Alkol, size koca bir göbek ve sağlıksızlık kazandırır

Sigara ile ilgili yeni araştırmalardan birinin sonuçlarına göre, sigara içenler içmeyenlerden 5 yıl daha az yaşıyor, sigara bellek ve işitme kaybı bile yapıyor. Ama son yıllara sağlığımızın en ciddi düşmanı sigara konusunda çok önemli adımlar atıldı, yasalar çıkarıldı. Şimdi sıra alkolde! Çünkü alkolün fazlası birçok hastalığa neden oluyor.

AZ miktarda alkolün sağlık için bazı artıları olduğu söyleniyor, ama alkolün sağlığa zararlı bir madde olduğundan da kuşku duyulmuyor. Sağlığa iyi geliyor diye alkol içmek yanlış bir düşünce. Her yıl binlerce insan alkol nedeniyle hayatını kaybediyor. Sağlık-hastalık kayıtlarının büyük bir dikkatle tutulduğu Amerika’da her yıl 100 binden fazla insan alkol nedeniyle ölüyor. Bütün bunlara rağmen her akşam bir kadeh şarap, bir duble viski içmeli, bir tek rakı atmalı mıyız? Yoksa alkolü ağzımıza bile sürmememiz mi gerekiyor? İşte o soruların yanıtları.../images/100/0x0/55ea9358f018fbb8f888f735

Alkolün damar yaşlanmasını yavaşlatabileceği bilgisi, araştırmadan çok gözlemlere dayanıyor. Fransızların yağlı peynirler, kırmızı etten zengin yiyecekler yemelerine rağmen kalp ve damar hastalıklarına dirençli olmaları "Fransız Paradoksu" olarak tanımlanıyor. Bu durum sık tükettikleri kırmızı şarabın damarlarındaki yağ birikimlerini önlediği düşüncesiyle açıklanıyor. Bu konuda yapılmış küçük birkaç çalışma da var. Ama eğer araştırmalar dikkate alınacak olursa marifet sadece kırmızı şarapta değil!.. "Alkol içecekseniz tercihinizi kırmızı şaraptan yana kullanın" dememizin anlamı "Sağlığınız için kırmızı şarap için" değil, ille de içecekseniz "Antioksidan zengini kırmızı şarabı tercih etmenizde fayda var" diye düşünmemizdir.

ÇOK ÖNEMLİ

Kimler alkolü hiç almamalı


Çocuk ve gençler için alkol kesinlikle zararlı. Araştırmaların belirttiği sağlık yararları kadınlar için menopozdan, erkekler için kırkından sonra başlıyor.

İkinci nokta alkolün özellikle hamile kadınlar, hipertansiyonu olan erkekler, bağımlılık sorunu olanlar, karaciğer yetmezliği, mide problemi bulunanlar ve ileri yaşlardakiler için ciddi zararlar verebileceğidir.

BİR SORU-BİR CEVAP

Hangi şarap daha yararlı


Kırmızı şarabın sağlığa yararlı olduğu açıklamaları, kırmızı şarap tüketimini artırınca beyaz şarap üreticileri hemen harekete geçtiler. Haksız da sayılmazlar. Üzüm ister yeşil, kırmızı, ister mor olsun fark etmiyor, kabuğunda bir miktar antioksidan olan "resveratrol" bulunuyor. Kırımızı şarabın beyaz şaraptan biraz daha fazla "resveratrol" içermesi üretim şeklinin farklılığından kaynaklanıyor. Ancak "resveratrol" miktarı her üzümde aynı değil. Üzümden üzüme değişiklik gösteriyor. Doğal şartlarda yetişen, yüksek rakımlı yamaçlarda, bol güneşli bağlarda yetişen üzümlerde "resveratrol" daha çok. Doğada, herhangi bir gübre, ilaç desteği almadan otlarla, diğer bitkisel köklerle savaşarak büyüyen üzümlerde "resveratrol" oranı artıyor. Küflenmiş, böceklenmiş, pörsümüş yani doğal şartlarla mücadele ederek, anası ağlamış üzümlerde de daha fazla "resveratrol" var. Resveratrol, doğal antioksidanların en önemlilerinden. Araştırmalara göre resveratrol iyi kolesterol HDL’yi artırıyor, kötü kolesterol LDL’nin damar duvarındaki olumsuz etkilerini azaltıyor. Muhtemelen kanı da biraz inceltiyor.

Zararı faydasından çok deyimi, alkole yakışır

Hemen altını çizmemiz gereken nokta alkolün önemli bir "sağlık zararlısı" olduğu ve "zararı faydasından fazla" deyiminin en çok alkole yakıştığıdır. Çok fazla alkol tüketenlerde karaciğer, mide, yemek borusu, rahim ve meme kanseri olasılığı artıyor. Fazla miktarda alkol alınması karaciğeri önce yağlandırıyor, sonra yavaş yavaş iş siroza kadar gidiyor. Kısacası alkol karaciğerin canına okuyor. Alkol tüketenlerde bellek problemlerine, sinir sistemi hasarlarına daha sık rastlanıyor. Alkol size kocaman bir göbek kazandırarak sadece sağlığınızı değil şeklinizi de bozar. Alkol cinsel yaşamı da olumsuz etkiliyor. Uzun süreli kullanımda cinsel güçsüzlük yapabiliyor. Folik Asid, demir, çinko, ve diğer vitamin ve mineralin alımını azaltır. Bunlara, alkollü araç kullanırken meydana gelen kazaları, alkollüyken işlenen suçları, günahları hatta insanlık ayıplarını da eklemekte yarar var.

BİR BİLGİ

Makul ölçü nedir


Üzümde bulunan güçlü antioksidanların sağlığa yararlı olduğu kesin, ama araştırmalar sadece kırmızı şarabın değil, herhangi bir alkollü içkinin "makul ölçülerde içilmesi" halinde damar yaşlanmasını geciktirebileceğini gösteriyor. Yani 120 ml’lik bir kadeh şarap veya 45-50 ml’lik bir kadeh viski, rakı ya da 360 ml’lik bir kutu biranın, damar sağlığı yönünden aynı etkilere sahip olduğu belirtiliyor. Bu miktarlar "makul ölçüler" olarak kabul ediliyor. Yani erkeler için günde 1-2 kadeh, kadınlar için yarım ya da 1 kadeh en yüksek sağlık yararını kazanmaya káfi geliyor. Aman dikkatli olun. Miktarı, bu rakamları geçirmemeye çalışın. Çünkü fazlası gerçekten can yakıyor. Aklınıza şu soru da gelebilir: Haftada bir kez 4-5 kadeh veya iki-üç kez 3-4 kadeh içmem aynı kapıya çıkar mı? Bu sorunun cevabı "güçlü bir hayır"dır.
Yazarın Tüm Yazıları