Paylaş
Bu yüzden yeniydi, daha önce deneyimlenmemiş bir şeydi.
Şimdi bu ikinci karantina eski sevgiliyle yeniden çıkmaya çalışmak gibi.
O nedenle heyecan yok, heves yok. Her şeyi ezbere biliyorsun. Ayrılık garanti.
İkinci karantina dönemi o yüzden daha zor, o yüzden daha sıkıcı.
◊ İlkinde online kurs, evde ekmek yapma, müzeleri dijital ortamda gezme gibi havalı vakit geçirmelere adayan çok olmuştu kendini.
Bu kez aynı coşkulu hissiyat olacak mı, meraktayım.
Yoksa derin bir depresyon bizleri mi bekliyor?
◊ İlkinde görüntülü konuşma, buluşma, kaynaşma ortamları zirve yapmıştı.
Şimdi bu konuda da bıkkınlık hakim. Özellikle gün boyu Zoom toplantısı yapmış olanlarda.
Dolayısıyla herkes kendine kalacak gibi görünüyor bu ikinci kapanmada.
◊ İzleyecek yeni dizi ve film bulmak da zor olduğuna göre, eskilere nur yağacak.
Eskiden izlenmiş, tadı damakta kalmış eski dizi ve filmler yeniden hatırlanacak ikinci karantina döneminde. Mesela Lost’un ilk sezonları...
1 milyon izlenen ‘sabah yogası’nın kahramanı
YouTube’da sadece bildiğimiz anlamda fenomenler yok, yaptığı işle fenomen olanlar da var. Yoga eğitmeni Çetin Çetintaş onlardan biri. Önceki sabah yoga matımı yere serip onun meşhur “Sabah Yogası” videosunu açtığımda fark ettim. Video 1 milyon izlenmeyi çoktan geçmiş.
Doğrusu bu şahane bir başarı. Sadece bu da değil. Çetintaş’ın yeni kitabı Sarı Çiçeği Koklayan Kedi’nin ilk baskısı da kısa sürede tükendi.
Dahası, önümüzdeki yıl üç kitap daha yayınlamayı planlıyor Çetintaş. Onlardan biri Sanskritçe’den çevireceği sutralar üzerine olan... Hazır yeniden ikinci karantina dönemine girmişken, ilk karantina döneminde keşfettiğim yoga dünyasının bu popüler fenomenine kulak verme zamanı.
İşte onunla konuşmamızdan derlediklerim:
DÖVÜŞ SPORLARIYLA İLGİLENİRKEN BAŞLADIM
“Yogaya küçük yaşlarda dövüş sporlarıyla ilgilenirken esnemek amacıyla başladım. Lakin yıllar içinde yaptığım pratiklerle yoganın bundan fazlası olduğunu anlamamla birlikte üniversite yıllarında yoga hayatımda başka bir şekilde yer aldı.
Benim bulunduğum pratik seviyesine gelmek büyük bir emek ve vakit istiyor.
Önceliğinizin tam anlamıyla pratik olması gerekiyor. Genç yaşlarda yoga pratiklerini uyguladıkça kendimi ‘evde’ gibi hissediyordum. Hani bazı şeyler vardır ya, yaptığınızda yaşamı iliklerinize kadar hissedersiniz ve kaderinizi gerçekleştiriyor olduğunuza dair zerre şüphe duymazsınız.
İşte yoga yolculuğu da benim için böyleydi”.
AYLARCA SEKİZ METREKARELİK ODADA YAŞADIM
“2008’den 2016’ya kadar sırasıyla Çin, Hindistan, Myanmar ve Tayland’da çeşitli manastırlarda kaldım. İnternet, telefon, hatta elektrik olmadan, tek bir kelime konuşmadan, aylarca sekiz metrekarelik odada yaşayarak, sadece pratiklere odaklandım. Bu manastırların kapıları herkese açık. Ama bir kısmı mülakat tadında bir görüşme yapıyor gittiğinizde.
Bunun sonucunda ne kadar süre kalabileceğinize karar veriyorlar.”
KAYGILANIRSAK ŞU ANIMIZ FLULAŞIR
“İnsan hep dışarıda bir şey arıyor. Bu süreçte dışarıda bir şey arayamayacak kadar evde, kendi başımızayız. Yoga ise insanı kendine döndürüyor ve kendisiyle olmaktan mutlu hale getiriyor. Bununla beraber içinde bulunduğu an neyse, tam olarak ona dönmesini sağlıyor. Karantina süreçlerinde insanlar haklı olarak gelecekle ilgili çok fazla kaygıya düştü. Ama şunu da unutmamak gerek: Gelecekle ilgili ne kadar kaygılanırsak, şu anımız o kadar flulaşır. Nefes almaya çalıştıkça göğsümüz sıkışır ve nefes alamıyor gibi hissederiz.
Sanırım bu konuda birçok kişi yoga ile beklediğinden, umduğundan fazla bir rahatlama yaşadı. Bu yüzden de herkes birbirine önerir oldu”.
İDEALİ 40 DAKİKA
“Yogada biz ‘Yorulana kadar pratik edebilirsin’ deriz. Bu kimisi için günde 1 saattir, kimisi için 5 saat. 20 dakika ciddi hastalıkları olmayan biri için çok çok kısa bir süre. Sağlıklı bir birey için ideal yoga pratiği 40 dakikanın üzerinde olmalı.
Yoga kamplarımızda günde 4-5 saat fiziksel egzersiz yaptırıyoruz. İlk kez katılanlar bile bu tempoya ayak uydurabiliyor, çünkü yoga ciddi bir enerjiyi açığa çıkarıyor. Diğer egzersizlerden farklı olarak yoga pratikleri bittiğinde insan gün içerisinde enerjik oluyor.”
Paylaş