Kaliteli bir hayat için 10 emir

Kişisel bakım, "Kendine özen göstermek" ve "Yaşam kalitesini yükseltmek" bugünün yükselen trendleridir.

Uzayan yaşam süresi, yaşam kalitesini yükseltmeyi zorunlu hale getirmiştir. Kaliteli bir yaşam için daha çok sağlık bilinci ve farkındalık gereklidir. Aşağıdaki 10 ayrı kuralı; bir yaşam tarzı, bir hayat yaklaşımı yapabilirseniz, daha az hastalanan, daha keyifli yaşlanan biri olma şansınız artacaktır.

Dengeli beslenin: Daha az yiyin. Kaliteli, besin değeri yüksek temiz ve sağlıklı ürünler tüketin. Hayvansal yağları daha az, zeytinyağını daha çok kullanın. Temel yağ asitlerini (Omega 3 ve 6), antioksidan destekleri ve temel amino asitleri yeterince aldığınızdan emin olun. Gerekiyorsa flavonoid, karotenoid, vitamin ve mineral desteklerinden yararlanın.

Damarlarınızın yaşlanmasına izin vermeyin: Kolesterol, kan şekeri, trigliserit, ürik asit ve homosistein seviyelerinizi dikkatle izleyin. Kan basıncınızı kontrol altında tutun. Daha çok egzersizi ve daha az stresi bir alışkanlık haline getirin.

Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun: Gerekli aşılarınızı (Hepatit, zatürree, grip vs..) yaptırmayı unutmayın. Düzenli uykunun, egzersiz ve dinlencenin bağışıklık sisteminizi güçlendirici yararlarından faydalanın.

Kötü şeyleri az tüketin: Alkolü, kafeini, beyaz unu ve tuzu ölçülü tüketmeye özen gösterin.

Sigaradan ve sigara dumanından sakının: Sigara içmeyin. Çevrenizde sigara içilmesine engel olun. İş yerinizde sigara yasağı uygulayın. Sigara içilmeyen otelleri, restoranları, kafeleri ve ulaşım araçlarını tercih edin.

Kas ve kemiklerinizi takviye edin: Düzenli egzersiz yapın ve hareketli bir yaşamı benimseyin. Yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alın.

Ağız bakımınıza özen gösterin: Dişlerinizi düzenli fırçalayın. 6-8 ayda bir diş hekiminize uğramayı ve diş bakımınızı yaptırmayı unutmayın. Ağız içi temizliğini ve diş eti sağlığını ihmal etmeyin.

Belleğinizi güçlü tutun: Belleğinizi zayıflatan her şeyden uzak durun. Bellek güçlendirici önerileri sabırla ve özenle uygulayın. Yeni şeyler öğrenmeye açık olun. Yeni bir dil, yeni bir hobi, yeni bir oyun için şansınızı deneyin.

Gereksiz yere ilaç kullanmayın: İlaçları sadece doktor tavsiyesiyle kullanın. Gereksiz yere, gereğinden yüksek dozda ve lüzumundan uzun süre kullanılan ilaçların sizi yaşlandırabileceğini unutmayın.

Sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin: Düzenli olarak kontrol yaptırın. Doktorunuzun önerdiği önlemleri uygulayın, ilaçları kullanın.

Kahvaltıda ne yiyelim?

Kahvaltıda kepekli ekmek, çavdar gibi glisemik indeksi düşük karbonhidratları; yarım yağlı süt, peynir veya tam yumurta gibi biyolojik değeri yüksek proteinleri tercih etmelisiniz. Yumurta beyazıyla yapılmış sebzeli bir omlet mükemmel bir seçimdir. Meyveler veya meyve suları da yararlı seçeneklerdir. Zeytin, ihtiva ettiği kaliteli yağ ve yüksek besleyici yapısı nedeniyle; domates, yeşil biber gibi sebzeler zengin antioksidan flavonoid muhtevalarıyla Türk ve Akdeniz mutfağının önemli kahvaltı alternatiflerdir.

Diyetisyen

Tuğçe ALTAN

BAHÇE


taltan@yasasinhayat.org

Kilo sorununuz varsa

Kilo sorunu olanların çoğunda kahvaltı öğününü atlama alışkanlığı mevcuttur. Eğer kilo vereyim diye kahvaltı yapmamak gibi bir yanlışlığı yaparsanız kilo vermeyi beklemeyin. Bizim önerimiz; her koşulda günlük alacağınız toplam kalorinin yüzde 35-40 kadarını kahvaltıda almanızdır. İyi, dengeli ve güçlü bir kahvaltıyı takip eden öğünlerde daha düşük kalorili öğünler ve atıştırmalarla yetinmeniz kolaylaşacaktır.

Diyetisyen

Müge ARSLAN


marslan@yasasinhayat.org

YAŞASIN HAYAT BESİN DESTEKLERİ KILAVUZU

KALSİYUM

YARARLARI

Sağlıklı kemik, diş ve diş etleri oluşumu için gereklidir.

Kemik erimesinin önlenmesinde gereklidir.

Kandaki kolesterol düzeylerini düşürür.

Kan pıhtılaşması mekanizmalarında rol oynar.

Cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

EKSİKLİĞİ

Eklem ağrıları.

Kolesterol artışı.

Hipertansiyon.

Kalp çarpıntısı.

Sinirlilik.

Diş çürümeleri.

Depresyon.

KAYNAKLAR

Süt ve süt ürünleri.

Deniz ürünleri.

Yeşil yapraklı sebzeler.

Soya fasulyesi.

Dr. Evren ALTINEL

ealtinel@yasasinhayat.org

DİYET GÜNLÜĞÜ

Sorularınız için:

Tel: (0212)

236 73 00

Bir hafta sonra arkadaşımın düğünü var. Bana acil bir haftada beş kg verdirecek diyet yollar mısınız?

Acil

zayıflama diyeti


Bu tipte sorular bize hálá çok sayıda geliyor. Sağlıklı zayıflama, yavaş kilo kaybı, kişiye özel beslenme programı diye her yazıda ısrarla bahsetsek de bu sorular gelmeye devam ediyor. Bir hafta sonra kaç kilo olacağınızı değil o düğünde nasıl mutlu vakit geçirebileceğinizi düşünmelisiniz. Sağlık durumunuza bakmadan bir diyet programını gazetede yayınlamamızın yanlış olduğunu bilmelisiniz. Eğer beş kilo fazlanız var ise bunu bir veya iki ayda vermeniz uygun olacaktır. Lütfen özel günlere göre değil, olması gereken süreye göre zayıflamayı hedef-leyin.

gunes@yasasinhayat.org
Yazarın Tüm Yazıları