Paylaş
Sınavlarda karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı bu toplantılara, il genel koordinatörü, yardımcıları ve bölge koordinatörleri katıldı.
Kuşkusuz bu toplantıların en önemlisi İstanbul’da yapıldı. Toplantılar sonrası görüştüğüm Başkan Prof. Dr. Özer, sınav binalarının tek tek araştırıldığının, bu binalarda inceleme yapıldığının altını çizerek, şunları söyledi:
“YKS’nin en büyük aday kitlesi, İstanbul’da. Bu nedenle İstanbul’da YKS öncesi koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantıda sınavın sorunsuz gerçekleştirilmesi için sınav binalarının güncel durumları, evrakların ulaştırılması ve geri dönüşü, sınav süreci, adaylar ve görevlilerle ilgili tüm teknik detaylar ve önlemler ele alındı. Her ildeki koordinatörlerin sahayı yakından takip etmesi ve paydaş kurumlarla sürekli iletişimde olması bizim işlerimizi kolaylaştırıyor.”
“Özellikle uzun boylu adayların ilkokul sıralarında sınava girmesi sorun oluyor. Bu yıl da sınav binaları arasında ilkokul var mı?” soruma Başkan Özer’in yanıtı şöyle oldu:
“Her ilin sınav bina kapasitesi ve aday sayısı değişiyor. Önce üniversite binaları, sonra lise, sonra ortaokul, en son ilkokul şeklinde adayları yerleştirme önceliğimiz var. Ancak illerin kapasitesine göre ilkokul binaları da kullanılabilir.”
KİMİN HANGİ BİNADA SINAVA GİRECEĞİ BELLİ
Başkan Özer, adayların sınav binalarına atama işleminin tamamlandığını, yani hangi adayın hangi salonda sınava gireceğinin belli olduğunu, ancak binalarla ilgili kontrollerin sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:
“Şu aşamada en kritik konu YKS’nin yapılacağı sınav binaları. Biz ağırlıklı olarak yükseköğretim kurumları binalarını ve MEB okullarını sınav binası olarak kullanmaktayız. Şu anda YKS adaylarının sınav binalarına atamaları tamamlandı. 8 binin üzerinde bina kullanılacak. Ancak atama sonrası yaptığımız kontrol amaçlı incelemelerde bazı binalarda tadilat ve inşaata başlandığını, sınav tarihlerinde inşaatın devam edeceğini, hatta bir iki binanın yıkıldığını tespit ettik. Bu binalarla ilgili atamalar yeniden düzenlendi. Her ildeki sınav koordinatörlerimiz atama yapılan binaları kontrol ediyor. Konuyla ilgili tüm yükseköğretim kurumlarımıza bilgilendirme yapıldı. MEB ile de bunu görüştük. Ayrıca tüm valiliklerimizi ve belediyelerimizi konuyla ilgili bilgilendirdik.”
GECİKMELERİ ÖNLEMEK İÇİN QR KOD UYGULAMASI
ÖSYM, adayların ve görevlilerin sınav binalarına ulaşabilmelerini kolaylaştırmak için QR kod uygulaması başlattı. Adaylar ve görevliler, sınav giriş belgelerindeki QR kodu kullanarak sınava girecekleri binanın konumunu ve ne kadar sürede ulaşabileceklerini öğrenebilecek.
Uygulama şu anda ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavlarda kullanılabiliyor. ÖSYM Başkanı Özer, şöyle konuştu:
“Adayların sınav binalarına alınması 09.45’te sona eriyordu, bunu 10.00 olarak değiştirdik. Artık adaylar, sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacak. QR kodu da özellikle adayların sınav binalarına geç kalmalarını önlemeye ve ulaşmalarını kolaylaştırmaya yönelik bir önlem. Ayrıca YKS’ye yönelik hazırladığımız bilgilendirici afişlerin kullanılması için tüm illerimizde belediye başkanlıklarıyla görüşülüyor. YKS’nin güvenli ve huzur içinde tamamlanması için gerekli tüm önlemleri almaya çalışıyoruz.”
Paylaş