Sarsılmaz'ın gözü Amerikan ordusunda

SARSILMAZ Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden sonra gözlerini şimdi de Amerikan ordusu ile polisine çevirdiklerini söyledi.

Aliş, ABD'de geçen yıl bünyelerine kattıkları Armsport aracılığıyla ihalelere katılacaklarını belirtti.

TÜRK ordusuna da silah üreten Sarsılmaz'ın gözü şimdi de Amerikan ordusu ve Amerikan polisinde. İtalyan Bernardelli'den sonra geçen yıl da ABD'deki silah pazarlama şirketi Armsport'u bünyesine katan Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, bu şirketle 2002 yılında Amerikan ordusunun ve Amerikan polisinin tabanca ihalelerine katılacaklarını söyledi. Aliş, halen dünyanın en büyük ilk on, Avrupa'nın ilk üç üreticisi arasında yer alan Sarsılmaz'ı önümüzdeki 5 yılda ilk beş içinde görmeyi hedeflediklerini belirtti.

Kriz yılı 2001'i 100 milyon dolar ciro ile kapatması beklenen Sarsılmaz Silah Sanayii'nin beşinci kuşak patronu Latif Aral Aliş ile silah sanayiini ve şirketin 2002 planlarını konuştuk.

Sarsılmaz'ın dünya silah pazarındaki yeri neresi?

- Düzce'deki tesislerimiz, hafif silah sanayi pazarında Avrupa'nın en ileri teknolojisine sahip, en büyük üç entegre tesisinden biri. Diğer iki tesis ise İtalya ve Belçika'da. Dünyada da en büyük on silah üreticisi arasındayız. Amacımız, önümüzdeki 5 yıl içinde ilk beş arasına girebilmek. Dört yıl önce İtalyan silah üreticisi Bernardelli'yi satın almıştık. Son olarak ABD'deki büyük ve eski bir silah pazarlama şirketi Armsport'u bünyemize kattık. Bu şirket kanalıyla 2002 yılında Amerikan ordusunun ve Amerikan polisinin tabanca ihalelerine katılmayı planlıyoruz. Artık teknolojik ve pazarlama açısından dünya devleriyle rekabet edebilecek boyuta geldik. Sarsılmaz Grubu, İtalya'daki Bernardelli ve ABD'deki Armsport şirketlerimizle birlikte 100 milyon dolar üzerinde bir ciroya sahibiz.

Kriz dönemini nasıl geçiriyorsunuz?

- Krizi ihracata ağırlık vererek sorunsuz ve hasar almadan geçiriyoruz. Firmalar genelde hangi pazarda, ne kadar kazandıklarına bakar. Ama biz bütün pazarları az kazansak da rolantide götürdük. Az kazandık diye asla bu pazarlardan çıkmadık, çok kazandıran pazarlara odaklanmadık. Bu da bize kriz döneminde avantajlar yarattı. Kriz öncesinde sivil üretimimizin yüzde 40'ını ihraç ederken, 2001 yılında bu rakamı yüzde 60'lara çıkardık. Bu yıl sonunda 14 milyon dolarlık ihracat gerçekleştireceğiz. İhracatımız 2002'de 23 milyon dolara yükselecek.

İhracatta hangi pazarlarda güçlüsünüz?

- Aralarında Afganistan, Arjantin, Almanya, ABD, Fransa, İran, Yunanistan, İtalya, Rusya, Srilanka, Habeşistan, Hindistan, Pakistan, İsrail'in de bulunduğu 54 ülkeye ihracat yapıyoruz. En büyük pazarımız yılda 30 bin adetle ABD. Bu pazarda 2002 imalatımızı tamamen kapsayan çok sevindirici bir taleple karşılaştık. ABD'nin yılda 700 bin adet silah üreten dev firmalarından birine fason mal üreteceğiz. Ancak kendimizi yalnızca bir pazara endekslemek istemiyoruz. Bu firma yılda 700 bin silah üretiyor ve dünyanın en büyük üreticisi. Tayland'da Royal Thai polisinin pompalı ihalesini aldık.

Türk ordusunun silah ihalelerini de son yıllarda Sarsılmaz kazanıyor.

