İdil Biret’in hayatı çocuk kitabı oldu

Dünyaca ünlü piyanistimiz İdil Biret’in yaşamöyküsü Gülçin Alpöge’nin yazdığı bir çocuk kitabına konu oldu. Sanatçıyla “İdil Biret: Dans Esen Parmaklar”ı ve ilham veren hikâyesini konuştuk.

Haberin Devamı

Bu kitap fikri nasıl ortaya çıktı?

Kitabın yazarı olan Gülçin Alpöge Hanımefendi bu güzel fikirden bahsetmiş, Cemal Reşit Rey’in çocukluğunu konu alan çekici kitabı bana tanıtmıştı. Böyle kaliteli kitapların, sanata eğilimli çocuklar için teşvik edici bir unsur olacağını sanıyor ve yeni yeteneklerin keşfedilmesine de yol açacağına inanıyorum. Sanatın öneminin genç yaşta farkına varmaları, çocukların daha dengeli ve mutlu bir yetişkin olmalarını sağlar.

İdil Biret’in hayatı çocuk kitabı oldu

Piyano çalmaya nasıl başladınız?

Annem iyi bir amatör piyanistti. Ben onu dinleyerek çalmaya üç yaşımda başladım. Hiçbir zaman ‘dünyaca ünlü bir piyanist olacağım’ diye düşlemedim. Sadece müziği seviyordum. Ünlü olup olmamak aklımın kenarından bile geçmiyordu.

Haberin Devamı

İdil Biret’in hayatı çocuk kitabı oldu

Babası Münir Biret ile Paris'teki evlerinde...

Kitapta, ailenizde çok fazla müzisyen olduğundan söz ediliyor. Sizce müzikle uğraşan bir ailede doğmanın size ne gibi yararları oldu?

Annemin piyano çalması, ailemizin sanata olan ilgisi erken yaşta keşfedilmeme olanak verdi. Annem müziği çok iyi bilirdi. Çok güç beğenirdi. Aynı fikirde olmadığımız zamanlar olurdu. Ancak çok kez, çocukça inatçı tavırlarına rağmen, annemin doğru yolu aramayı gösterme çabalarından etkilenirdim.

İdil Biret’in hayatı çocuk kitabı oldu

Annesi Leman Biret ile Ankara'da, evlerinde.

Nasıl bir çocuktunuz peki? Muziplikleriniz de kitapta epey yer kaplıyor…

Çok muziptim, evet. Epeyce yaratıcı yaramazlıklar bulurdum. Büyüdükçe disiplinli olmanın getirdiği faydalara inanmaya başladım. Kargaşa içindeki bir odada aradığınız önemli bir belgeyi bulmak için boşu boşuna sarf ettiğiniz zamanı göz önüne getirirseniz, ne kastettiğimi anlarsınız.

Haberin Devamı

İdil Biret’in hayatı çocuk kitabı oldu

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile birlikte, 1946.

Günümüz anne babaları çocuklarının çok başarılı olmasını istiyor. Ancak onları adeta kurslara boğuyorlar. Sonrası da çoğu zaman hüsran… Bu noktada anne babalara önerileriniz neler?

Çocuklara her şeyi mantıkla, sinirlenmeden izah etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Anne babalar lütfen çocukların sorularını hep en samimi ve doğru şekilde cevaplandırsın ve “Sen küçüksün, anlamazsın,” gibi cümlelerden uzak dursunlar. Anneler babalar çocuklarına hep kaliteli müzik dinletmeye özen göstermeliler. En ufak bir yetenek emaresinde, iyi bir pedagogla müzik eğitimine başlatmalılar. Günümüz milyonlarca müzisyen olması ve bunların önemli bir kısmının piyanist oluşu, müzikte kariyer yapmayı çok zorlaştırdı. Benim tavsiyem, okul çalışmalarının ön planda tutulması. Müzik çalışmalarının da bunun yanı sıra, ama büyük bir ciddiyetle sürdürülmesi. Bir genç, ancak müziğin yaşamında en önemli yer tuttuğunu hissederse bu yolu seçmelidir. Elbette bu karar yalnız yetenekle sınırlandırılmamalıdır. Direnç, güç, dikkat kalitesi, araştırıcı bir ruha sahip olmak gibi kişilik özellikleri de bu seçimi yaparken dikkate alınmalıdır.

Haberin Devamı

İdil Biret’in hayatı çocuk kitabı oldu

Can Çocuk Yayınları, 87 sayfa, 10,50 TL

GÜVENLİ OYUNCAK NASIL ANLAŞILIR?

Birçok anne baba oyuncak alırken güvenli veya sağlıklı olup olmadığına bakmıyor. Oysaki çocuk gelişimi açısından oyuncaklar çok önemli. 'Çocuklarla Bir Ömür' programında Prof. Dr. Arzu Yükselen ile konuştuk.

HADİ ANNE GİDELİM

Sağlıklı çocuklar yetiştirmenin püf noktaları

'LC Waikiki Aile Buluşmaları' devam ediyor. Yeni durağımız İzmir! Bugün Dr. Ender Saraç ve oyuncu İrem Helvacıoğlu ile birlikte "Sağlıklı çocuklar yetiştirmenin püf noktaları"nı konuşacağız. Ayrıca katılan herkese imzalı" 200 Adımda Çocuk Yetiştirme Rehberi"mizi armağan edeceğiz. Bekliyoruz.

Yer: İzmir-Gaziemir Optimum Outlet
Tarih: Bugün
Saat: 16.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0850) 207 5767

Haberin Devamı

İdil Biret’in hayatı çocuk kitabı oldu

Mozaik atölyesi

Bu etkinlikte çocuklar Dalin’in renkli mozaik parçalarını bir araya getirerek kendi mozaik resimlerini yapacaklar.

Yer: İstanbul-PACE Çocuk Sanat Merkezi
Tarih: Yarın
Saat: 13.00/15.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0216) 385 80 36

İdil Biret’in hayatı çocuk kitabı oldu

İllüzyon gösterisi

İllüzyon gösterileriyle çocukların çok sevdiği Sermet Erkin, müzikli oyunlu bir gösteriyle bu kez Bursa’da.

Yer: Bursa-Ömer Halisdemir Kültür Merkezi
Tarih: Bugün
Saat: 15.00
Fiyat: 18,50 TL
Tel: (0224) 773 0016

İdil Biret’in hayatı çocuk kitabı oldu

Kukla oyunu

Kukla oyunu geleneğini en güzel örneklerinden biri çocuklar için sergilenecek. ‘Tatlı Rüyalar’ oyununda çocuklar masalsı bir dünyada yolculuğa çıkacaklar.

Yer: İstanbul-Fenerbahçe Düşyeri
Tarih: Bugün
Saat: 14.00
Fiyat: 25 TL
Tel: (0216) 700 10 83

Haberin Devamı

İdil Biret’in hayatı çocuk kitabı oldu

HAFTANIN FİLMİ

Merakla beklenen “Sevimli Emojiler 2” filmi dün gösterime girdi. Kötü Fidolord tarafından güncellenen Mydoom virüsü ilk filmde olduğu gibi yine büyük sorunlara neden olur. Uzaylılar Kraliçe'yi tekrar yapılandırmak için Fringe'i yok etmeye karar verir. Ancak bütün bu işlemler, başka sorunlar yaratır. Durumu çözmek ve Fringe'i kurtamak Moji ve Brainpot'a kalır.

İdil Biret’in hayatı çocuk kitabı oldu

Yazarın Tüm Yazıları