Paylaş
Bu sıcakta güneşin altında, hem de 50 liraya lahmacun yenir mi bilemem! İsteyen istediği yerde yer, istediği fiyata da satar lahmacununu. Bize de “hayırlı işler” ve “afiyet olsun” demek düşer.
Ama konu beslenme oldu mu kenarından köşesinden “topa bizim de girmemiz” doğaldır!
Sözü uzatmadan yazının başlığındaki sorunun yanıtını verelim: Yaşasın Hayat ekibi olarak, lahmacunun “sağlıklı” bir besin olduğu kanaatindeyiz.
Eğer kaliteli un ve et kullanılır, hamuru iyi hazırlanıp ince tutulur, sebzeleri de birazcık iyi seçilip miktarı abartılırsa lahmacun sağlıklı, lezzetli ve besleyici bir yiyecektir, hatta diyet yaparken bile yenilebilir!
Lahmacun, içindeki kırmızı et nedeniyle güçlü bir hayvansal protein, B12 ve demir kaynağıdır. Yapımında bol miktarda yeşillik, domates, soğan gibi sebzeler kullanıldığı için etteki demirin emilimi artmakta, etin protein kalitesi güçlenmektedir. Ayrıca sebze içeriği lahmacunun besleyici yanını ve posa kalitesini de artırmaktadır.
Yanında şekerli, kolalı bir içecek değil de ayran içiyorsanız, bu onu daha da iyi bir besin yapar. Kısacası yağı azaltılmış etten, iyi hamur ve sebzelerden hazırlanmış bir lahmacunu her türlü beslenme planına eklemeniz mümkün.
Sırası gelmişken bir noktaya daha temas etmek isteriz. Bu ayrıntıya geçenlerde “lahmacun tartışmasına” katılan sevgili İzzet Çapa da değindi. Lahmacunu zenginleştirip onu ulusal bir yiyecek markası haline getirebilmek konusunda inanılmaz bir atalet içerisindeyiz. Dahası farklı lahmacun yapmayı, “yuvarlak” lahmacun yerine “dört köşe” lahmacun üretmede ya da lahmacunda biraz daha pahalı olan “fleminyon” eti kullanmakta arıyoruz. Oysa daha çekici alternatifler geliştirmeliyiz. Onu İtalyanlar’ın pizzası “bir keyif hikâyesi”ne çevirip daha lezzetli, farklı, şaşırtıcı, “eğlenceli ve keyifli” bir yiyeceğe dönüştürmek zorundayız. Bunu başarmak ise aşçılara ve yatırımcılara düşüyor.
Ramazanda ara öğün olur mu?
Ramazanda sıkça karşılaşılan sorulardan biri, günlük hayatımızda mutlaka yapılmasını önerdiğimiz ara öğünlerin nasıl tüketileceğidir.
Bu yıl iftar saatinin geç olması nedeniyle ara öğün yapma alışkanlığı atlanabilir. Bu durum enerji ve posa alımınızı azaltarak başta kabızlık şikayetlerine ve ramazanın sonuna doğru kilo alımına neden olabilir.
İftardan 1,5-2 saat sonra yaptığınız egzersizin ardından ara öğün yapmayı ihmal etmeyin.
Ara öğün içeriğinizi besin değeri yüksek ve kaliteli yiyeceklerden hazırlamanız için işte size birkaç örnek:
-Meyve + kefir
-Az yağlı süt veya yoğurt + müsli + meyve
-1-2 adet tam ceviz veya 5-6 adet fındık/badem + meyve
-Sütlü tatlı veya meyve tatlısı veya dondurma (Haftada 1 gün ara öğün şeklinde tüketilebilir.)
-1 ince dilim ev yapımı kek + az yağlı süt
Yaptığınız ara öğünle sahura kalkmadan oruç tutmayınız. Ara öğün kavramı günlük almanız gereken kalorinin bir akşam öğününe yığılmaması açısından gerekli olup, iftar sonrası meydana gelebilecek mide şikayetlerinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.
Diyetisyen Nilüfer BAYRAM
Paylaş