Robotik Laboratuvar

Teknoloji hızla değişiyor, gelişiyor. Eğitimdeki yeri de artıyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye Stanford Üniversitesi’nden önemli bir bilim adamı İstanbul’a geldi. Stanford Üniversitesi Yapay Zeka Laboratuvarı Direktörü Prof.Dr. Qussama Khatib ile buluştuğumuzda eğitime birçok alana robotiğin gireceğini söyledi.
Tıpta yavaş yavaş kullanılan da Vinci robotunun mühendislikte de rahatlıkla kullanılabileceğini, hatta madencilikte çok işe yarayacağını belirtti. Soma’daki maden kazasını yakından takip ettiklerini belirten Khatib, madenlerde çalışacak da Vinci robotlarının bir benzerinin tamamlanmak üzere olduğunu vurguladı.
Dünyanın birçok ülkesinde biyomedikal, askeri ve tıp alanında projeler geliştiren ve araştırmalar yapan Khatib, İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi’nde Robotik Laboratuvarı’nın açılışını da yaptı. Buradaki laboratuvar tıp, sağlık bilimleri ve mimarlık alanında yer alacak. Ameliyat sırasında kullanılan robot teknolojileri ile ilgili yeni projeler üzerinde çalışılacak. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde akıllı binalara destek verecek. Arama kurtarmadan, sağlık ve savunma sanayine kadan birçok disiplinde hayatımızın içinde önümüzdeki günlerde kendini gösterecek robot teknolojisinin kullanımı önümüzdeki yıllarda üniversite ve eğitim kurumlarında artacak.

***

Haberin Devamı

Başarılı kızlar İstanbul’da

Her biri Anadolu’nun bir köşesinden gelmiş. Kimi Nevşehir, kimi Kelkit, kimi Denizli’den. Bazıları gelecek yıl üniversite sınavına girecek. İşte bu kız öğrencilerle geçtiğimiz Perşembe günü biraraya geldik. Yanıma Kozaklı Anadolu Meslek Lisesi’nden Tuğçe, Duygu ve Esra ile öğretmenleri Esra Sıtkı öğretmen geldi. Yeni üniversite sınav sistemi ile ilgili binlerce öğrencinin kafasında olan sorulara benzer şeyler sordular. Sınav için kaynak kitap desteği rica ettiler. Okumak için kitap istediler.
Türkiye’nin farklı bölgelerinden Aydın Doğan Vakfı’nın sponsorluğunda “Baba Beni Okula Gönder” kampanyası kapsamında yaptırılan yurtlarda kalan 27 kız öğrenci 5 gün boyunca İstanbul’daydı. Onları bu kente getiren aslında üstün başarıları oldu. Bu gezi boyunca Aydın Doğan Anadolu Ticaret (İletişim) Meslek Lisesi öğretmeni Ayten Şenkul ve o kızların akranları lise öğrencileri Büşra, Nazan ve Mine onlara eşlik etti. Çoğu İstanbul’a ilk kez geldi. Sultanahmet’i, Topkapı Sarayı’nı ilk kez gördü. Harbiye’de Erol Evgin’i i ilk kez dinledi. Aslında 5 gün boyunca çoğu başka bir hayatı, başka bir bölgeyi tanıdı.
Gezi sonunda da Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı’dan ıpad’lerini aldı. Sivil toplum konusundaki tecrübeleri olan Nurdan Şahin’le uzun uzun sohbet etti.
Vakıf Genel Müdür Yardımcısı Gündüz Akman ve Hürriyet İstihbarat Servis Müdürü Celal Korkut’tan bilgi aldılar. Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı onlara şu mesajı verdi:
“5 yıldır yurtlardaki başarılı öğrencileri İstanbul’a getiriyoruz. Bu sene grubumuzu daha da genişlettik. Baba beni okula Gönder kampanyası kapsamında yapılan 9 öğrenci yurdundan kız öğrencilerimizi davet ettik. Öncelikle bütün bu başarılı karneleri getirip, yurdun en başarılı öğrencileri olma sıfatını kazanan bütün öğrencileri kutluyorum. Bizim ümidimiz burada size üniversiteleri tarihi kültürel yerleri gezdirirken sizi heveslendirmek, üniversiteye gitmenin size getireceği güzellikleri faydaları görmeniz, biraz daha yaklaşmanız. Onun için bu başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum. Mutlaka üniversiteye kendinizi iyi hazırlamanızı, hayata iyi hazırlamanızı, üniversiteye girmeseniz de kendine güvenen, başarılı, işini seven, hayatı seven gençler olarak yetişmenizi, ileride de güzel aileler yetiştirmenizi istiyorum.”


Yazarın Tüm Yazıları