Paylaş
Geçmiş yıllarda bu süreci yaşayanların işi kolay değildi, ama bu yıl kayıt karmaşası var. Çünkü, bu yıl özel okullarla devlet liselerinin kayıt takvimi çakıştı. Aynı tarihlerde olunca veliler de çocuğunu güvenceye almak için özel okula da kayıt yaptırdı. Hem de bir değil, birkaç okula ön kayıt yaparak, çocuğunun açıkta kalmasını önlemeye çalışıyor. İstanbul’daki yabancı okul kayıtlarının listelerini inceleyin ilk 50 öğrencisinin 4 okulda da ön kaydını görmeniz mümkün. Büyük ihtimalle kesin kayıt hakkı elde ettikten sonra da, TEOG sonuçlarının açıklanacağı 22 Ağustos sonrasında tablo yine değişecek. Ama lise yerleştirmelerindeki asıl karmaşa nakil başvurularının alınacağı 25-28 Ağustos sonrasında düzelecek.
Birinci ön ve kesin kayıtları biten özel okullar için veliler heyecanla 18-19 Ağustos’u bekliyor. Çünkü, ikinci ön kayıtlar olacak. Sonrasında 20-21 Ağustos’ta kesin kayıtlar açıklanacak. Burada da her ne kadar Türkiye Özel Okullar Birliği Eş Başkanı Cem Gülan, özel okul puanlarının sürpriz bir şekilde yükseleceği mesajını verdiyse de 25 Ağustos sonrasını beklemek gerekiyor.
İmam Hatip yazmayan gitmeyecek
Bu yıl velilerin kafasındaki en büyük soru işaretlerinden biri de, devlet liselerinde bir yere yerleşemeyen çocukların imam hatibe gönderilmesi endişesi idi. Çünkü, Bakanlığın bir liseyi kazanamayanı boş kontenjanı olan okullara gönderebileceğini açıklaması endişe yaratmış, bu durumda da birçok veli özel okulun kapısını çalmıştı. Ama, hem Bakan Nabi Avcı, hem de Müsteşar Yusuf Tekin, kesin bir dille hem A grubunda 15 okulda, hem de B grubunda 4 lise türünde imam hatip okullarını yazmayanı bu okullara göndermeyeceklerini açıkladı. Müsteşar Tekin, öğrencilerin bu durumda kendi ilçeleri dışında bir yerde yazdıkları okul türüne gönderebileceklerini ve kesinlikle istemediği okul türüne yönlendirmeyeceklerini kesin dille vurguladı.
Özel okulda okuyup, kendi okuluna devam edecekler 25 Ağustos’u bekleyecek
Bu yılki karmaşalardan biri de özel okulda okuyup, kendi lisesine devam edecek öğrencilerin direkt kayıt yaptıramamaları oldu. Bir Türk özel okulunda eğitim gören ve buranın ortaokulundan mezun olan öğrenci, o okulun lisesine bu yıl direkt geçiş yapamıyor. TEOG nedeniyle önce tercih yapıp, bir yere yerleştiriliyor, o okulun öğrencisi olarak görülüyor. Sonrasında nakillerin alınacağı 25 Ağustos’ta veli dilekçe vererek, çocuğunun okuluna gitmek istediğini belirtiyor. Bu durumda sınav stresini yaşamak istemeyen, gittiği okulda devam etmek isteyen özel okul velisi biraz karmaşık bir yol takip etmek zorunda kalacak.
Yabancı özel okullar geç saatlere kadar mesai yaptı
Bu yıl özellikle yabancı özel okullar geç saatlere kadar mesai yaptı. Çünkü, yüzdelik dilimler verilmediği için okullar üç ders ve yıl sonu başarı puanlarını hesapladıkları için tek tek puan hesapladılar. Bu durumda da veliler kapı önünde birikti. Kesin kayıt için de süreç aynı şekilde işledi.
Sınav itirazlarına 45 gün sınırı
Öte yandan bu yıl açılan mahkeme kararları (birisi soru iptali, diğeri ikili kopya) nedeniyle neredeyse 3 kez hesaplanan sınav puanları aslında velileri bu yıl çok tedirgin etti. Bakanlığın açıkladığı puanın üstüne, iki kez daha puan düzeltmesi yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı da TBMM Genel Kurulu’nda sınavlara itirazların 10 gün içinde yapılmasını ve mahkemelerin 45 gün içinde sonuçlandırmasını öngören madde kabul edildi.
Paylaş