Paylaş
En önemli nedenin duygu durumu bozukluğu, kaygı ve endişe hali olduğunu belirtelim. Özellikle gündüzleri yoğun stres yaşayan, işi, eşi, sosyal yaşamıyla ilgili sorunlarına çözüm üretemeyip bunları akşam evine gece de yatağına taşıyanlar geceleri çok fazla terliyor.
Bu nedenle geceleri terlemelerle uyananların, özellikle uyku sorunları, ayak krampları, yanma ve uyuşmaları olanların akıllarına önce bu “kaygı durumu” ve “depresif ruh hali” gelmeli.
Ayrıca kadınlarda menopoz, erkeklerde de testosteron azalması da (andropoz diyebiliriz) terlemeye yol açabiliyor ki bunlar da çok önemli.
Kilo fazlalığıysa başlı başına bir sorun. Özellikle insülin direnci/metabolik sendrom tipi bel kalınlaşması, hele hele obezitenin varlığı çok önemli bir neden. Ayrıca akşamları fazlaca alkol tüketenlerin o gece beklenenden daha fazla terlemeleri söz konusu olabiliyor.
Az bilinen ama sık görülen bir neden ise özofageal reflü sorunu. Reflüsü olanlarda da gece terlemeleri beklenenden daha sık ve yoğun. Gece terlemelerinin nadir görülen başka sebepleri de var: Mesela bazı kanserler.
Özellikle de lenfoma tipi kanserler. Sarkoidoz isimli bir akciğer hastalığında, tüberküloz dahil kronik enfeksiyonlarda, şeker hastalığının erken dönemleri ve ilerlemiş şeker hastalığına bağlı nöropatilerde de gece terlemelerine rastlanabiliyor.
Siz yine de bütün bu nedenlerden önce yatak odanızın aşırı sıcak olup olmadığına, battaniye ve yorganlarınızın sizi aşırı terletmediğine dikkat ederek konuya kafa patlatın. Ayrıca uyurken kullandığınız pijamalarınızın da kalınlığını bir gözden geçirin.
Mercan kalsiyumu güvenli mi?
Kalsiyum desteği kullananları yanıltmak için uygulanan yöntemlerden biri de onlara mercan kalsiyumu önermektir. Öyle ya “mercan kalsiyumu yuttuğunuzda” kemikleriniz mercanlar kadar sağlam olacaktır.
Oysa pratikte durum bunun tam da tersidir, mercan kalsiyumu, kalsiyum desteklerinin en risklisi, üstelik en etkilisidir. Bir kere kabuklu deniz hayvanlarına alerjiniz varsa yandınız. Mercan kalsiyumu alerjileri davet edecek, kurdeşen krizlerine yol açabilecektir.
Ayrıca mercan kalsiyumlarında ağır metalle kirlenme riski de daha fazladır. Mercan kalsiyumu ürünlerinin çoğunda yüksek miktarda kurşun bulunduğunu gösteren çok sayıda yayın var.
Özeti şu: Eğer günün birinde kalsiyum desteği almak zorunda kalırsanız, kalsiyum sitrat veya kalsiyum glisinatı tercih edin. Günlük dozu çok özel durumlar dışında 400-600 mg’ın üzerinde tutmayın. Kalsiyum desteklerini K2 vitamini (menakion) içerenlerini tercih edin.
Günlük dozu ikiye bölmenizde ya da tek doz alıyorsanız akşam kullanımını tercih etmenizde fayda var. Zira akşam yutacağınız kalsiyum uyku kalitenizi de artırabilir.
Sağlıkta da başarı ayrıntıda gizlidir
Sağlığımız söz konusu olduğunda basit ve küçük bazı değişimler bile büyük ve etkili sonuçlar verebiliyor. Mesela asansör yerine merdiven kullanmak, günlük su tüketimini 8-10 bardağın altına düşürmemek, sebze ağırlıklı beslenmek, uyku sorunlarını zamanında çözmek, gereksiz streslerden uzak durmak, fırsat buldukça eğlenmek ve dinlenmek, olumlu bir bakış açısını alışkanlık haline getirmek...
Listeyi siz daha da uzatabilirsiniz ama anlatmak istediğim şey kısaca şu: Sağlıklı yaşamın yolu ne genetik mirastan, ne doğru şeyler yiyip içmeyi takıntı haline getirmekten, ne de ottan çöpten geçmiyor. Küçük, hem de çok küçük değişikliklerle bile yaşam kalitenizi yükseltmeniz mümkün olabiliyor.
Hipertansiyonlu biri ağırlık çalışması yapabilir mi
Direnç egzersizleri en az aerobik egzersizler kadar mühim aktiviteler. Ne var ki dikkatli yapılmaları ve yapmadan önce bazı önlemlerin alınması lazım.
Eğer kan basıncınız yüksekse ağırlık kaldırma egzersizlerinden vazgeçmeniz gerekmez. Ama şu önlemleri almanız da mutlaka tavsiye edilir: Ağırlık kaldırırken nefesinizi uzun süre tutmayın. Güç harcarken nefesinizi uzun süre tutmanız kan basıncınızda ani yükselmelere yol açabilir.
Düşük ağırlıklarla başlayın ve ağırlık oranını giderek artırın. Birden büyük ağırlıklarla başlamak da kan basıncınızı olumsuz etkileyecektir. Bırakın kaslarınız önce biraz güçlensin, basınç sisteminize yüklediğiniz ağırlığa vücudunuz direnç göstermeyi öğrensin.
Ağırlık çalışmalarına başlamadan önce de mutlaka doktorunuzdan izin alın. Özellikle hipertansiyonu veya kalp sorunu olan biriyseniz bunu sakın ihmal etmeyin.
Netice şu: Sadece hipertansiyon riski bahane edilerek ağırlık çalışmalarından vazgeçmeniz gerekmiyor. Hipertansiyon mevcudiyetinde bu işi daha bir dikkatli yürütmek ve doktordan izin almak, yani tedbirli olmak tavsiye ediliyor.
Çikolata kemikleri eritir mi
Beslenme konusundaki şehir efsanelerine her gün bir yenisi ekleniyor. Çikolata hakkındaki efsaneler de oldukça fazla. Bugün en komik olanına değineceğim.
Efsane şu: Çikolata kemikleri eritiyor! Peki doğru mu? Hayır! Çikolata oksalattan zengin bir besin.
Oksalat ise doğal bir bileşen.
Doğal ama fazla miktarda alındığında oksalat bağırsaktan kalsiyum emilimini engelliyor. Böyle olduğu için de oksalattan zengin besinleri beslenme uzmanları pek sevmiyor.
Ne var ki çikolatanın içindeki oksalat miktarı kalsiyum emilimini etkileyecek kadar çok değil. Ayrıca piyasadaki çikolataların çoğunda ilave kalsiyum zaten var.
Sonuç şu: Çikolata günde en fazla 25-30 gram tüketilmeli, mümkün olduğunca bitter olanları tercih edilmeli. Bu miktarları ile kemikler için herhangi bir risk söz konusu değil.
Paylaş