Boğaziçi’nde okurken yedinci sanat aşkımı seçmeli derslerde sinemayı seçerek ve Sinema Kulübü’nün düzenlediği etkinlikleri takip ederek beslerdim. Film yapım dersleri, kapsamlı sinema seminerleri yoktu o zamanlar.
Sinema bölümünü kuramayan Boğaziçi Üniversitesi, neyse ki bu eksiğini 2000 yılından bu yana, Mithat Alam’ın özel bağışı ile Boğaziçi Üniversitesi Vakfı bünyesi altında kurulan Mithat Alam Film Merkezi (MAFM) ile gideriyor. Üstelik her geçen yıl daha da iyi şeyler yapılmakta.
Film Merkezi bu yıl da öyle bir seminer düzenliyor ki, insanın her dersine giresi, hafta sonlarını eski yuvasında geçiresi geliyor.
Sinema sanatının gelişimi ve film yapım sürecini merak eden sinema izleyicileri ile işin mutfağındaki uzmanların bir araya geleceği, beş hafta sürecek Sinema Temel Eğitim Seminerleri, 18 Şubat’ta başlayacak.
17 ana başlıkta ders verecekler sektörün konularında uzman isimleri. Aralarında Ezel Akay, Mehmet Açargibi Boğaziçi mezunları da var.
Film yönetmenliğini Çağan Irmak, sinemada oyunculuğu Nurgül Yeşilçay-Cem Özer, film yapımcılığı ve filmde iş dağılımını Ezel Akay, film analizini Mehmet Açar, sinemada ses kullanımını Alper Maral, senaryo yazımını Özgür Şeyben, kamera ve objektifleri Feza Çaldıran, ışığı Uğur İçbak, kuramı Fırat Yücel, animasyon tekniklerini Kerem Kurdoğlu, sanat yönetimini Yaşar Kartoğlu, kurguyu Hüseyin Namık Yıldırım, dünya sinema tarihini Senem Aytaç, Türk sinema tarihini Burçak Evren’den dinlemek istiyorsanız 0 212 287 70 76’yı aramanız gerekiyor.
Sevgililer Günü’nde ne yapalım
Bugün malumunuz 14 Şubat Sevgiler Günü...
Adet yerini bulsun, biz de birkaç öneride bulunalım.
Şu lokantaya gidin, sevgi mönüsünü seçin, bu hediyeyi alın, böyle sürpriz yapın, mum ışığında şu sözleri fısıldayın diyecek halim yok, tabii ki film tavsiye edeceğim.
Vizyona şöyle bir baktım. Bugün sevgilisiyle sinemada hoş birkaç saat geçirmek isteyecekler için önerebileceğim iki film var; ’Bir Geyşanın Anıları’ ve ’Aşk ve Gurur’.
Her ikisi de zor, hatta imkansız ilişkileri, sorunlu aşkları anlatıyor. Kolay olunca aşk olmuyor zaten.
Aşıksanız bu filmler size iyi gelecektir, kuşkunuz olmasın.
Osmanlıca film isimleri
Amatör ve profesyonel müzisyenlerden oluşan bir koromuz var, adı AG34. Koronun adı gibi üyeleri de bir alem. Geçen gün biri ortak mail grubuna filmlerin Osmanlıca isimlerini yollamış.
Osmanlı döneminde geçen ve bir süre sonra insanda alışkanlık yapan farklı ve enteresan bir dile sahip olan Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü (ilk başta ilan edilen adıyla Hacivat Karagöz Niçün Katledüldü) filmi de vizyona girmek üzereyken alıştırma yapın ve bolca gülün istedim.
Filmler ve Osmanlıca isimleri aşağıda.
Atış serbest, listedeki birkaç giriş de benden: Dövüş Kulübü-Teşekkül Ün Sille Tokat,; 21 Gram-0.016 Okka; Millyonluk Bebek-Üçyüz Akçelik Sibyan; Godfather-Şahbaba; Spiderman-Haşeret-ül Adem; Günah Şehri-Şehr-i Kufran; Kuzuların Sessizliği-Sükunet-i Cemaat-ul Kuzu; Zor ölüm-Zahmet-ul Vefat; Titanik-Tekne-i Devasaiye; Pi-Rakkam-i Tesadufiye; Babam ve Oğlum-Peder ve Veled; Fantastik Dörtlü-Car-ı Harikulade; Patron Kim-İdare-i Muamma; Shrek-Gulyabani; Kill Bill-Meft-ül Bill; Özel Bir Kadın-Hususi Avrat..