Paylaş
Bunun önüne geçmek isteyen parti yöneticileri, sosyal medyayı takip edip, kalabalık ortamlarda görünen milletvekillerine uyarılarda bulundu.
İşin sahibi ise AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı. Bostancı, TBMM’nin tam kapanma kararıyla eş zamanlı tatile girmesinin ardından, milletvekillerine mesaj atarak, kurallara kesinlikle uymaları, iftar, sahur veya kalabalık organizasyon yapmamaları, örgütlerle olan çalışmalarını da online yürütmeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Sonra öğrendik ki; Bostancı sosyal medyayı tarayıp, yaptığı uyarılara uymayan milletvekillerini saptamış. Aynı uyarı metnini yeniden yollayan Bostancı, “Görüyorum ki uyarılarıma uymayanlar var. O nedenle ikinci kez ikaz etmek zorunda kaldım” diye de not düşmüş.
Grup başkanlarının uyarılara dikkat eden vekiller de uymayan arkadaşları nedeniyle serzenişte bulunuyor. “Biz azami dikkat ediyoruz, bir bakıyoruz bazı arkadaşlarımız, sosyal medyadan sürekli ziyaretler paylaşıyor. Bu da bizi zorluyor, haksız rekabet gibi” diyenler var.
Sosyal medya böyle bir şey, “Bakın çalışıyorum” diye mesaj vermek isterken, yakalananlar olmuş.
Kural herkes için geçerli. Uymayanların prim yapmadığını, anketler de ortaya koymadı mı?
‘SON DAKİKA’ YANLIŞLIĞI
EKSİK ve yanlış yasa konusu, TBMM’de hayati önem taşır. Genellikle tartışmalar, bu tür hataların önüne geçilmesini sağlar. Gece yarısı apar topar gerilen önergeler, böyle riskler taşıdığı için muhalefetin tepkisini çeker. İşte böyle bir yol kazası, iş dünyası için hayati olan bir sistemin tıkanmasına neden oldu.
TBMM bayram tatiline girmeden önce kabul edilen bir son dakika önergesi, çek sistemini felç etti. Ödenmesinde zorluk çekilen çeklerin ötelenmesiyle ilgili düzenleme yapılmak istenirken, yanlış kaleme alınan metin, tüm çeklerin 1 ay süreyle ertelenmesi sonucunu doğurdu.
Yapılan hatayı fark edenler oldu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu önce “İş dünyamızın talepleri kapsamında pandemi kısıtlamalarında hak kaybının önlenmesi amacıyla, çeklerin bankalara ibrazı ile icra iflas takiplerinin 31 Mayıs 2021’e kadar durdurulmasına ilişkin yasal düzenleme” için teşekkür etti. Sonra durumu fark edip, “Yapılan çek düzenlemesiyle karşılığı olan çeklerin de tahsil edilemediği şikâyetleri geliyor. Bu çeklerin ödenmemesi bütün sistemi kilitliyor. Sorunun acilen çözülmesini istiyoruz” demek zorunda kaldı.
KİM BUNUN SORUMLUSU?
Tabii ondan sonrasını tahmin edersiniz, bir telaş. Karşılıksız çekle hiç ilgisi olmayan insanlar, çeklerinin bankadan döndüğünü gördü. Sistemin tıkandığının görülmesi üzerine acil önlemler alınmaya çalışıldı. Düzenlemenin sahibi Ticaret Bakanlığı hemen devreye girip, bir genelge ile düzenlemenin sadece karşılıksız çekler için olduğunu açıklamak zorunda kaldı.
Ancak bankalar yasayı esas aldıkları için genelgeye itibar etmedi. İki hafta boyunca normal çek işlemi yaptırmak isteyenlerin neredeyse yarısının sorunla karşılaştığı ortaya çıktı. Bunun üzerine, bu hafta içerisinde TBMM’ye sevk edilen bir yasa teklifine, acele madde monte edildi. Çek konusunda yapılan hata bu kez yasa marifetiyle düzeltilmeye çalışıldı.
Bu düzenlemenin yasalaşması bayramdan sonra olacağı için, sistemdeki tıkanıklık halen devam ediyor. Bunun sorumluları konusuna ise kimse kafa yormuyor.
Paylaş