Kurban Bayramı’nın birinci günü mahalle aralarını, yol kenarlarını, herkese açık arsaları kan gölüne çevirerek "kurban kesme" marifetimizi yerinde görmek için Avrupa’dan gelen heyet, bir apartmanın önünde kesim yapan bir vatandaşa:
"Kurban kesmek için ehliyetiniz var mı?" diye sorunca, "Var ama şoför ehliyeti" yanıtını almış.
Oto yıkayıcılarında kesilen kurbanları, iş makinesine bacağından asılarak boynu kesilen inek, boğa gibi hayvanlara yapılan işkenceyi, çocuklara, "cana kıymanızda hiçbir sakınca yok" mesajı veren kanlı sahneleri gören heyet başkanı hanım, "Hiç değilse iyi bir şeyden söz edeyim" dercesine, "Belediyenin kesim yeri nispeten iyi" demekle yetinmiş.
Kurban kesme işini medeni bir topluma yakışır hale getirmesi gereken Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’nun, "Avrupalılar önce kendilerine baksınlar" anlamındaki sözlerini okuduysa, ona yanıt verecek değil ya, elbet böyle konuşur.
Zaten "şoför ehliyeti" ile hayvan kesebileceğini savunan insanlara karşı bundan fazlasını söyleseniz neye yarar?
Ama yine de Avrupa Birliği isimli medeni áleme üye olmaya kendisini layık gören biziz.
Eğer bu isteğimizde haklı isek, her yıl Kurban Bayramı vesilesiyle yaşadığımız bu ilkelliğin bir şekilde bitmesi lazım.
Onun da ilk koşulu, devletin Avrupa Birliği standartlarına uygun kuralları koymakla kalmayıp uygulamasıdır.
"Bütün belediyeler kurban kesim yerleri hazırlayacaklar" deneli kaç sene geçti.
Belediyeniz hálá bunu yapmadıysa bilin ki belediye başkanınız sokakta kurban kesen kişiden çok daha ilkeldir.
Kurallara gelince, 4 ayrı yasanın bu konuyla ilgili hükümleri olduğunu saptadık:
1- "Kabahatler" hakkındaki 5326 sayılı yasa, "İl Kurban Hizmetleri Kurulu"nun kararlarına aykırı davrananlara Belediye Zabıtası tarafından 125 YTL. para cezası verilmesini emrediyor.
- Aynı yasanın 41’inci maddesi, "Hayvan kesimine ayrılan yerler dışında hayvan kesen veya atıklarını ortalıkta bırakan" kişiye 62 YTL ceza yazılmasını zorunlu sayıyor.
2- 2872 sayılı Çevre Yasası, "Her türlü atık ve artığı çevreye zarar verecek şekilde" bırakan kişilere 692 YTL para cezası verilmesini öngörüyor.
3- "Hayvan Sağlığı ve Zabıtası" hakkındaki 3285 sayılı yasa, önceden belirlenen yerler dışında hayvan satana 250 YTL; "menşe şahadetnamesi ve sağlık raporu" bulunmayan hayvanı nakledene 750 YTL; hastalıklı olanı nakledene 1000 YTL; bunların kesimini yapan mezbaha sahibine 5000 YTL; bu hayvanların etini satana 1000 YTL ceza verilmesini emrediyor.
4- "Hayvanları Koruma" hakkındaki 5199 sayılı yasa da hayvanlara eziyet eden ve/veya ehliyetsiz kimseye kestiren kişilere 600 YTL ceza öngörüyor.