Paylaş
1- Çocuğunuzun dersleri kötüyse üzerine gitmeyin, ama yardımcı olun.
Çocuğu sıkıştıracak her söz başarısını etkileyecektir ve bu durum belki de çocuğun isteksizleşmesine sebep olacaktır. Bu nedenle çocuğundan sürekli başarı talep eden anne baba olmak yerine, çocuğuna yardım eden, onunla el ele veren anne baba olmak gerekir.
2- Onu sosyal faaliyetlere yönlendirin, zaman ayırın.
Sosyal faaliyetler, çocukların hayata tutunmasına, keyif almasına ve mutlu olmasına yardım edecektir. Bu nedenle ailece yapılacak sosyal faaliyetler çocuğun hevesini arttıracaktır.
3- Onunla bol bol sohbet edin. Sorunların kaynağını öğrenin, birlikte kararlar verin.
Yetişkinler pek fark etmeseler de çocuklar da birer bireydir. Onların da kişilikleri, hedefleri, istek ve arzuları vardır. Bu nedenle, onların da çok küçükmüş gibi görünen sorunları aslında büyüktür ve dikkatle dinlemeye değer. Anne babalar, çocuklarının her sorununu dikkate almalı ve ciddiyetle dinlemeli.
4- Onları özel derslere ve kurslara boğmayın. İlgi alanlarına göre zamanlama yapın.
Çocuklar hafta içi okula, hafta sonu da kurslara gidiyor. Çoğu zaman ebeveynlerin "Ben yapamadım çocuğum yapsın" telaşı ile ortaya çıkan bu istek, her zaman iyi olmayabilir ve bazen ters tepebilir. Bu nedenle çocukların istekleri önemsenmeli ve onları kurslara boğmak yerine, onların istekleri doğrultusunda yönlendirme yapılmalı.
5- Birlikte vakit geçirin. Onu her koşulda sevdiğinizi ve değer verdiğinizi hissettirin.
Her çocuk, aile sıcaklığını ve aile içi sevgiyi hak ediyor, istiyor. Karşılıklı sevgi, hayatı daha da anlamlı kılıyor. Bu nedenle ebeveynler çocuklarına değer verdiklerini ona hissettirmeli ve her ne olursa olsun onu sevdiklerini belli etmeliler. Tüm bunlar çocuğu daha mutlu ve başarılı yapacaktır. Bunu anlamak için çocuklara değil, kendimize bakmamız yeterli. Biz ne isterdik?
Paylaş