Paylaş
Hillary'den kaçıp Türkiye'ye yöneldiler
ABD'nin dev ilaç şirketlerinden BMS, Hillary Clinton'ın sektör üzerindeki baskılarından sonra Türkiye'yi araştırma merkezi haline getirmeye karar verdi. BMS Türkiye Genel Müdürü Patrick V. Angelastro, ‘‘Türkiye'de klinik araştırma merkezi açacağız’’ dedi.
ABD'nin en büyük ilaç firması Bristol Myers Squibb İlaçları (BMS), tüm dünya için üreteceği ilaçların klinik araştırmasını Türkiye'ye kaydırıyor. BMS Türkiye'nin Genel Müdürü Patrick V. Angelastro, önümüzdeki bir kaç yıl içinde Türkiye'de kendi üretim tesislerine sahip olmayı planladıklarını söylüyor. Patrick V. Angelastro, yıllarca yerel ortaklar tarafından temsil edilen BMS'nin üç yıl önce neden kendi şirketini kurarak Türkiye'ye geldiğini ise şu sözlerle özetliyor: ‘‘1994'de ABD Başkanı Clinton'un eşi Hillary Clinton, sağlık sektörüne baskı oluşturdu. Biz de farklı pazarlara girmek istedik ve en iyi yatırımın Türkiye'de yapılacağına karar verdik.’’
BMS Türkiye'nin Genel Müdürü Patrick V. Angelastro ile firmanın Türkiye için hedeflerini, yeni kurulacak Klinik Araştırma Merkezi'ni, ilaç sektöründeki bilimsel çalışmaları konuştuk.
Bristol Myers Squibb İlaçları'nın dünyadaki ve ABD'deki konumu nedir?
- Türkiye'de çok tanınmıyoruz, ancak ABD'nin en büyük ilaç firmasıyız. 1997'de Fortune sıralamasında pazar değerinde 10'uncu sıradayız. 1997 yılında ilaç satışlarında şirketler sıralamasında dünyada 4'üncü, ABD'de birinci sırada. BMS'nin 1997 yılı satış cirosu 16.7 milyar dolar. Fortune Dergisi'nin yayınladığı Amerikan endüstrisinin en değerli 500 şirketi sıralamasına göre BMS 106.3 milyar dolarla 78'inci sırada. Dünya çapında 53 binden fazla çalışanı, binden fazla ürünü bulunuyor. BMS, kalp ilaçları, antibiyotikler, kanser ve AIDS ilaçları olmak üzere çağımızın bir çok korkulu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçları üretiyor.
Neden Türkiye'de şirket kurdunuz?
- 1994 yılında ABD'de sağlık sektöründe büyük bir baskı vardı. Başkan Bill Clinton'un eşi Hillary Clinton, sağlık sisteminin yeniden organize edilmesi fikrini ortaya attı. Sağlık sektöründe baskı oluşturuldu. ABD'de durgunluk hakimdi. Geleneksel büyük pazarların dışında farklı pazarlara da girmek istedik. Latin Amerika, Çin gibi ülkelerde yatırım durmuştu. En iyi yatırımın Türkiye'de yapılacağına karar verdik. Bristol Myers (BM) ile Squibb 1989 yılında birleşti. Squibb Türkiye'de sanayi yatırım yapan ilk firmalardan. BM de 1950'den beri Türkiye'de üretim yaptırıyordu. 1976'da Türkiye'den çekildi.
Yerel üreticileriniz varken niye kendiniz gelme ihtiyacı duydunuz?
- BMS, Türkiye'de üç yıl önce faaliyete geçtik. Özellikle Fako bize çok yardım etti. Bizim gelmemiz, yerel üreticilerimizden memnun olmamız sonucunu doğurmamalı. Sadece çok büyük olan bu pazardan pay almak istedik. Uzun vadede Türkiye pazarı çok büyük ve bizim burada olmamız lazımdı.
Türkiye’de bundan sonraki planlarınız neler?
