Paylaş
Elma: Suda erimeyen selüloz içeriği kabızlığın baş ilacıdır. Yağ emilimini azaltan pektin liflerinden zengin oluşu kolesterol yüksekliği için vazgeçilmez olmasını sağlar.
Erik: Barsakların dostudur, 100 gramında 7 gram lif vardır. Potasyumdan zengin, sodyumdan yoksul oluşu böbreklerin süzme kapasitesine destektir. Provitamin A ve E vitamini içerdiği için antioksidan tarafı da güçlüdür.
Sarmısak: Potasyum ve sodyum kaynağıdır. Böbreklerin süzme işlevine destek olur, idrar söktürücü (diüretik) etkisi olan früktozan içerir. Sarmısak ezildiği zaman sülfür yapısındaki allisin etkinleşir, özellikle sindirim sistemini etkileyen bakteri ve mantar enfeksiyonları ile savaşıma destek olur.
Enginar: Safra kesesi ve karaciğer işlevine destek olan sinarin içerir. Bu madde toksinleri atılmak üzere barsaklara kadar taşır. Potasyumdan zengindir, inülin içerir. Bu iki madde diüretik etki yapar. Lifleri barsakları çalıştırır.
Patlıcan: Protopektin ve pektin adlı liflerden zengindir. Hem barsakların çalışmasını hızlandırır hem de sindirim sisteminden yağların emilimini ve dışkı ile atılmasını kolaylaştırır.
Avokado: Yarım avokado yaklaşık 400 mg potasyum içerir. Glütation adlı antioksidan maddeden zengin oluşu en büyük sermayesidir. Alkole bağlı toksinlerin yakalanıp suda erir hale getirilerek vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
Pancar: Organizmanın atıklarını temizleyen metionin adlı amino asit ve karaciğerin temizlenmesine destek olan betasiyanin adlı maddeden zengindir.
Brokoli: C vitamininden zengindir. Kükürtlü bileşenler glükozinolat sayesinde karaciğer temizliğine destek olur.
Havuç: Serbest radikalleri bağlayıp vücudu koruyan betakaroten, lütein ve zeaksantin açısından zengindir.
Lahana: Karaciğeri toksinlerinden arındıran sülfürlü maddeler içerir.
Salatalık: Organizmayı temizler. İçerdiği pentozan ve hekzozan adlı şekerler idrar söktürücü etki yapar. Bir oligoeleman olan molibden sayesinde detoks etkisi vardır.
Ispanak: Organizmayı temizleyen klorofilden zengindir. Bol lif içerdiği için barsak işlevlerini kolaylaştırır. Alkali bir gıda olarak asit-alkali dengesini korumaya destek olur.
Soğan: Hem potasyumdan zengin olduğu hem de früktozan adlı şekeri içerdiği için iyi bir idrar söktürücüdür. Yaklaşık 100 gramı 2 g selüloz, hemiselüloz ve pektin içerdiğinden barsakları da çalıştırır. Ağır metallerin vücuttan uzaklaştırılmasına destek olan kükürtten zengin olduğunu da eklemeliyim.
Pazı: Pektin ve selüloz lifleri barsakları çalıştırır, kükürt içeriği antiseptik özelliği ile barsakları temizler. Potasyumdan zengin oluşu, früktozan içermesi idrar söktürücü gücünü artırır.
Turp: Glükozinolat içeriği sayesinde karaciğeri temizler. Özellikle siyah olanı, yağ içeriği yüksek bir yemek sonrası organizmayı iyi temizler.
Yer elması: Yaklaşık 100 gramı 7-8 gram lif içerdiğinden, bir de inülin adlı prebiyotikten zengin olduğundan barsakları çok çalıştırır.
Ananas: Bromelin içeriği sayesinde hayvansal proteinlerin parçalanmasını böylece kolay sindirilmesini sağlar. Elbette proteinlerle aynı mönüde bulunursa… Potasyum ve C vitamini açısından da zengindir.
Muz: İçerdiği C, E vitaminleri, çinko, selenyum sayesinde iyi bir antioksidandır. Her 100 gramında 400 mg potasyum barındırdığı için ödem çözücü olarak işe yarar.
Kiraz: Hem sorbitol adlı şeker içeriği hem de 100 gramında 200 mg kadar bulunan potasyum sayesinde etkili bir idrar söktürücüdür.
Limon: Sitrik asitten zengin olduğu için yalnızca “ağzımızın suyunu akıtmakla” kalmaz tüm sindirim salgılarını da coşturur. Bu sayede toksinlerden hızla kurtulmamıza yardımcı olur.
Çilek: Sitrik asit içeriği sindirim salgılarını artırır. Ellajik asit adlı antioksidan karaciğere detoks etkisi yapar. Liften zengin olduğu için barsak hareketlerini artırıp kabızlığı önler.
Ahududu: C vitamininden zengindir, antioksidan desteği tartışılmaz. Sitrik asit içeriğiyle karaciğer temizliğine destek olur.
Kivi: Sindirime destek olur. C vitamini içeriği antioksidan etkisini artırır.
Yaban mersini: Sorbitol adlı şeker sayesinde safra kesesini çalıştırıp karaciğer detoksuna yardımcı olur. A, E, C vitaminleri ve çinkodan zengin oluşu antioksidan gücünü artırır. İçerdiği potasyum sayesinde idrar söktürücü yanı güçlüdür.
Greyfurt: 100 gramında 42 mg C vitamini vardır. Organik asitlerden sitrik asiti bolca barındırdığı için karaciğeri temizlemeye yardım eder. Dikkatli olmanız gereken nokta, greyfurtun bazı ilaçlarla birlikte tüketilmemesi gerektiğidir.
Armut: Erimeyen liflerden zengin oluşu sayesinde barsaklarda iyi bir hacim yaratıp kabızlıkla mücadeleye destek olur. E ve C vitaminlerinden zengindir. Soyulduğunda -tıpkı elma gibi- oksitlenerek kararır. Limon suyu ile rengini korur.
Patlıcan, bağırsakların çalışmasını hızlandırır. Brokoli, karaciğer temizliğine destek olur. Soğan iyi bir idrar söktürücüdür.
Paylaş