Patronlar için dedektif gibi çalışırız, kaçakları buluruz

GÜRELİ Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Hizmetleri Ortağı Hüsnü Güreli, yaptıkları işi dedektifliğe benzetti. Güreli, "Şirketlerdeki kaçakları ortaya çıkarıyoruz. Patronlar bu konuda çok istekli" dedi.

YABANCI sermayenin Türkiye’ye ilgisinin artması, Türk iş dünyasının dikkatini ’kurumsal yönetim ve risk yönetimi’ne çekiyor. Güreli Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Hizmetleri Ortağı Hüsnü Güreli, pek çok yabancı şirketin yabancıların kurumsal yönetim ilkelerine uymayan şirketleri satın almadıklarına işaret ediyor. "Yabancılar dürüstlük, açıklık ve şeffaflık istiyor" diyen Hüsnü Güreli, patronların da kurumsal yönetimi kendi şirketlerinde uygulamak istediklerini söylüyor.

Güreli, "Biz aynı zamanda kurum içi kaçakları ortaya çıkarıyor, şirketin içinde mali ve bilgi kaçakları tespit ediyoruz. Gerekirse bunlara müdahale ediyoruz. Bir çeşit dedektiflik yapıyoruz. Patronlar firmalarındaki kaçakları öğrenmek için çok istekli" diyor. Aynı zamanda Maliye Bakanlığı Vergi Konseyi Üyesi de olan Hüsnü Güreli ile risk yönetimi ve kurumsal yönetimin yanısıra vergi sistemi üzerine de konuştuk.

Yabancılar Türk şirketlerini satın alırken öncelikle nelere bakıyor?

- Yabancı buzdağı istemiyor. Dürüst açık ve şeffaflık istiyor. Kurumsal yönetimin uygulanıp uygulanamadığına bakıyor. Kurumsal yönetim, şirketlerin yönetim ve kontrolüne ilişkin kurumsal yönetim yapısı içinde, şirkete ilişkin hak ve sorumlulukların, ortaklar, yöneticiler ve menfaat sahipleri arasında dağılımını düzenliyor. Finansal ortak olarak gelen yabancı fonların amacı 100 dolar koyup 500 dolar alıp çıkmak. Sistemin çalıştığını ispatlarsanız, hemen karar verebiliyor. Bir de Türkiye’deki siyasal istikrara, ekonomiyi etkileyen yasal düzenlemelerdeki istikrara bakıyor.

Yabancılardan gelen denetim taleplerinde artış var mı?

- Yabancılar bugün bizim 70-80 şirketimizle satın alma görüşmeleri içinde yapıyor. Yabancılardan gelen denetim taleplerinde son 1 yıl içinde yüzde 300 gibi artış var.

RİSK YÖNETİMİNİ DE BİLMİYORUZ

Türk iş dünyası risk yönetimini biliyor mu?

- Risk yönetimini bilmiyoruz. Türk firmalarının en az önem verdiği konu bu. Hep babadan kalam yöntemlerle yapılan yatırımlar ve şirket yönetimleri yüzünden çok büyük krizler yaşandı. Kriz yönetimini daha fazla öğrendik. Ama esas olan kriz çıktıktan sonra onu yönetmek değil, risk yönetimini doğru yapabilmektir. Risk yönetimi, öncelikle şirket içindeki riskli alanların tespit edilmesi ve doğru ölçümlenmesidir. Özellikle borsaya açık şirketlerin, büyük firmaların kurumsal yönetime ve iç denetime önem vermesi gerekiyor.

Güreli Grup olarak, kurumsal risk yönetim servisleri veren şirkete neden ihtiyaç duydunuz?

