Paylaş
Bu yazımızı kısa ama işinize yarayacağını umduğu-muz yanıtlara ayırdık. Umarım fay-dalanırsınız. Hepinize güzel, keyifli ve dingin bir hafta sonu diliyoruz.
Karaciğer yağlanması önemli bir sorun mu?
Yağlanma karaciğerin en sık görülen problemidir. Karaciğer hücrelerinde yoğun yağ birikimi sonucu meydana gelir. Yağ birikimi çok fazla olursa bu durumdan karaciğer hücreleri de zarar görür. Karaciğer yağlanması mutlaka kilo alma sonucu ortaya çıkmaz. Yağlanma karaciğerin zedelenmeye verdiği en sık ve en ilk yanıttır.
Alkol, enfeksiyonlar, toksik kimyasallar ve benzer her türlü dış zararlar karaciğerde yağlanmaya yol açabiliyor. Ancak bu tür zararlanmalar, zarar veren madde veya etkenlerden uzaklaşınca bir süre sonra kendiliğinden düzeliyor.
Yağlanmanın günümüzde en yaygın görülen şekli “alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı” adı verilen ve çoğu zaman karın göbek bölgesindeki yağ bikrimi, tokluk şekeri yüksekliği, trigliserid fazlalığıyla birlikte olan durumdur. Bu hastaların çoğunda metabolik sendrom veya insülin direnci belirleniyor. Karaciğer yağlanmasının alkole bağlı yağlanmalardan farkı farklı enzimlerin yükselmesidir. Teşhiste kan analizleri (AST/ALT oranı, GGT, ALP, bilüribin düzeyi, albumin seviyesi) ve ultrasonografik incelemelerden yararlanılıyor.
Alkole bağlı olmayan bu tür karaciğer yağlanmalarının da dikkat edilmezse ilerleyebileceğini hatta kronik bir karaciğer iltihabına sebep olabileceğini kabul edenler var. İyi bir beslenme planı ve kilo kaybı çoğu zaman yeterli oluyor.
Yaşlılarda hipotiroidi belirtileri farklı olabilir mi?
Olabilir. Yaşlılarda özellikle dolaşım sistemi ile ilişkili problemler daha ön planda görülüyor. Hipotiroidi yaşlılarda tansiyon yükselmesi, kalp hızının düşmesi, damar sertliğinin hızlanması, kolesterolün fazlalaşması gibi değişikliklere yol açıyor. Ayrıca eklem ve kas problemleri, romatizmayı düşündüren yakınmalara da hipotiroidi yaşlılarda daha sık rastlanıyor.
Bellek kaybı da yaşlılık dönemi hipotiroidi olgularından önemli ve sık görülen bir sorun. Keza depresyon da sık görülüyor. Bir başka önemli değişiklik de dışkılama düzenin de oluyor. Kabızlık bazen uzun süre ilk ve tek şikâyet olabiliyor.
İktidarsızlık neden yaygınlaşıyor?
Son yapılan toplum taramaları da gösterdi ki Türk erkeklerinin durumu hiç de anlattıkları gibi değil! Neredeyse üçte biri cinsel güçsüzlük sorunu yaşıyor. Bu durumun başlıca nedeni, son zamanlarda yaygınlaşan damar hastalıkları.
Damar hastalıkları deyince akla kilo sorunu, şeker hastalığı, hipertansiyon benzeri problemler geliyor. Kalp damarlarını sertleştiren, beyin damarlarını daraltıp kan dolanımını güçleştiren süreçler penis damarlarında da aynı problemlere yol açıyor. Cinsel organa giden damarlarda kan azalıyor ve iktidarsızlık kapıyı çalmaya başlıyor.
Yaygın olarak kullanılan bazı ilaçların (antidepresanlar, bazı tansiyon ilaçları), psikolojik problemlerin, uyku sorunlarının da bu konuda etkili olduğu belirtiliyor.
Alüminyum birikmesi Alzheimer hastalığına yol açabilir mi?
Alüminyum tencerelerde yemek pişirmek, alüminyum ihtiva eden kozmetikler, mide asidi giderici haplar, deodorantlar ve gıdaları muhafazada kullanılan alüminyum kaplar, folyolar son zamanların “tehlikeli” bulunan Alzheimer hazırlayıcıları.
Aslında neredeyse kırk yıldır alüminyum-Alzheimer hastalığı, hatta alüminyum-bellek kaybı etkisi tartışılıyor ama konu hâlâ karmaşık. Epidemiyolojik çalışmalar böyle bir bağlantıyı düşündürüyor. Örneğin alüminyum içeriği yüksek suların içildiği bölgelerde Alzheimer hastalığı daha sık görülüyor. Bu ilişkiyi reddedenler de yok değil. Bana sorarsanız aksi ispat edilene kadar bu ilişkiyi var kabul etmek daha doğru.
Paylaş