Paylaş
Az derse girerek yüksek not almak mümkün mü?
- Eğer öğrencinin genel birikimi varsa, sinemaya gidiyor, iyi müzik dinliyorsa o çocuk derslere daha az gelse de daha başarılı olabilir. Dünyayla ilgisi çok önemli, olan bitenden haberdarsa inek öğrencilerden daha parlak kağıtlar verebiliyorlar.
Okurken çalışanlar daha başarılı diyebilir miyiz?
- Stajlarını düzgün değerlendiren öğrenciler daha şanslı. Çünkü bir-iki aylık stajları sırasında o işi yapıp yapmayacaklarına karar veriyorlar. Ama öğrenci işe gidip okula gelmezse çok şey kaybeder. Ama ben hem okuyup, hem çalışan öğrencilere ufak kıyaklar yapıyorum.
Üniversitede nasıl popüler olunur?
- Erkekler yakışıklı, kızlar güzelse popüler olur. Ama sadece bununla sınırlı değil, aynı zamanda eğlenceli ve neşeli de olmanız gerek. İletişim kurmayı beceriyor, belli kulüplerde çalışarak gündemde kalıyorlar örneğin. Popülerlik, sosyal olmak öğrencinin hayatla kurduğu ilişkiye bağlı. “Sinemaya gitmem, müzik dinlemem, dans etmem, spor benim umurumda değil” dediğin sürece yalnız kalıyorsun. Hocalarsa, derste ne kadar hokkabazlık yaparsa o kadar popüler oluyor.
İNEK GÖRÜNMEMEK İÇİN AZ UYUYACAKSIN
Kültürlü olmak için üniversiteliyken neler yapılmalı?
- Yılda en az altı kitap okumayan, beş-altı müzik CD’si almayan, sinemaya tiyatroya gitmeyen öğrencinin başarı şansı sıfır. Ne yaparsa yapsın en fazla olacağı şey ya bir bankada ya da gazetede yazı işleri müdürlüğü. Üniversitede iyi bir kariyere nasıl hazırlanılır?
- Torpili sağlam baba arkadaşlarıyla sağlam ilişkiler kurarak.
İnek gibi görünmemek için neler yapmalı?
- Tek şartı var, az uyuyacaksın. Eşşşekler gibi çalışacaksın. Ama yorgunluktan gebersen bile sosyal aktivitelere katılıp, “Ay ben de bu ineklere şaşırıyorum, hayatları çalışmakla geçiyor” cümlesini bol bol kullanacaksın. İşte o zaman inek olmadığını düşünüyor diğer inekler.
Ders nasıl takip edilir?
- Önceden azıcık da olsa hazırlanmak gerek. Aptalca sorular bile olsa sormaktan korkmazlarsa ders iyi takip edilir. Mutlaka not alınmalı, çünkü hocalar kendi cümlelerinin final sınavlarında yazılmasına bayılırlar.
Kampüste sevgiliyle muhabbetin usulü var mı?
- Aşkından ölse bile bunu ortalık yerde çok belli etmemeli ki, zil gibi aşık demesinler. Kalabalık yerlerde dikkat etmeli ama yalnızken her şey serbest.
TIP VE HUKUK GÖZÜNÜZÜ KORKUTMASIN
Hekimlik sadece bilim değil sanattır
PROF. DR. MURAT HANCI (İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi)
Bu mabede adım atılmadan önce, anatomide kadavra diseksiyonlarının korkunç tasvirleri, sınavlarından geçmek mümkün olmayan hocalar, staj döneminde tutulacak nöbetlerin dayanılmaz yorgunluğu gibi öğrencilerin kulağına çalınacak şehir efsaneleri vardır. Ama klinik pratiklere katılmaya sıra gelip beyaz önlüğü giydiğinde, bütün bu endişeler kaybolup yerini insanlara yardımcı olabilmenin huzuru alır. Geçmişte kabusunuz olan sınavların, mesleğe atıldıktan sonra hastalarınız karşısında vereceğiniz sınavların yanında karikatür gibi kaldığını göreceksiniz. Hekimliğin bilim kadar sanat olduğunu öğrenecek, aynı zamanda bir yaşama biçimi olarak tüm benliğinizi kapladığını farkedeceksiniz.
Dersler kadar kantine devamlılık şart
ALİ TOPUZ (İ.Ü. Hukuk Fakültesi mezunu - Gazeteci)
Hukuk okumak sadece iyi hocayla şahane olmaz, iyi öğrenci gerekir. Sınavda şahane notlar alan her öğrenci, iyi bir hukuk öğrencisi değildir. Hukuk okumak için, okumak gerekir. Edebiyat, felsefe, sosyoloji, gazete, hatta iyi maval okumak lazım. Okuyacak ve okuduğunuzu konuşacak ve saçmalayacaksınız. Ama maval okumaya devam, okudukça çıkacak ortaya iyiliği. Gazeteler, ders kitabı gibidir hukukçu için. Hocalarınız yeterince iyiyse, kantin muhabbetleri tadından yenmez. Hukuk fakülteleri çift devamlılık ister özetle, dersliğe ve kantine. Kanun maddeleri var bir de, yönetmelikler vs. “Kalın, sıkıcı, zor” filan diye göz korkutulur hep. Rahat olun. Zamanla en zor görüneni bile kolay hale gelecektir, kendiliğinden.
Paylaş