- Ordumuz savunma sanayiine vermiş olduğu samimi destekle ihalelerini yerli sektöre veriyor. Geçen yıl Türk Hava Kuvvetleri'ne 4 bin tabanca verdik. Bu yıl da Kara Kuvvetleri'nin 2001-2005 yılları tabanca ihtiyacını karşılayacak ihaleyi aldık. Kara Kuvvetleri'ne üreteceğimiz tabancaların 15 bini bulmasını bekliyoruz. Bu alımlar bizim için büyük bir onur ve aynı zamanda dünya pazarında referans oldu.

Sivil pazarda payınız nedir?

- Sivil satışlarda pazarın yüzde 65'ine sahibiz. En önemli müşteri grubumuz ise emniyet mensupları. Polislerimiz maaşlarını biriktirerek sivil kullanım için Sarsılmaz tabancasını alıyor. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü son açtığı ihaleye hiçbir Türk firmasını davet etmeden ihaleyi İtalyanlar'a verdi. Genelde her ülkenin güvenlik güçleri, kendi üretimi olan silahları kullanırken, biz dünya pazarındaki bu mücadelede kendi polisimizin taşıdığı silahı referans olarak gösterememenin ezikliğini hissediyoruz.

2002'deki hedefleriniz neler?

- 2002 bizim için yatırım, yeni makinalar ve daha fazla istihdam yılı olacak. Tesislerimizde 46 çeşit tabanca, 80 çeşit tüfek üretiyoruz. 2002'de yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırımla kapasitemizi 180 binden 220 bin adede çıkaracağız.


Bernardelli'yi taşıdı ama İtalya'da üretimi sürüyor


İtalya'da satın aldığınızı Bernardelli'yi neden Türkiye'ye taşıdınız?

- 300 yıllık İtalyan silah üreticisi Bernardelli'yi dört yıl önce satın aldık. İlk başta orada üretim yapmak ve İtalya'yı dünyaya açılmakta köprü olarak kullanmayı planlıyorduk. Ancak Öcalan olayı patlayınca, orada büyük sorunlarımız oldu. Fabrikada büyük gösteriler yapıldı, bizi barındırmadılar. Biz de fabrikayı Türkiye'ye taşıdık. Ancak İtalya'da Türkiye aleyhtarı olaylar durulunca Bernardelli'yi ticari olarak faaliyete geçirdik. Artık Bernardelli markalı silahları Türkiye'de fason üretip, İtalya'da tamamlıyoruz ve ‘‘Made in İtaly’’ olarak dünyaya satıyoruz. Dünya silah pazarında çok önemli yere sahip olan ülkelerden birinin silahlarını da fason üretiyoruz. Bu silahlar Türkiye'de ithal silah olarak satılıyor. İtalya'da küçük bir fabrikanın daha ortağıyız. Türkiye'de bu fabrikanın fasoncusu olarak çalışıyoruz.


Renkli tabanca 560 milyon lira


46 çeşit tabanca üreten Sarsılmaz'ın kriz yılı 2001'de piyasaya sunduğu renkli ‘‘Bernardelli’’ tabancalar büyük ilgi görüyor. Silah meraklılarının genellikle cep telefonuyla aynı renkte tabanca satın aldığı belirtiliyor. Metal aksamı gümüş rengi ya da siyah olan bu tabancalar, sarı, kırmızı, mavi, mor, yeşil renklerde üretiliyor. Renkli tabancaların satış fiyatı ise 560 milyon lira.


LATİF ARAL ALİŞ


Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, 1962 İstanbul doğumlu. İtalyan Lisesi'nden mezun olduktan sonra yurtdışında işletme tahsili yaptı. Okul yıllarından itibaren Sarsılmaz'ın her kademesinde görev aldı. Düzce'deki fabrikanın modernizasyon çalışmalarını organize etti. Sarsılmaz ürünlerinin dünya pazarlarında tanıtılması ihracat ve yurt dışındaki firmalarla ilişkileri yürüten Aliş, İtalya'nın dünyaca ünlü Bernardelli silah fabrikasını satın alarak Türkiye'ye taşıdı. Babası Sarsılmaz Aliş'in ölümünün ardından Sarsılmaz Silah Sanayi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlendi.
Yazarın Tüm Yazıları