Paylaş
7 Haziran seçimlerinin(yeterince üzerinde durulmasa da) dikkat çeken yönlerinden birisini, kadın adaylar oluşturuyor. Geçen seçimlere oranla daha fazla kadın adayın Meclise girmesi bekleniyor. Ancak, sayının yeterli olduğu söylenemez. Meclis'teki muhtemel kadın milletvekili oranının; yüzde 20'ler civarına yükselebileceği, görülüyor.
Tanıdığım ve Meclis'te görmeyi istediğim üç kadını tanıtmak istiyorum:
Selina Özuzun Doğan
Adaylığını gerçekten anlamlı bulduğum ve sevinçle karşıladığım isimlerden birisi: CHP İstanbul 2. Bölge birinci sıradan aday olan, avukat Selina Özuzun Doğan. Seçilmesine kesin gözüyle bakılan Doğan, parlamentomuzdaki ilk Ermeni kadın milletvekili olacak.
Selina Özuzun Doğan, insan hakları savunucusu bir hukukçu. Ermenilerin yanısıra, bütün 'dezavantajlı' grupların sesi olmaya çalışacağını söylüyor.
Agos gazetesine yaptığı açıklamada, şunları vurguluyor: "Adaylığım CHP içindeki değişimin en önemli kanıtı. (...)Yapacak çok işimiz var. Herkesle görüşeceğiz. Bütün kurumlara gideceğiz. Kangren olmuş sorunlar var ama sadece Ermeniler açısından düşünmemek lazım. Sesini duyurma imkanı bulamayan bütün dezavantajlı grupların sesi olmaya çalışacağım. Hepsini görünür kılmak ve muhatap alınmasını sağlamak için elimden geleni yapacağım.”
Selina Doğan, geçtiğimiz günlerde, "Kamp Armen yıkılmasın ve sahiplerine iade edilsin yürüyüşü"ne katıldı. Hrant Dink ve Rakel Dink'in de yetiştiği ve yöneticilik yaptıkları bu çocuk kampı; şimdi, gerçek sahibi Gedikpaşa Ermeni Kilisesi Vakfı'na iade ediliyor.
Selina'ya, seçim kampanyasının nasıl gittiğini sordum... "Ermeni bir kadın olarak seçilecek yerden CHP'den aday olmam tabii ki çok önemli ve anlamlı. Bununla sınırlı bir siyaset gütmeyeceğim, kadın hakları, insan hakları, ifade ve örgütlenme özgürlüğü çabalarımı sürdüreceğim" şeklinde bir değerlendirme yaptı.
Selina, uzun yıllar boyunca, Bakırköy Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Yervant Özuzun’un kızı. Eşi Erdal Doğan da, avukat ve insan hakları savunucusu.
Selina Doğan'ı, önümüzdeki yıllarda Meclis'te görebileceğiz. Kendisine başarılar diledim.
Fatma Benli
Avukat Fatma Benli, AK Parti'den İstanbul 2.bölge 8.sıra adayı. Seçilme şansı yüksek olan Fatma Benli, Karadeniz Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti üyelerindendi. Heyetin, sekreteriydi.
Marmara Üniversitesi'nde, başörtüsü yasağı nedeni ile, özel hukuk alanındaki yüksek lisans eğitimini yarıda bırakmış olan Fatma Benli; lisans eğitimini, yasağın kalkması sayesinde, 2015'te tamamladı. Başörtüsü mücadelesinin öncü isimleri arasında.
2009'da, ismi, Georgetown Üniversitesi tarafından yayımlanan, "Dünyanın En Etkili 500 Müslümanı" listesinde yer aldı. 2012'de, Bakanlar Kurulu kararıyla, Türkiye İnsan Hakları Kurulu üyeliğine atanan Benli; bu görevi, 2015'e kadar sürdürdü.
Uluslararası Hukukçular Birliği'nin Türkiye temsilcisi olan Fatma Benli; 12 seneyi aşkın bir süre boyunca, değişik kadın ve hukuk derneklerinin yönetim kurulunda görev yaptı. İnsan hakları konusunda, Harvard Hukuk Fakültesi ile Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Kaldırılması Komitesi (CEDAW) dâhil, sayısız sunum gerçekleştirdi.
Kendisiyle, Karadeniz Akil İnsanlar Heyeti'nde birlikte çalıştık. Onun organizasyon yeteneği sayesinde, toplantılarımız başarıyla devam etti.
Kendisinin, Meclis'te, önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum.
Hürriyet Karadeniz
Hürriyet Karadeniz, HDP Muğla listesinin başında. Asıl mesleği gazetecilik ve yayıncılık olan Hürriyet, sosyalist gelenekten geliyor. Şimdi, (baba yurdu) Datça'da, çevre dostu bir turizmcilikle, hayatını sürdürüyor.
Birlikte, yıllarca aynı örgütlerde mücadele verdik. Gazetecilik, yaptık. Hürriyet'in, kadın hakları, insan hakları, örgütlenme ve ifade özgürlüğü konularında; uzun ve heyecan dolu bir mücadele geçmişi bulunuyor. Daha önce ÖDP'de yöneticilik yaptı.
Kendisiyle, son olarak, birkaç gün önce, Bodrum'da karşılaştık. Diğer partilere göre, daha kısıtlı imkanlarla çalışıyorlar. Ama, seçime ilginin çok yüksek olmadığı Bodrum'da, anlamlı bir seçim rüzgarı estirebildiklerini, hissettim. HDP'nin diğer partilerden üstün olan yanlarından birisi listelerinin yarısının kadınlardan oluşuması
'Neden aday oldun' şeklindeki soruma, şu karşılığı verdi: "Kadınların Meclis'i işgal etmesi için aday oldum. Kadınlar Meclis'i işgal etmedikçe, bu ülkeye gerçek demokrasi gelmeyecek. Bu nedenle, kadınlara bir çağrım var: Kadınları aday göstermeyen diğer partiler yerine, oylarını bize versinler..."
Arkadaşım Hürriyet'e başarılar diliyorum...
Paylaş