İKSV’nin 50. yıl gecesinde neler oldu

“50 yıl, muhteşem bir yarım yüzyıl” diye cümlesine başladı Halit Ergenç ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“İKSV 50 yıldır burada. Bizim için. 1972’den beri şehrimizin kültür hayatına şekil veriyor.”
Salı gecesi Four Seasons Oteli’nde düzenlenen İKSV’nin 50. yıl gala gecesinden bu konuşma.
Ama devamı da var.
Hatta Ergenç’in konuşmasının devamı salonda bulunan birçok insanı duygulandırdı, geçmişe götürdü, festival anılarıyla baş başa bıraktı.
Çünkü şunları söyledi Halit Ergenç:
“Her gün AKM’nin önünde bilet kuyruğuna girerdik. Hatta AKM önüne çadır kuran tek insan ben olabilirim! Fırat Kasapoğlu vardı, bir gün geldi. ‘Ne yapıyorsunuz?’ diye sordu. Bilet için olduğunu söyleyince, ‘İyi yapıyorsunuz’ demişti. Sonradan İKSV’de çalışmaya başladım. Ne iş yaptım dersiniz? Her şeyi! Kapıda bilet kontrolü, sayfa çevirmenliği ve rehberlik. Stadyum konserlerinde de çalıştım. Her konser için üç gece uykusuz çalışırdık.
Son gece ise üç gece uykusuz kalmamışız gibi konseri izlerdik. Herkes gittikten sonra biz kalkıp tekrar sahneyi indirirdik. Dolayısıyla geriye dönüp baktığımda şunu düşünüyorum. İKSV olmasa sanatsal perspektifimin yüzde 70’ini kazanamamış olurdum. Çünkü İKSV dünyada hiçbir yerde bulamayacağımız sanatçıları bir araya getiriyordu.”

MİLYARDERLER VE FAKİR DOSTLARI

Halit Ergenç’in nefis konuşmasından sonra sahneye Cem Yılmaz çıktı.
Christie’s’in yöneteceği açık artırma öncesi ortamı ısıtmak için.
Müzayedeyi ti’ye aldığı konuşmasında dikkat çeken kısım şuydu tabii:
“Milyarder ve fakir dostları! Müzayedede yine her şeyi milyarderler alacak. Fakirler de hi hi diye gülecek. Milyarder dostlarımdan rica ediyorum. N’olur şu satışa çıkacak eserleri almayın. Konforlu milyonerler de bir şeyler alsın.”
Aslında Yılmaz’ın temennisi kendiliğinden gerçekleşti de...Çünkü açık artırmadaki fiyatlar Türk lirası üzerindendi. Rakamlar uçuk fiyatlara ulaşmadı.
Mesela ünlü koleksiyoner Öner Kocabeyoğlu, Ayşe Erkmen’in işini 700 bin liraya aldı. Öner Bey’i gördüğümde söyledim, “Fiyatları dolar üzerinden sanıyordum” diye.
Yeri gelmişken söylemeli: Açık artırmadan elde edilecek gelir, İKSV’nin 2007’den bu yana koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun düzenlenmesinde kullanılacak. Ama toplanan para ne kadar yeterli, doğrusu emin olamadım.

GENÇ SANATÇILARA DESTEK İÇİN

Geceye katılım ücretliydi. Toplanan fon, önümüzdeki yıllarda festivallerde yer alacak genç sanatçıların üretimine destek amacıyla kullanılacakmış. Gala yemeğindeki masalar 150 bin lira, tek sandalye ise 15 bin liraydı.

DIŞARIDA KONUŞULANLAR

Açık artırmanın sona erdiği anlarda hava almak için Murat Pilevneli, Aslı Pamir ve Ali Elmacı’yla beraber dışarı çıktık.
O sırada öğrendim: Murat, Yalıkavak’taki Pilevneli Galeri’yi yakında açıyormuş. Ama esas sürprizi Bodrum Kalesi içinde yapacağı sergi projesi.
Mandarin içindeki pop-up galerisi ise bu yaz yokmuş.
Konuşmamız esnasında Elif Dürüst de yanımıza geldi. Bir süredir Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalında sanat içerikli röportajlar yapıyor biliyorsunuz. Bu içerik üretme işi hoşuna gitmiş, devam edeceğini söylüyordu.
Ama şimdilik ara vermiş. Haziran sonunda Bodrum’da vereceği doğum günü partisine hazırlanıyormuş.

5 HAZİRAN’DAKİ SÜRPRİZ

Unutmadan: İKSV, 50. yılını sadece bu özel gala gecesiyle kutlamıyor. Yıl içine yayılan pek çok özel etkinlikle 50. yıl kutlanmaya devam edecek. Tüm İstanbullularla kutlanacak ilk etkinlik ise 5 Haziran akşamı Haliç’teki yüzen platformda gerçekleşecek. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın vereceği konsere tüm İstanbullular davetli. O zaman şunu söyleme zamanı: Nice yıllara İKSV!

 

Yazarın Tüm Yazıları