Paylaş
SÜZER Grubu, finans, emlak ve turizm sektöründen sonra gıdada da büyüme atağına girdi. Süzer Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süzer, ‘‘Eylül ayında Alca markasıyla et ürünlerimiz piyasaya çıkıyor. Bunun için 24 milyon dolarlık yatırım yaptık. Ayrıca süt üretimine de giriyoruz’’ dedi.
MUSTAFA SÜZER
Süzer Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süzer, Gaziantep doğumlu. İş hayatına üniversitede okurken atıldı ve aile şirketinde çalışmaya başladı. Kendi adına ilk şirketi olan Yapsan'ı 1967'de kurdu. Daha sonra inşaat makinaları imalatı, gıda ve dayanıklı tüketim malları ticaretine girdi. 1977 yılında işini İstanbul'a taşıdı. Uluslararası ticaretten turizme, nakliye ve elektronikten tekstile değişik sektörlerdeki şirketlerini 1982 yılında Süzer Holding çatısı altında topladı. Süzer, 1984-1989 yılları arasında Türk Dış Ticaret Derneği'nin (Türktrade) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptı. Daha sonra 1990'da kurulan Türk Toplu Konut Yapımcıları Derneği'nin (TOKYAD) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüttü. Halen TOKYAD Onur Kurulu Başkanı.
ÖZAL Dönemi'nde başlatılan ihracat seferberliği yıllarında dış ticaretle adını duyuran Mustafa Süzer, finans, emlak-inşaat, turizm sektöründen sonra gıda sektöründe de büyüyor. Bünyesindeki Kentucky Fried Chicken restoran zincirine geçen yıl Pizza Hut'ı da ekleyen Süzer, Çatalca'da et ve et ürünleri üretimine başlıyor.
2.7 milyar dolar ciroya sahip Süzer Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süzer, Eylül ayında ‘‘Alca’’ markasıyla piyasaya çıkaracağı et ve et ürünleri için bugüne kadar 24 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Kayseri'de de Saray Halı'nın sahibi Necati Kurmel ile ortak süt ürünleri fabrikası kurmayı planlayan Mustafa Süzer ile yeni yatırımlarının yanısıra turizmden finansa, inşaat sektörüne uzanan bir yelpazede konuştuk.
Kentucky Fried Chicken ve Pizza Hut zincirinde hedefiniz nedir?
- 12 yıldır Kentucky Fried Chicken restoranlarımızı işletiyoruz. Pizza Hut'ı da aldık. Şu anda 18 Pizza Hut, 14 Kentucky restoranımız var. Bu yıl sonunda toplam restoran sayımız 43'ü bulacak, 2002 sonunda 100'ü aşacak. İki yıl içinde cirosu 50 milyon doları geçen iyi bir zincir oluşturacağız. Şu anda gıdadaki yıllık ciromuz 20 milyon dolar. Grubun toplam cirosu 2.7 milyar dolar.
Gıda sektöründe yeni yatırımlarınız olacak mı?
- Meksika yemekleri zinciri Tacobell var. Ama Tacobell Amerika dışına çıkmıyordu. Avrupa'da yakında başlayacak sanırım, o zaman biz de Türkiye'ye getireceğiz. Bu arada Amerikalı bir kahve zinciri ile de görüşüyoruz. Bütün kahve çeşitlerinin satıldığı ve pişirildiği bu cafeleri Türkiye'de de kurmak istiyoruz. Ayrıca, et ve süt ürünleri üretimine de giriyoruz. İstanbul Çatalca'da et ürünleri fabrikamız hazır. Eski bir fabrikayı 12 milyon dolara satın aldık, 12 milyon dolarlık bir yatırımla da baştan sona yeniledik.
Et ürünlerinde markanız ne olacak ve ürünleriniz ne zaman piyasaya çıkacak?
- Salam, sosis, sucuk gibi et ürünlerimizi eylül ayından itibaren ‘‘Alca’’ markasıyla piyasaya sunacağız. Başka yeni markalarımız da olacak. İyi markalar kötüyü siler. Türkiye'de de öyle oluyor artık. Hijyen şartlarda üretim yapan büyük tesisler, babadan kalma teknolojiyle üretim yapan eski markaları ortadan silmeye basladı. Çatalca'daki fabrikamızın yıllık cirosunun 45 milyon doları bulmasını hedefliyoruz.
Süt ürünlerini nerede üreteceksiniz?
- Süt ve süt ürünleri üretimini de Kayseri'de yapacağız. Et ve süt üretiminde Saray Halı'nın sahibi Necati Kurmel ile ortak olacağız. Biz et, onlar da süt işine girmek istiyorlardı. Önce pazarlamada işbirliği yapalım dedik, sonra da et ve süt fabrikalarında da ortak olmamız gündeme geldi.
Finans grubunda da büyümeyi sürdürecek misiniz?
- Kentbank hızla büyüyor. Arnavutluk'un ikinci büyük bankası olan 10 şubeli Arnavutluk Ticaret Bankası'nı özelleştirme ihalesinden satın aldık. Bankaya Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Avrupa İmar Bankası da ortak oldu. Kentbank olarak 105 şubeye kadar çıkmak istiyoruz, sonra duracağız. Sigorta sektörüne de Avrupa'nın en büyük üç şirketinden biri olan İtalyan Assicurazioni Generali S.p.A ile ortak Generali Kent Sigorta'yı kurarak girdik. Türkiye'de 70 yıllık mazisi olan Generali'yi eski ismine layık konuma getirmeye çalışıyoruz.
