Paylaş
Uykusuzluk mühim bir problem, uyku sorunu olanların işi de şimdilerde daha zor.
Çünkü yaz sıcakları ve yüksek nem oranı, uykunun kalitesini derinden etkiliyor.
Diğer taraftan “yetersiz uyku” ciddi bir sağlık tehdidi ve o da tıpkı obezite ve depresyon gibi “global bir sorun” olma yolunda hızla ilerliyor.
Neticede yorgunluk, isteksizlik, ağrılar, sızılar, konsantrasyon azalması, işte başarısızlık, kaza yapma riski, depresyondan hipertansiyona, reflüden kansere pek çok sağlık problemi bizi bekliyor.
Bu nedenle de uyku problemi olanların sorunlarını ciddiye almaları gerekiyor.
Tavsiyem şu: Her şeyden önce şu 3 sabotajcıya dikkat etmeniz lazım.
1- Daha az kafein tüketin. Kafein içeriği yüksek içeceklerden (kahve, çay, kolalı içecekler, enerji içecekleri) uzak durun. Kafeinli ağrı kesicileri kullanmayın.
2- Alkolü ya hiç kullanmayın ya da minimuma indirin.
3- Uyku ortamınızı yeniden ve dikkatle gözden geçirin.
Diğer tavsiyelerimi bir sonraki küçük kutuda sıraladım, göz atmanızda fayda var...
OMEGA-3 ZENGİNİ DENİZ ÜRÜNLERİ NELER?
Omega-3 yağları bize yaz-kış lazım. Günde bir gram EPA ve DHA almak için bakın ne yememiz lazım?
◊ Ton balığı/orkinos konserve: 120 gr
◊ Sardalya, hamsi, istavrit: 100 gr
◊ Mezgit: 450 gr
◊ Dil balığı: 200 gr
◊ Alabalık: 100 gr
◊ Uskumru: 100 gr
◊ Somon: 100 gr
◊ Karides: 110 gr
◊ Deniz tarağı: 350 gr
◊ Trança: 150 gr
UYKUSUZSANIZ BUNLARA DİKKAT EDİN
◊ Akşam yemeklerinizi hafifletin.
◊ Gündüz mutlaka egzersiz yapın.
◊ Gündüz şekerlemelerini bırakın.
◊ Stres ve depresyon gibi problemleriniz varsa tedavi olun.
◊ Reflü, horlama, uyku apnesi gibi problemleriniz varsa yardım alın.
◊ Uyku kaçıran bir ilaç yutuyor olabilir misiniz, bir bakın.
ANTİ KANSER GÜÇ SIRALAMASI NASIL OLMALI?
Kanserlerden korunmada beslenme seçimleri, özellikle sebzeler çok ama çok önemli. Ama her sebzenin anti kanser gücü aynı değil. Şu sıralama akla çok yatkın...
◊ Sarımsak
◊ Pırasa
◊ Yeşil soğan
◊ Lahana
◊ Karnabahar
◊ Kara lahana
◊ Pancar
◊ Ispanak
◊ Kuşkonmaz
◊ Soğan
◊ Şalgam
◊ Patlıcan
◊ Mor lahana
◊ Yeşil fasulye
◊ Kereviz
◊ Rezene
◊ Marul
◊ Kabak
◊ Havuç
◊ Kırmızı/sarı biber
◊ Salatalık
◊ Turp
◊ Domates
TARIM İLAÇLARINA DİKKAT EDİN
Tarım ilaçları büyük bir tehdit. Bu zararlı kimyasallar en çok da meyve ve sebzelerle bedenimize girip bizi hasta ediyor. Bazıları kansere bile yol açabiliyor.
Ama her sebze-meyve bu toksinlerden aynı oranda etkilenmiyor. Az ve çok etkilenenleri var. Bunların neler olduklarını bilmek, korunmada ve önlemde işe yarıyor.
En kısa listeleri aşağıdaki kutularda hazırlamaya çalıştık. Lütfen dikkatle okuyun ve tedbiri elden bırakmayın.
EN ÇOK ETKİLENENLER
◊ Elma
◊ Armut
◊ Şeftali
◊ Nektarin
◊ Çilek
◊ Kiraz
◊ Ahududu
◊ Üzüm
◊ Biber
◊ Kereviz
◊ Yeşil fasulye
◊ Patates
◊ Ispanak
◊ Kıvırcık salata
◊ Salatalık
◊ Kabak
◊ Bal kabağı
DAHA AZ ETKİLENENLER
◊ Muz
◊ Portakal
◊ Mandalina
◊ Greyfurt
◊ Ananas
◊ Kavun
◊ Karpuz
◊ Kivi
◊ Erik
◊ Karnabahar
◊ Lahana
◊ Kuşkonmaz
◊ Domates
◊ Soğan
◊ Patlıcan
◊ Bezelye
İLTİHAP BASKILAYICI BESİNLERDE İLK 6’DA NELER VAR?
◊ Yeşil yapraklı sebzelerin tamamı: Mümkünse çiğ tüketin.
◊ Köklü sebzelerin çoğunluğu: İlk sıraya pancar, kereviz ve yer elmasını yazın, ardından pırasa, soğan, sarımsağı unutmayın.
◊ Baharatların geneli: İlk sırada zerdeçal olsun. Onu zencefil ve tarçın izlesin.
◊ Tohumların büyük bölümü: Chia tohumu, keten tohumu, kenevir tohumu, üzüm çekirdeği.
◊ Meyvelerin en renklileri: Berry ailesinin tümü. Karadut, yaban mersini favoriniz olsun.
◊ Kükürt zengini sebzeler: Lahana ve karnabahara ilk sıralarda yer verin.
Paylaş