Paylaş
Bir yıl içinde ikinci, üçüncü yatağı deneyen, haftada bir yastığını değiştiren uykusuzlar var. Oysa sorun yatak ya da yastıklarla değil, bedensel ya da ruhsal problemlerle ilgili.
Özellikle ruhsal sorunlar artıp duygusal bagajlar doldukça, çatışmalar, kaygılar çoğaldıkça uykular da kaçıyor. Yastığı görünce uyuyan, derin rüyalara dalıp sabahlara zımba gibi uyananlarımızın sayısının parmakla gösterilecek kadar azalmasının esas sebebi budur!
Bu nedenle uykusuzluktan yakınanlar çözümü önce psikiyatrist ya da psikologlarda aramalı. Çünkü sorunun arkasında bedensel değil, ruhsal sorunlar var.
Bilgi alışverişi yoğunlaşıp ucuzladıkça, bilginin paylaşımı ve kirlenmesi kolaylaştıkça, insanların haberleşme, birbirleri hakkında bilgilenme ihtimali arttıkça, özel hayatlar kişisel olmaktan çıkıp hayatımızın yarış alanları haline geldikçe uyku sorunları iyice artacak.
Özetle uykusuzluktan yakınanların sayısı önümüzdeki yıllarda daha da çoğalacak. Bu, uyku alanında çalışan nöroloji uzmanlarının ve bu alanda uzmanlaşan merkezlerin işlerinin ve sorumluluklarının artacağı anlamına geliyor.
KALİTESİZ UYKU SAĞLIĞI BOZUYOR
Çevrenizdeki insanların sadece uykusuzluktan değil, geceleri sıklaşan ayak kramplarından, tekrarlayıp duran atmalar, çekilmeler, uyuşmalar, karıncalanmalardan, dayanılması güç hale gelen ayak-bacak ağrılarından daha sık yakındıklarını, uyku bölünmelerinden, erken uyanmalardan, uykuya dalma zorluklarından şikâyet ettiklerini daha çok duyacaksınız.
Reflü nedeniyle ekşime ve yanmalarla uykusu bölünenlerin, gecenin orta yerinde çarpıntı nedeniyle uyananların, her gece en az 3-5 kez tuvalet ziyareti yapanların da artması muhtemeldir!
KİLOLARA DİKKAT!
Ister uyku apnesinden, ister horlamadan, isterse ikisinin karışımından kaynaklansın, uyku kalitesini azaltan problemlerden biri de kilo sorununun yaygınlaşmasıdır.
Tabiî ki uyku apnesi ya da horlama sadece kilo problemlerinden kaynaklanmıyor. Ama son zamanlarda yaşanan uyku apnesi ve horlama patlamasının arka planında kilo sorununun yaygınlaşması var.
Özellikle horlama çok ama çok önemli bir problem olma yolunda ilerliyor. Dikkat ettiniz mi bilmiyorum artık çocuklar bile horluyor, sabahları yorgun kalkıyor. Çünkü şişman çocukların sayısı da her geçen gün biraz daha artıyor.
Kısacası uyku problemleri önümüzdeki dönem daha çok yaşanacak ve daha sık konuşulacak gibi görünüyor.
Uykunuza sahip çıkın! Iyi ve güzel bir hayat iyi ve güzel bir uyku olmadan mümkün olamıyor. Sağlıklı, zinde ve huzurlu hayatın yolu kaliteli uykudan geçiyor.
Kimlerde erken doğum riski vardır?
Erken doğum gebeliği etkileyebilir ve erken doğum eylemi geçiren birçok kadında bilinen bir risk faktörü bulunamaz. En sık görülen risk faktörleri ise şunlardır:
· Daha önce erken doğum yapanlar
· Çoğul gebelikler
· Rahim, rahim ağzı veya plasentanın bazı problemleri
· Sigara, alkol ve yasa dışı madde kullanımı
· Alt genital sistem veya amniotik sıvının bazı enfeksiyonları
· Yüksek tansiyon veya diabet gibi bir kısım kronik hastalıklar
· Gebelik öncesi veya sırasında aşırı zayıf veya aşırı kilolu olmak
· Ciddi stres yaratan durumlar
· Tekrarlayan düşükler
Paylaş