- Yabancı ortağın getirdiği tercübelerle de Türkiye’de şirketlerin kurumsallaşma yolunda çok geride olduğunu farkettik. Pek çok yabancı şirket satınalmasında bulunduğumuz için yabancıların kurumsal yönetim ilkelerine uymayan şirketleri satın almadıklarını gördük. Bu doğrultuda KRYS adı altında Kurumsal Risk Yönetimi adlı bir şirket kurulmasına önayak olduk. Patronlar firmalarındaki kaçakları öğrenmek için çok meraklı. Bu şirket aynı zamanda kurum içi kaçakları ortaya çıkarıyor. Gerekirse bunlara müdahale ediyor. Bir çeşit dedektiflik yapıyor. Özel bir yazılımla firma bilgisayarlarını kaçaklara karşı denetliyor.

Hem şirket alarak, hem de franchise ile büyüyeceğiz

Gündeminizde satın alma ya da birleşmeler var mı?

- Dünyadaki modaya uygun bazı birleşmeler olabilir. Bazı yeminli mali müşavirlik firmalarını satın alarak büyümeyi düşünüyoruz, ortağımız Baker Tilly de bunu istiyor. Türkiye çapında franchising modeli üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bana göre verimli olmayan kárını maksimize edemeyecek. Artık büyük bir rekabet var.

700 müşterimiz, 20 milyon dolara yakın ciromuz var

Grubunuzun büyüklüğü ne kadar?

- Şu anda grup olarak 20 milyon dolar civarında ciromuz var, 200’e yakın çalışanımız, 700’e yakın müşterimiz var. Hem yeminli mali müşavirlik, hem de bağımsız denetim işlerini yapıyoruz. Aynı zamanda banka denetimi yetkimiz de var. Bilişim teknolojileri denetim yetkisini de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BDDK) aldık. Bu konuda insana yatırım yaptık, bir denetleme programı geliştirdik.

Dünyanın muhasebesini Türkiye’den tutabiliriz

Sektöre yönelik yeni projeleriniz olacak mı?

- 4 yıldır üzerinde çalıştığım bir projem var. Yeminli mali müşavir olarak henüz yapmamız yasak. Ama Türkiyeyi bilişim ülkesi haline getirebilecek, e-accounting (muhasebe) yapmak istiyorum. Hindistan ya da Amerika’da bir ana server olabilir. e-muhasebe projesi için mesleki örgütlerle görüşüyorum. İşyerlerine gidip gelmeden muhasebe tutulması projesini geliştirmek istiyorum. Neden Türkiye’den biri, bir Alman’ın, Amerikalı’nın, İngiliz’in muhasebesini tutmasın.

HÜSNÜ GÜRELİ

GÜRELİ Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Hizmetleri Ortağı ve Yöneticisi Hüsnü Güreli, 1952 İstanbul doğumlu. 1973’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1974’de Maliye ve Gümrük Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu sınavını kazanarak hesap uzmanı oldu. 1984’de Güreli Danışmanlık Hizmetleri’ni kurdu. 1989’da Yeminli Mali Müşavir ünvanını aldı. Ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Sorumlu Ortak Baş Denetçi ünvanına hak kazandı. Güreli Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim Şirketleri Topluluğu, merkezi Londra’da bulunan Baker Tilly International’ın Türkiye Temsilcisi ve ortağı. Maliye Bakanlığı Vergi Konseyi Üyesi.

Çalışanlarımız maaşını kendisi belirliyor

Denetim kapasiteniz ne kadar?

- Güreli olarak yıllık denetim kapasitemizi 250-260 bin saate çıkarabiliyoruz. Hem yeminli mali müşavirlikte, hem bağımsız denetimde insanları yetiştiriyoruz. Bizimle çalışan uzmanlarımız kendi maaşlarını kendileri belirliyor ve bu rakamı muhasebeye bildiriyorlar. Ben 4 bin liralık bir kişiyim, benim emeğim bu diyorsa bir işveren olarak tartışmadan ödeyeceksiniz. Bir işyerinde pozitif bir enerjiden ötesi yoktur. Daha düşük gelirli çalışanlarımıza ise daha çok ödüllendirerek gelir dağılımın kendi çapımızda dengelemeye çalışıyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları