MECLİS Başkanı Sayın Bülent Arınç göreve geldiğinden bu yana sonuncusu Umman Krallığı olmak üzere 40 yurtdışı gezisi yapmış.
Arkadaşımız Nuray Babacan’ın aşağıda özetleyeceğimiz haberini okuyunca ihtimal siz de iktidarın "tasarruf" vaatlerini anımsayacak ve "ya bir de tasarruf sözü vermeselerdi, kimbilir ne yaparlardı?" diyeceksiniz.
Devlet parası boşuna harcanmasın diye bakanlıkların sayısını 35’ten Başbakan dahil 23’e indiren bu iktidar değil mi?
Hani hemen her bakanlığın yurtdışında gereksiz yere açtığı temsilcilikleri kapatacaklardı?
İster sorun, ister gidin yerinde araştırın... Bakın bakalım bir tek temsilcilik "gereksiz" diye kapatılmış mı?
Onu sorarken ihmal etmeyip "bu görevlere tayin edilenlerin sayılarının ne kadar artırıldığını, üstelik ’liyakat’ yerine ’iktidara sadakat’ ölçütüyle tayin edilen işe yaramaz kişiler yüzünden devletin parasının ne kadar çarçur edildiğini" de araştırın...
Arkadaşımız Nuray Babacan haberinde, her yıl ortalama 10 kez yurtdışına çıkan Arınç’ın, bu hesapla her 35 günde bir geziye gitmiş olduğunu ilave ediyor.
Sayın Başkan her geziye iktidar ve muhalefete mensup milletvekillerinin de dahil olduğu en az 10 kişiyle çıkıyormuş. Bazıları "davet" yoluyla gerçekleşen bu geziler sayesinde Sayın Başkan bugüne kadar Avusturya, Macaristan, Malta, Suriye, Ürdün, Fransa, Fas, Rusya, Hollanda ve Almanya’dan ayrı olarak İtalya, Azerbaycan, Polonya, Lüksemburg, Avustralya, ABD, Litvanya, Romanya, İspanya, Suudi Arabistan’ı da görmüş.
İçinde bulunduğumuz yılda da Arınç,Hırvatistan, Finlandiya, İsveç, Bahreyn, Arnavutluk, Bulgaristan, Danimarka, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir’i ziyaret etmiş. Umman gezisi sonuncusuymuş.
Babacan’ın haberinden bir noktayı daha aktaralım:
Sayın Arınç’ın toplam 585 gün tutan yurtdışı gezileri için günlük ortalama 4 bin 802 YTL (4.8 milyar lira) harcanmış.
Tabii ışığı sadece Arınç’ın üzerine tutarsanız haksızlık etmiş olursunuz. O nedenle örneğin harcanması tamamen Sayın Başbakan’ıntakdirine bırakılmış olan Örtülü Ödeneğe de bakmak doğru olur.
Milliyet Gazetesi’nin 11 Kasım’da verdiği habere göre devlet bütçesinden "Örtülü Ödenek" olarak Başbakanlığa 2004 yılında 174 bin YTL ayrılmış, ama Başbakanlık 107 milyon 375 bin YTL harcamış. 2005 yılında 200 bin YTL ayrılmış ama harcama 84 milyon 88 bin YTL’yi bulmuş. 2006 yılı için ayrılan para da 200 bin YTL imiş ama geride kalan ağustos itibarıyla harcama 155 milyon 496 bin YTL’ye ulaşmış.
Örtülü Ödeneğin kimlere verildiği tartışılmaz. Bunun iki sınırı vardır. Buna göre Başbakan, ödeneği kendi aile ihtiyacı için veya kendi partisi için kullanamaz. Ama harcamanın neden bu kadar çok olduğu elbet tartışılabilir.
Lakin "tasarruf" ciddi bir politika ise tartışılır. Yoksa Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleriyle Sayıştay üyelerinin devlet parasıyla topluca yurtdışına gezi yaptığı bir ülkede bunları tartışmanın manası yoktur.