Kuş gribi dönüp dolaştı ve kapımızı yeniden çaldı. Bu kez kapıyı çalmakla da kalmadı içeriye girdi ve evin her tarafına yayılmaya çalışıyor.
Bir kaç yıldır sağlık gündeminin ön sıralarını işgal eden bu sorunun ilk atağını başarıyla atlatmıştık. Öyle görünüyor ki bu kez sorun daha önemli. Daha bilgili, daha sakin ve dikkatli bir yaklaşım gerektiriyor. Kuş gribine karşı basit önlemlerle de kişisel hijyen sağlayabilirsiniz.
KUŞ gribini şimdilik belirli bir bölge de görülen sorunu sınırlı bir alanda tutmak, bir grip salgınına dönüşmeden durdurmak sanıldığı kadar zor değil. Halkın doğru ve düzenli bir şekilde bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, sürecin yetenekli ve deneyimli ekiplerle yönetilmesi en önemli noktalardır.
Kuş gribi hastalığını ülke çapında bir salgına dönüşmeden önlemek mümkündür. Kuş gribinin insanlarda da ortaya çıkması ve bir salgın hızıyla yayılması (ilk olgularda görüldüğü gibi) daha çok eğitim eksikliği ve bilgisizlik ile ilişkilidir. Ne yazık ki Tayvan’dan sonra bunu başaran ikinci ülke olduk! Sebep bizde de aynı: Bilgisizlik, cehalet! Halkın ısrarla, bıkmadan usanmadan ve bütün yayın organları kullanılarak bilinçlendirilmesi gerekiyor. Fısıltı gazetesinin en etkin olduğu süreçlerden birini yaşıyoruz. Eğer halkı olan bitenden bilgilendirmez de bir şeyleri saklayıp gizlerseniz sorunun olduğundan daha büyük boyutlara taşınacağından hiç kuşkunuz olmasın. Bunu yapmazsanız bir süre sonra sizin bile inanabileceğiniz "şehir efsanelerine" hazır olmalısınız!
EL TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Bugünlerde kişisel temizliğinize daha çok özen göstermeli, çevrenizdekileri bu konuda uyarmalısınız. Elinizi daha sık yıkamalı ve temizlerken bol su ve sabun kullanmalısınız. Grip olduğunu gördüğünüz yakınlarınızı, toplu yerlerde bulunmamak, evlerinde istirahat etmek, seyahate çıkmamak yönünde uyarmalısınız. "Kış gribi"nin yoğun yaygın ve ağır seyrettiği durumlarda "kuş gribi"nin de kolayca yayılacağı ve daha da ağır seyredeceği belirtiliyor. Uçak, tren ve otobüs yolculuklarında grip sorunu olanları ağız ve burunlarını kapatacak bir maske kullanmaları için uyarmalısınız.
KIŞ GRİBİ BELİRTİLERİ
Ateş, boğaz ağrısı, kas ve kemik ağrıları bitkinlik, yorgunluk, halsizlik, elini kolunu kaldıracak kadar bile gücü olmamak, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğünün kuş gribinin de belirtileri olabileceğini hatırlatalım. Bu ve benzeri şikayetleri olanların -özellikle solunum zorluğu sorunu yaşıyorlarsa- bir doktor kontrolünden geçmeleri ve istirahat etmeleri gerekiyor.
EN ETKİLİ BASİT İLAÇ DİNLENME
Sıradan sık sık yakalandığınız bildik "kış gribini" daha kolay atlatmak için dinlenmek en önemli ve etkili ilaçtır. C vitamini, çinko, N-Acetyl Cystein ve multivitamin-multimineral desteklerinden bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yararlanabilirsiniz. Taze sıkılmış meyve suları ve bol sıvı tüketmeyi de unutmayın. Bu günlerde basit kış gribinden de korunmaya, giribseniz çabuk iyileşmeye çalışın.
TAVUK ETİ YİYELİM Mİ?
Tavuk ve benzeri kanatlı hayvan etlerini yemekten korkmayın, ama bazı tedbirleri almayı da lütfen ihmal etmeyin. Kuş gribi virüsü ile kirlenmiş olsa bile iyice pişirilen (özellikle 70 derecenin üzerinde, 5-10 dakika süre ile pişirilme işlemine tabi tutulan) tavuk eti ve yumurtasının güvenle tüketilebileceğini birçok merkez açıkladı.
Siz yine de markalı ve paketlenmiş tavuk eti ürünlerini kullanmaya, çarşı pazardan, kümesten, komşudan tavuk almamaya bakın!
Tavuk etini kullanmadan önce bol suyla yıkayın. Güvenli markalı, kaynağı belirli, paketi sağlam tavuk ve tavuk ürünlerini kullanmaktan korkmayın.
Ördek eti ve av hayvanları ile yapılmış besinleri yeni bir uyarı yapılana kadar kesinlikle kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.
Hasta ve ölmüş kanatlı hayvanlarla kesinlikle el teması yapmamalı (bu önlemi her tür diğer hayvan ölüleri içinde uygulamanızda fayda var) veya temastan sonra ellerinizi bol sabunlu suyla tekrar tekrar yıkamalısınız.
SORUN DEVAM EDECEK!
Kuş gribi salgını bu kış ve önümüzdeki kışlar için beklenen en önemli sağlık tehlikelerinden biridir. Bu sorunun SARS felaketinden bir farkı yoktur. Bu konuda en etkili aşı bilgi gibi görünüyor. Korkmayalım, dikkatli ve bilgili olmaya çalışalım.
KÜMES HAYVANLARININ
SAKATATI DA TEHLİKELİ
Bu günlerde -yeni bir uyarı yapılana kadar- çarşı pazarda gördüğünüz satılık kanatlı hayvanlara dokunmamaya ve bu hayvanların dışkıları, tüyleri veya başka bölümleri ile kirlenmiş yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekiyor.
Eğer çevrenizde kuşkulu bir şekilde ölen kanatlı hayvan varsa ölülerinin yakılması ve/veya oldukça derin çukurlara gömülerek üzerlerinin kireçle kapatılması şarttır.
Komşularınızda veya mahallenizde hasta veya ölmüş kanatlı kümes hayvanı varsa en yakın hayvan sağlığı merkezini aramayı lütfen ihmal etmeyin.
Kanatlı hayvanlardan elde edilen iç organlarını (sakatat) kesinlikle kullanmayın. Bu besinleri özellikle satın almayın.
Bir kez daha belirtelim tavuk eti ve yumurta yiyebilirsiniz ama güvenli kaynaklardan temin edilmesi taşınma, depolanma ve satış sürecinde paketler içerisinde muhafaza koşullarının korunması, iyice temizlenip yüksek ısıda ve yeterli sürede pişirilmesi koşuluyla.
GRİP VİRÜSÜNÜN ANA HEDEFİ AKCİĞERLER Virüsün ana hedefi akciğerlerdir. Akciğerleri süratla tahrip eden virüs neredeyse tüm akciğeri zararlandırmakta, harap etmektedir. Bu nedenle de solunum yetmezliği en önemli belirtidir. Nefes darlığı, sık nefes alıp vermek zorunda kalmak, hava açlığı ve bunun oluşturduğu morarma, giderek ilerleyen bir solunum güçlüğü, hastalığı insanlarda ki ana belirtileridir. Yüksek ateş ve sıradan bir üst solunum ile başlayan kısa bir sürede ağır bir zatürree ve solunum yetmezliği tablosuna dönüşmesi bundandır.