakta hareketsiz durmayı tercih edersek, ayak kaslarının yaptığı pompalama etkisi azalacak ya da ortadan kalkacaktır. Ayrıca toplardamarların içindeki kapak yapılarının bozulması da kanın göllenmesini kolaylaştıran bir faktör haline gelecektir.
NEDEN OLUYOR?
Yaşlandıkça varis oluşması bir ölçüde normaldir. Ayrıca genetik eğilimin de etkili bir faktör olduğu düşünülmektedir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülmesi hormonal faktörler, hamilelik gibi süreçlerle ilişkilendirilmektedir.
Mesleği gereği uzun süre ayakta durmak zorunda olanlarda da varis problemiyle daha sık karşılaşılıyor. Aşırı sıcaklar, bacak adalelerinin zayıflaması, yüksek topuklu ayakkabı giyilmesi, kronik kabızlık, uzun süre doğum kontrol hapı kullanılması gibi faktörlerin de varis oluşumunu kolaylaştırdığı biliniyor.
Doğru bir değerlendirme için doppler ultrasonografi yönteminden faydalanmaya ve çok ciddi tıbbi bir gerekçe söz konusu olmadığı sürece cerrahi tedavilerden uzak durulması tavsiye ediliyor.
Varis sorunu olanların doğru bir değerlendirme için damar cerrahisi uzmanlarıyla ilişkiye geçmelerinde fayda var.
NE YAPMALI?
Varis sorununu önlemek ya da hafifletmek istiyorsanız bol bol yürüyün. Ayakta hareketsiz kalmayın. Dar çoraplar ve iç çamaşırları kullanmayın. Fırsat buldukça ayaklarınızı uzatın. Yatarken ayaklarınızın altına yükselti sağlayacak destekler (yastık) koyun. Uzun süre oturmayın, mecbur kalıp da oturursanız ayaklarınıza pompa etkisi sağlayacak egzersizler yaptırın.
DİKKAT
Horlamayı durdurmanın 10 yolu
1- Fazla kiloları vermek ve kilo almayı önlemek.
2- İyi ve düzenli bir uyku alışkanlığı edinmek.
3- Yatmadan en az dört saat önce alkol kullanmayı kesmek.
4- Yatmadan en az üç saat önce yemeyi kesip bir şeyler atıştırmayı bırakmak.
5- Uyku hapları, yatıştırıcılar ve antihistaminiklerden uzak durmak.
6- Aktif, formda, hareketli bir hayat üzerine odaklanmak.
7- Uykuda sırt üstünden ziyade yan yatmak.
8- Yatarken mümkünse baş kısmını yükseltmek (mesela iki yastıkla uyumak).
9- Yatak odasının nem oranını arttırmak.
10- Bütün bu önlemlere rağmen horlama devam ediyorsa, bir uyku uzmanından yardım istemek.
AKLINIZDA OLSUN
İktidarsızlığa neden olabilen bazı ilaçlar
* Bazı tansiyon ilaçları
* İdrar söktürücüler (tiazid grubu)
* Antidepresanlar
* Ruhsal gevşeticiler
* Uyku ilaçları
* Uyarıcı haplar
* Bazı migren ilaçları
* Kolesterol ilaçları
Not: Cinsel gücünüzdeki azalmanın ilaçlarınızla ilişkisinin olup olmadığını merak ediyorsanız doktorunuz veya eczacınızdan bilgi alın. Yukarıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, doktorunuzla konuşmadan ilacınızı bırakmayın, dozunu değiştirmeyin. Cinsel güç azalmasının ilaçlar dışında başka pek çok nedende kaynaklanabileceğini de aklınızda tutun.
Paylaş