Mide kanseri önlenebilir

Mide kanseri, maalesef çok geç belirti veriyor ve tedavisi de zor. O nedenle koruyucu tedbirler almak gerekiyor.

Haberin Devamı

Mide kanseriyle eskiye oranla daha sık karşılaşıyoruz. Özellikle erkeklerde mide kanserine yakalanma sıklığında dikkat çeken bir artış var. Midede kanser oluşturan tek bir neden yok. Çok farklı sebeplerin olması muhtemel. Bunların çoğu hâlâ tam olarak bilinmiyor. Şimdilik bilinen şu: Midede ülser yapan helikobakter pilori isimli bakteri mide kanseri oluşumunda da etkili. Kronik helikobakter, mide kanseri riskini artırıyor.

Fazla tuzlu yiyeceklerin çok tüketilmesi de önemli bir tehdit. Gıdalarda tuz oranı yükseldikçe mide kanserine yakalanma ihtimali artıyor.
Fümelenmiş/tütsülenmiş besinler için de yüksek risk var. Tekrar tekrar kullanılan kızartmalık yağların ve bu yağlarda hazırlanan kızartmaların da riskli olması muhtemel.

GEÇ BELİRTİ VERİYOR

Haberin Devamı

Hastalık maalesef oldukça geç belirti veriyor. Uzunca bir süre sessiz ve derinden ilerliyor. İlk işaretler, tümör oldukça yaygınlaştıktan, midenin önemli bir bölümünü kaplayıp kanser sağa sola yayıldıktan sonra ortaya çıkıyor.

Bu dönemlerde ortaya çıkan ana işaretlerse genelde herkesin her gün başına gelebilen yani günlük yaşamda zaten sık görülen sıradan şeyler: Tümör şişkinlik, rahatsızlık, yorgunluk, erken doyma, ağrı, iştahsızlık gibi belirtilere yol açsa da bunlar sık görülen şikâyetler sayılıp pek önemsenmiyor.

Bunlara kusmalar, kilo kaybı, kansızlık, bitkinlik, yorgunluk, halsizlik, bulantı da eşlik etmeye başlayınca, işte o zaman doktora gitme ihtiyacı doğuyor ama bu dönemde de zaten tümör çoktan yayılmış oluyor…

Hastalığın tedavisi oldukça zor olsa da son yıllarda gerek cerrahi yöntemlerde, gerek ilaçla/kemoterapiyle tedavide, gerekse radyoterapi uygulamalarında oldukça ciddi başarılar elde edildi.

ERKEN TEŞHİS ŞART

Bütün kanserlerde olduğu gibi mide kanserinde de erken teşhis çok ama çok önemli bir konu. Bunun yolu da basit de olsa mideyle ilgili şikâyetleri ciddiye almaktan, örneğin birkaç günden fazla süren mide ağrılarını, şişkinlik, kazınma, ekşime, kaynamalarını, uzun süredir devam eden reflüyü anımsayan sorunları, hele hele bulantı, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, solukluk gibi belirtilerle birlikte olduklarında mutlaka ciddiye almanız lazım.

Haberin Devamı

Mide kanserinden korunmak için

Mide kanserinden korunmak için yapılabilecek bazı işler, alınabilecek etkili önlemler var. Bu önlemler, özellikle ailesinde mide kanserine yakalananların sayıca fazla olduğu kişilerin de işine yarayabiliyor. İşte o önlemlerden bazıları...

1. Alkolden uzak durun.
2. Sigara, puro, pipo içmeyin.
3. Fazla tuz tüketmeyin, tuzlanmış yiyecekleri (turşular, salamuralar) abartmayın.
4. Sucuk, sosis gibi nitrat eklenerek hazırlanmış yiyeceklerden, tütsülenmiş et ve balıklardan uzak durun.
5. Kızartmaları abartmayın, kızartmalık yağları tekrar tekrar kullanmayın.
6. Sık ve bol seb-ze tüketin.
7. Taze ve doğal besinlere ağırlık verin, daha bol doğal yoğurt yiyin.
8. Midenizdeki helikobakter enfeksiyonlarını tedavi ettirin.

Haberin Devamı

Reflü kansere yol açabilir mi?

Uzun süredir devam eden, ciddi, ilerleyici reflü olgularında yemek borusunun mideye yakın bölümünde oluşan hücresel değişimlerin zamanla kötü huylu tümörlere, özellikle de yemek borusunun alt ucuna yerleşmiş kanserlere yol açabileceği belirtiliyor. Her reflü tabiî ki kansere dönüşmüyor ama problemi bu nedenle de ciddiye almakta, beslenme tarzı seçimlerinizi reflüyü tahrik etmeyecek şekilde planlamaya, ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmaya dikkat etmenizde fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları