Paylaş
Her tatilden önce olduğu gibi, son dakika hızla Meclis’e gönderilen tekliflerin yetersizliği, AK Parti yönetiminde de sorun oldu.
Yeni sistemde artık Bakanlar Kurulu tarafından sevk edilen tasarılar yok. Bakanlıklarca yapılan çalışmalar, iktidar partisinin milletvekillerinin imzasıyla teklif olarak gündeme alınıyor. Ancak birbiriyle konu bütünlüğü olmayan, teknik hata içeren alelacele hazırlanmış metinler sıkıntı yarattı.
Sağlık çalışanlarına zam teklifinin eksik hazırlanması nedeniyle geri çekilmek zorunda kalması, enerji düzenlemesinin içindeki maddelerin hatalı olduğu için iki kez revize edilmesi, yanlış teklifteki maddelerin, tam görüşülecekken başka bir teklife taşınması gibi birçok olay yaşanınca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın devreye girdiği ortaya çıktı. Erdoğan’ın “Tam hazırlık yapmadan, arkası önünü düşünülmeden, ayaküstü düzenleme getirmeyin” dediği konuşuluyor.
Bu karmaşık yasama tekniğine milletvekilleri tarafından ‘torba’ adı verilmişti. Sadece karışık olmalarıyla değil, gece ansızın Meclis’e gelmeleriyle de ünlüler. İşte bu yasama anlayışı sadece muhalefet değil, iktidar partisi vekilleri tarafından da eleştiriliyor. Bir milletvekili, “Oğlum bile bana bunun adı torba değil, bu resmen çorba olmuş dedi” sözleriyle karmaşadan şikâyet etti.
Bu konuda, AK Parti grup yönetiminden bakanlıklara bir uyarı giderse şaşırmayın...
FİLM VE KUMAR AYNI KEFEDE
YILLARDAN beri Meclis’in internet altyapısının nasıl kullanılacağı, hangi içeriklerin yasak olduğu tartışılır durur. Zaman zaman bunun sınırları genişletilse de TBMM’de uygulanan kurallar, disiplinli bir okula benzer. Milletvekillerinin hizmetine sunulan internet altyapısında oyun, kumar ve zararlı içerikler yasaktır. Peki filmler niye bu listede?
Umut Erdem’in aktardığına göre, konu bir kez daha muhalefet milletvekilleri tarafından gündeme taşındı.
CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, internet hizmetinde yasaklı siteleri ve nedenlerini sordu. Soruya yanıt veren TBMM Başkanvekili Süreyya Bilgiç, bazı zararlı sitelerin siber suçlarla ilgili yasa gereğince, otomatik olarak engellendiğini anlattı. Oyun ve kumar siteleriyle, zararlı içeriklerin bu kapsama girdiğini belirten Bilgiç, bazı talih oyunlarının bu yasağın dışında kaldığının fark edilip, yasaklandığını aktardı.
Söz, film gibi sanatsal içeriklere geldiğinde ise farklı tutum sergilendi. Bu mecraların yoğun kullanımının, Meclis’teki işleyişi aksattığı için yasaklandığı ortaya çıktı. Ancak TBMM yönetimi, milletvekillerine farklı bir öneride bulundu; Çok istiyorsanız, özel olarak abone olun...
PANDEMİ BARİYERİ
DÜNYADAKİ Omikron önlemlerine rağmen Türkiye’deki rahatlık, bu işin uzmanları tarafından çok güzel özetlendi; “Kimse çamur yüzüne sıçramadan temizliği düşünmez.”
Çamurun yüzümüze sıçraması yakındır. Omikron’un ilk göründüğünden bir ay sonra yaygın varyant olma özelliği bilimsel olarak kanıtlandı. Uzmanlar, Türkiye’nin bu sınavı ocak ayının sonuna doğru vereceğini söylüyorlar. Prof. Dr. Kemalettin Aydın, bizi yine duyarlı kitlenin kurtaracağını belirterek, “Hassas ve duyarlı kitle hemen aşıya gitti. Bu kitle başından beri zaten üzerine düşeni yapıyor. Asıl önemli olan aşı duyarsızları ile aşı karşıtları. Burada iki önemli bariyer var. Biri dış bariyer; bu, maske ve mesafe dediğimiz önlemler. Diğeri de iç bariyer; o da bağışıklık sistemi ve aşı. Bunları sağlayan kazanıyor” dedi.
Omikron şu anda ABD’de görülen COVID-19 vakaların yüzde 70’ten fazlası. New York’taki vakaların yüzde 93’ü Omikron. Bu şehrin yaz aylarında neredeyse sıfır vakaya indiğini anımsarsınız. Güzel haber ise varyantın hasta etme hızı ile ölüm ve hastaneye yatma hızı aynı değil. Güney Afrika’da vakalar zirve yaptıktan sonra düşmeye başladı. Danimarka’da ise Delta dalgasında yüzde 1.5 olan hastaneye yatış, Omikron dalgasında yüzde 0.6 olarak görüldü. Bu umut verici bulgular, enfeksiyon ve aşıyla oluşan bağışıklığın iş yaptığını gösteriyor. Yani, aşı yaptıranların oluşturduğu bariyere şükretmek gerekiyor.
Paylaş