Paylaş
Nedeni her ne olursa olsun baharın ilk günlerinde ortaya çıkan bu durumun, kısa süreli ve hafif bir yorgunluk olduğunu unutmayın. Eğer ciddi ve ilerleyici bir yorgunluk sorunu yaşıyorsanız, arkasında önemli bir bedensel veya ruhsal problemin olabileceğini göz ardı etmeyin.
Bence yorgunluğun en romantik hali bahar yorgunluğudur. Şarkılara, şiirlere konu olan bahar yorgunluğunun nedenleri tam olarak bilinmiyor. Hidroklimatik şartlarda meydana gelen değişiklikler yüzünden olabilir. Havanın iyon dengesindeki farklılaşma da yorgunluğa yol açabilir.
Belki de yorgunluk yeni mevsime uyum sağlamaya çalışan vücudun verdiği bir tepkidir. Bazılarına göre ise bahar aylarında yoğunlaşan alerjiler bu yorgunluğun en önemli nedenlerinden biridir. Mevsim dönüşlerinde ortaya çıkan ısı ve nem oynamaları, aydınlık ve karanlıkta geçen saatlerdeki kaymalar ve daha pek çok nedenin bu yorgunlukta rolü olduğu düşünülüyor.
Baharla birlikte ortaya çıkan bu geçici yorgunluk hali, genellikle birkaç haftadan fazla sürmez. Nedeni her ne olursa olsun baharın ilk günlerinde ortaya çıkan bu durumun, kısa süreli ve hafif bir yorgunluk olduğunu unutmayın.
Eğer ciddi ve ilerleyici bir yorgunluk sorunu yaşıyorsanız, arkasında önemli bir bedensel veya ruhsal problemin olabileceğini göz ardı etmeyin.
Uzayan bir yorgunluk problemini sakın, “Bahar yorgunluğudur”, diyerek önemsemezlik etmeyin. Baharla birlikte ortaya çıkan bir yorgunluğun arkasında gizli bir depresyon, gözden kaçmış bir kansızlık, farkına varılmamış bir tiroit yetmezliği ya da vücudunuzun herhangi bir yerindeki bir enfeksiyon olabilir.
AKLINIZDA OLSUN!
Yoğunluğu giderek artan yorgunluk şikâyetinin, ciddi bir sağlık sorununa işaret edebileceğini unutmayın ve geç kalmadan bir uzmandan yardım alın. Hele hele bu yorgunluğa kilo kaybı, iştah azalması, ateş, terleme, bulantı, ishal gibi belirtiler de eşlik ediyorsa hiç vakit kaybetmeyin! Çünkü...
Yorgunluk kanserin ilk belirtisi olabilir. Çeşitli doku ve organ kanserlerinde değişen derecelerde yorgunluk yakınması daima mevcuttur. Belli bir nedenle ilişkilendirilemeyen inatçı bir yorgunluk tablosu söz konusu ise, geri planda gözden kaçmış bir kanserin varlığı ısrarla sorgulanmalıdır. Özellikle, kilo ve dikkat çekecek düzeyde bir iştah kaybı söz konusu ise, semptomlar ve bunların arkasında yatan esas neden detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.
Yorgunluk kalp problemlerini işaret ediyor olabilir. Bazı kalp kapakçığı hastalıklarında ve akciğerdeki damarlarda herhangi bir nedenle basınç arttığında ilk belirtilerden biri yorgunluktur. Özellikle kalp yetmezliğinin ilk ve tek işareti çok ağır bir bitkinlik, halsizlik ve yorgunluktur. Kalp, hücre ve dokulara yeterli miktarda kan pompalayamadığında, hücreler ihtiyaç duydukları besin ve oksijenden mahrum kalırlar, dolayısıyla da enerji için gerekli yakıt bulunamaz ve yorgunluk hissi oluşur.
Kalp yetmezliği ile ilişkili yorgunluğun diğer belirtileri ayaklarda şişme, nefes darlığı ve vücuttaki sıvı birikimine bağlı kilo artışıdır.
Böbrek üstü bezindeki sorunlar yorgunluğa neden olur. Böbrek üstü bezlerinin ürettiği hormonlar –ki bunların en bilinenleri kortizol ve hidrokortizoldur– vücudun su ve tuz dengesinde çok önemli bir rol oynarlar. Bu hormonlar, ayrıca besinlerle alınan yağ, protein ve karbonhidratların kas ve kemikler tarafından kullanılmasında ve daha birçok fizyolojik görevler üstlenirler.
Bu hormonlar yeterince salgılanmadığında kan basıncında azalma, iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtilerin eşlik ettiği ağır bir yorgunluk tablosu ortaya çıkar. Beyindeki hipofiz bezinin ve boyun bölgesindeki paratiroid bezlerinin yetersizliğinde de yorgunluk önemli bir belirtidir.
Böbrek ve karaciğer yetmezliğinin ilk belirtisi yorgunluktur. Bu nedenle inatçı yorgunluk sorunu söz konusu olduğunda organ yetmezlikleri mutlaka araştırılmalıdır. Özellikle de gözden kaçmış bir karaciğer ya da böbrek yetmezliğinin söz konusu olup olmadığının dikkatle incelenmesi gerekir.
Romatizmal hastalıklar da yorgunluğa neden olur. Uzun süredir devam eden romatizmal hastalıklarda da yorgunluk önemli bir şikâyettir. Özellikle lupus ve romatoid artrit problemlerinde yorgunluk çok belirgin bir işarettir.
Romatizmal hastalıkların çoğunda önemli bir sorun olan ağrı, yorgunluğun en önemli tetikleyicisidir. Aslında uzun süreli ağrı çekenlerin çoğunda yorgunluk mevcuttur. Çünkü ağrı yorar, uyku kaçırır, bedeni belli pozisyonlarda kalmaya zorlar ve aktiviteyi sınırlar.
BİR UYARI
Sorun kansızlık olabilir
Kansızlık yorgunluğun en önemli nedenlerinden biri, demir eksikliğine bağlı kansızlık ise kadınlarda çok sık görülen bir sağlık sorunudur. Âdet dönemlerinde fazla miktarda kan kaybeden kadınların, kanamayla birlikte kaybettikleri demiri yerine koyabilmek için demir takviyesi almaları gerekebilir.
Sakın ha, kendini yorgun hisseden her kadın okuyucu demir takviyesi almaya falan kalkmasın. Demiri besin desteği olarak kullanmanıza sadece doktorunuz karar verebilir. Demir eksikliğinizin olup olmadığını bilmeden aldığınız demir takviyesi size zarar verebilir.
Uzun süreli, gereksiz ve kontrolsüz alınan demir takviyeleri vücutta demir birikimine yol açar ve inanın bu, demir eksikliğinden daha tehlikeli bir durumdur. Aynı demir eksikliğine bağlı kansızlıkta olduğu gibi, folik asit ve B-12 vitamini noksanlığına bağlı anemilerde de yorgunluk önemli bir belirtidir.
Önemli bir not: Yerleşik ve uzun süren enfeksiyonların da yorgunluğa neden olduğunu belirtmekte fayda var. Nedeni izah edilmeyen uzun süreli yorgunluklarda enfeksiyon olasılığı mutlaka incelemelidir.
Paylaş