Avrupa Birliği ülkelerinde banka sahibi olmak istiyor musunuz?
- Bizim böyle bir projemiz vardı, ama beğendiğimiz bir banka bulamadık. Avrupa'da şube açma konusunda da istekli olmadık. 2000 yılında yeterince yatırım yaptığımızı düşünüyoruz. Ama önümüzdeki yıl içerde ya da dışarda banka kurma yeniden gündemimize gelebilir. Çünkü eski aldığınız bankalarda sonradan sorunlar çıkabiliyor. Başlangıçta size parlak gösteriyorlar, sonra rakamlar başka çıkıyor.
Bankacılık sektörünün şu andaki durumunu nasıl görüyorsunuz?
- Sektörde kárlar azalıyor, ama daha sağlıklı bir zemine oturacağını düşünüyorum. Enflasyonun ortadan kalkmasıyla bankacılığın avantaj ve dezavantajları olacak. Kimin kár edip etmediği ortaya çıkacak. Reel kárlılıkta biraz düşüş olacağını tahmin ediyorum. Bu da 2004'lere kadar sürecektir. Enflasyon söylendiği gibi tek haneli rakamlara düşerse, iyi bankalar kárlılıklarını sürdürür. Gerçek bankacılık yapanlar ortaya çıkacak.
Kentbank, bazı bankalar gibi bireysel bankacılığa ağırlık verecek mi?
- Kentbank olarak aktiflerimizin içinde kredilerin payı hiçbir zaman yüzde 40'ın altına düşmedi. Bizim gibi orta büyüklükteki bankaların sektörde artık daha dinamik ve etkin rol oynayacağını düşünüyorum. Bireysel kredilerimizde bir artış oldu, ama kurumsal kredilerimiz de devam ediyor. Biz diğer bazı bankalar gibi yağmurlu ortamda şemsiyemizi hiçbir zaman kapatmadık. Her zaman açık tuttuk. Konut ve otomobil kredilerinde çok iddialı değiliz, ama ticari ve kurumsal bankacılıkta daha etkiniz. 2001 yılı sonunda Türkiye'de ithalat ve ihracatın en az yüzde 5'ini biz yapmış olacağız. Şu anda bu oran yüzde 4. Piyasada dolaşan çek adedinde ise yüzde 6-7 lere ulaşmayı hedefliyoruz, şu anda yüzde 5'lerdeyiz.
Fondaki
bankalar
birleştirilmeli
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun el koyduğu bankalara talip olacak mısınız?
- Fondaki bankaların aktiflerini düzeltirlerse ilgilenebiliriz. İlgi duyduğumuz bankanın da Kentbank'a benzer bir banka olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kentbank'la aynı yerlerde şubeleri olan, aynı işi yapan bir bankayla ilgilenmiyoruz. Satın aldığımızda bize bir katkısı olmalı. Bu bankayı da zaten Kentbank ile birleştiririz.
Bu bankaların satışının geciktirildiğini düşünüyor musunuz?
- Bankaların özelleştirilmesi dünyanın hiçbir yerinde çok kolay değildir, uzun sürer. Fondaki bankaların hepsini tek çatı altında birleştirip, bir büyük banka yapmak fikri ilk önce benden çıkmıştı. Daha mevduat sigorta fonuna alındıkları zaman bu bankaların aktiflerinin temizlenip birleştirilmesi gerektiğini söylemiştim. Böylece bankalar daha kárlı olabiliyor, hisseleri daha çok değer kazanıyor. Ben hálá bu fikri savunuyorum. Normalde ayrı ayrı 8 banka özelleştirileceğine, tek bir banka olsa çok daha işlevsel olabilir.
Mesa ve Nurol'la arazi geliştirecek
Emlak-inşaat sektöründe yeni projeleriniz var mı?
- Arazi geliştirme işinde oldukça iyiyiz. Biliyorsunuz Bahçeşehir, hem Habitat'da hem de geçen yıl Amerikan Mimarları Odası'nca dünyanın en iyi uydu şehir projesi ödüllerini aldı. Bahçeşehir'deki ortaklarımız Mesa ve Nurol ile birlikte, Emlakbank hariç, yeni bir şirket kurduk. Güçlerimizi birleştirdik, arazi geliştirme işini bundan sonra birlikte yapacağız. İstanbul'da yeni projeler geliştiriyoruz, ama Bahçeşehir'den daha küçük olacak. Güneyde Bahçeşehir tarzında bir yer oluşturmak için üç ortak yer arıyoruz.
Bundan sonraki projelerinize Emlak Bankası'nı dahil edecek misiniz?
- Emlak Bankası ile bir daha Allah göstermesin, Allah yazdıysa bozsun.
Bu arada Bulgaristan'da özelleştirmeden aldığınız karton fabrikası ne durumda?
- Fabrika bizim Niğbolu diye bildiğimiz Nikopol'da, Tuna Nehri'nin üzerinde. Kendi limanı ve demiryolu var. Fabrikayı çalıştırmaya başladık, şu anda 8 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yıl sonunda kára geçeceğiz.
Paylaş