- Yeni ilaç patent yasası öncesinde BMS, Türkiye'deki araştırma aktivitelerin hızlandırmayı ve yaygınlaştırmayı düşünüyor. BMS'nin Dünya İlaç Araştırma Enstitüsü (PRI) önümüzdeki aylarda Türkiye'de bir Klinik Araştırma Merkezi açmayı planlıyor. PRI Türkiye Merkezi, BMS'nin önemli yeni araştırma bulgularını daha çok sayıda Türk doktoru ile paylaşmasını sağlayacak. Bazı ilaçların araştırmalarını diğer ülkelerden Türkiye'ye kaydırıyoruz. Böylece, ABD'deki ana firmanın 1.4 milyar dolarlık ARGE harcamasının büyük bölümünü buraya kaydırmayı amaçlıyoruz.
Daha önce klinik çalışmalarını hangi ülkelerde yapıyordunuz?
- ABD ile ağırlıklı olarak İtalya, İspanya, İngiltere, Fransa ve Almanya'da bu tür araştırmalar yapılıyordu. Doğu Avrupa ülkeleri de bu konuda çok kuvvetli.
Klinik araştırmalar insanlar için riskli değil mi?
- Bu, ürünün en son aşamasıdır. Sağlık Bakanlığı'na ilaç dosya halinde sunulur. Buraya kadar ilacın güvenilirliği artık kanıtlanmıştır. Klinik araştırmaları insanlar için bir risk taşımıyor. Bu aşamada güvenilirliği kanıtlanan ilaçların hastalar üzerindeki iyileştirici etkinliği ölçülüyor.
<> Bristol Myers Squibb Türkiye Genel Müdürü Patrick V. Angelastro, New York'daki Pace Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Master'ını New York Üniversitesi'nde yapan Angelastro, 1985’te Bristol Myers Uluslararası Grup'a katıldı. 1988'de Bristol Myers Squibb (BMS) İlaç Grubu'nda Fiyatlama Kaynaklama Müdürü oldu. 1992 yılında Asya BMS İlaç Grubu'nda finanstan sorumlu yöneticilik görevini üstlendi. 1993'de BMS İlaç Grubu Ortadoğu ve Afrika Operasyon Planlamasından sorumlu oldu. 1995'den beri BMS Türkiye Genel Müdürü. Bebek maması, kozmetik ve ortopedik ürünler de gelecek Türkiye'de şu anda hangi ürünleriniz var? - 1995'de 4 ürünle pazara girdik. Şu anda 30'un üzerinde ürünümüz var. ARGE safhasındaki ilaçları da Türkiye'ye getireceğiz. Şu anda ağırlıklı olarak kanser ve AIDS ilaçlarını ithal ediyoruz. İlaç dışında vücut ve saç şampuanı, ortopedik ürünlerimiz, bebek mamalarımız, kellik ilaçlarımız, multivitaminlerimiz, migren için ABD'de eczane dışında satılan ilaçlarımız da var. Bunları da Türkiye'ye getirmeyi planıyoruz. Hangi ülkelerde üretim yapıyorsunuz? - ABD, İtalya, Fransa, Çin, Brezilya, Macaristan ve Meksika'da fabrikamız var. Brezilya ve Meksika'da çok güzel bir gelişme süreci yaşadık, daha sonra fabrika ve üretim geldi. Türkiye'nin de gidişatı bu ülkelerdekine benziyor. Önce pazarı geliştiriyoruz, sonra fabrika kurarak pazarı destekliyoruz. Yerel ortaklarla iyi bir pazar elde ediyoruz. Türkiye'de üretim tesisine sahip olmayı düşünüyor musunuz? - Teknoloji ve insan gücü çok iyi bir konumda. Bütün ürünlerimizi burada üretirebiliyoruz. Çok azını ithal ediyoruz. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde kendi üretim tesislerimize sahip olmayı düşünüyoruz.
Paylaş