Problem Enflasyon mu Büyüme mi?

Faiz kararı haftasına girerken petrol zirvesinden petrol fiyatlarının düşmesini sağlayabilecek herhangi bir gelişmenin olmayışı bugüne kadar Dolar’ın düşmesine neden olan durumların Yen'in de su üzerine çıkmasına neden oldu.

Petrol fiyatı haftaya bir buçuk Dolar yükselerek başlarken, bu durumun faiz kararını nasıl etkileyeceğinin sorgulanmasına neden oluyor. ABD bir süredir ekonomik yavaşlamayla ilgili sıkıntılarla boğuşurken petrol fiyatlarındaki yükseliş işin tuzu biberi oluyor. Bu durumda ekonomi yavaşlarken enflasyon artışı stagnasyonist durumu yaratıyor. Bu da ister istemez hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden oluyor.
 
ABD’de durum buyken faiz kararı haftasında bir faiz artırımı beklenmiyor ama Eylül ayında bir faiz artırımının geleceğine dair gelişmeler şu anda piyasada var. Bu hafta olacak faiz toplantısından sonraki açıklamalar çok önemli. Bu FED’in ne kadar şahin bir duruş sergileneceğini gösterecek. Aynı şekilde Avrupa da kendi duruşunun ne olduğunu gösterecek bazı gelişmeler olabilir. Zira AMB yetkilileri faiz oranlarının artırmaktan çekinmeyeceğini her fırsatta söylüyor. O zaman her iki tarafta faiz artırım olasılığı varken paritenin hareketini ne belirleyecek?
 
Bunun cevabı büyüme. Kim büyümeyle ilgili sıkıntıları daha çok dile getirirse o tarafın para biriminde düşüş olabilir. Burada bugüne kadar büyümeyle ilgili aslında en az sıkıntısı olan taraf ABD. Avrupa büyümezse küçülür ama ABD yapısı itibarıyla küçülmeye daha yatkın bir ekonomi. Bu nedenle hafta içinde AB’de n açıklanacak IFO verilerine dikkat etmek gerekiyor. ABD tarafındaysa FED açıklamalarına dikkat etmek gerekirken. Benim bu haftaki beklentim Euro / Dolar paritesinin 1.57’lere zar zor yaklaştıktan sonra bir miktar gerileyeceği yönünde. Ancak gerilemenin sınırlı kalacak beklentisi de hafta içinde yatay bir hareket olacağını gösteriyor.
 
Altının Daha Yükselmesi İçin Hız Lazım
 
Altın fiyatları petrol fiyatlarının yeninden yükselme eÄŸiliminde olması ve Dolar’ın gerilemesiyle birlikte yükselmeye devam ederken bu hafta içinde FED’in faiz açıklamasından sonra yapacağı açıklamalar ve AB’den gelecek faiz politikasıyla ilgili açıklamalar altının ne yöne gideceÄŸini belirlenecek. Büyük olasılıkla faiz artırımlarının yakında olabileceÄŸine dair beklentiler ağır basmaya baÅŸlayacağı için bu durum altın fiyatlarının yükselmesine ve dolayısıyla da yukarı yönlü hareketin hız (momentum) kazanmasına engel olabilir. Â
 
Diğer yandan hafta içinde Dolar’ın yeninde bir miktar toparlayabilecek olmasını varsaydığım için yükselişlerin devam edeceğini ancak bunun yavaşlayan bir hızla olabileceğini düşündüğüm için sınırlı artışlar olur. Ancak 908 Dolar ve üzerine hızlı ve kararlı br şekilde çıkış olursa yükseliş devam eder ama yavaş ve zor çıkarsa yakında gerilemeleri olabilir. Bu hafta yukarı yönlü hareket olabilir ama bu hareketin yavaş kalacağını düşünüyorum.
 
Petrolde Arz Artacak mı? Yoksa Talep mi Düşecek?
 
Hafta sonunda yapılan petrol zirvesinde Suudi Arabistan petrol üretimini artırma kararı almasına rağmen hafta başında petrol fiyatları yükselmeye başladı. Bunun nedeni yapılan toplantıda n belirgin bir kararın oy birliği ve anlaşmayla alınmamış olması ve Venezüella’nın toplantıya katılım göstermemesi oldu. Suudi Araplar petrol arzını artırabil ama bunun etkisinin ne olabileceği ancak önümüzdeki haftalarda belli olur. Asıl petrolün düşüş temasını oluşturan faktör belli ki arz tarafından olmayacak ama petrol talebi düşecek. Her yavaşlayan ekonomide bu olur. Küresel ekonomi yavaşlayacaksa bu durum küresel bir talep gerilemesine neden olabilir.
 
Bunların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini aslında açıklanacak petrol stoklarında belki biraz görebiliriz. Eğer petrol stokları düşerken, petrol ürün stokları artarsa bunun anlamı artık yeni petrolün alınmaması ve üretilen ürünlerin satılmaması anlamına gelebilir. Bu da hafta ortasında kendini gösterir. O zamana kadar petrol fiyatları her zaman olduğu gibi 133 – 137 arasında dalgalanabilir.
Yazarın Tüm Yazıları