PaylaÅŸ
Onun tozu dumanı kalkmadan Lisans Yerleştirme Sınav sonuçları belli oldu. Sonuçları cebine koyan, gönül rahatlığı ile tercih yapmak için kılavuzun çıkmasını bekledi. İşte ne olduysa o zaman oldu. Kılavuz daha piyasaya çıkmadan, sanal ortama düştüğünde (ÖSYM her yıldan farklı olarak bu yıl internete önce koydu) kıyamet koptu. Uzmanlar, kılavuzu incelediklerinde büyük hatalar olduğunu gördü. Örneğin geçen yıl 2 binlerden öğrenci alan Ankara Hukuk Fakültesi, bu yıl kılavuza göre 28 bininci öğrenciyi alacaktı. Bu göze de, kulağa da hoş gelen şey aslında doğru değildi. Bu hatayı öğrencilerin başarı sırasındaki değişiklikler izledi. Bütün bunların nedeni ÖSYM’nin biraz da adayların yeni sistem nedeniyle kafası karışmasın diye eski puan ve başarı sıralarını yeni sisteme dönüştürmek istemesinden kaynaklandı. Çünkü, önceki yıllardaki puanlar 100 ile 300 arasında değişiyordu. Adayların kafası karışmasın diye geçen yılki bu taban ve tavan puanları ÖSYM, bu yıl 100 ile 500 arasında değişen sisteme göre uyarladı. Bununla kalmadı, başarı sıralarında tekrar hesaplama yaptı. Çünkü, yeni üniversiteler açılmış, kontenjanlar artmıştı. Oysa, adayların tercihlerinde kolaylık olsun diye bu simülasyon yapılmasaydı, kaos da yaşanmazdı. Puanlar değişse de, adaylar başarı sıralarına göre tercih yapabilirlerdi.
ÖSYM, yeniden yapılandırılmalı
Nasıl oldu da bugüne kadar yüzlerce sınavı hatasız yapan ÖSYM böyle bir skandala imzasını attı? Nedeni basit. ÖSYM, dışardan çok anlı şanlı bir kurum gibi gözüküyor. Ama, öyle değil. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, adeta tek başına çalışıyor. Evet, sınav sonuçlarını analiz eden teknik ekip var. Ama, kadrosu olmadığı için, YÖK’e bağlı bir küçük kuruluş olarak çalıştığından dilediği gibi hareket edemiyor. ÖSYM’den basın mensubu olarak teknik bir bilgi istediğimizde bile bununla Başkan Prof. Dr. Yarımağan ilgileniyor. Çünkü, ekibi yok. Bütün bunlar şimdi mi oldu? Hayır, aslında hep vardı. Ama, sadece üniversite sınavı yapmak için kurulan merkez bir sınav yaparken, yıllar sonra onlarca sınav yapmaya başlayınca durum bu hale geldi. Güvenilir bir merkez haline gelince kamu kurumları da buraya sınavlarını yaptırmaya başladı. Çünkü, bugüne kadar üzerine gölge düşmemişti.
Bundan sonra ne olacak?      Â
Merkez kuruluş işlevinden daha fazla çalıştığı için yeniden yapılandırılmalı. Kadrosu ve bütçesi olmalı. Milyonlarca insanın gerek LYS, gerek KPSS gibi geleceğini belirleyecek sınavları yapan merkezde çalışanlar özenle seçilmeli. Bu konuda da özel yasa çıkarılmalı. Yani, KPSS’ye giren elemanlarla ÖSYM kadrosu oluşturulmamalı. Tam tersine gerekirse dünyada sınav sistemi üzerine çalışmış uzmanlarla, Türkiye’nin en iyi ekibi bu merkezde çalışabilecek imkanlara sahip olmalı.
Tercih için acele etmemekte fayda var
26 Temmuz’da LYS için tercihler başlıyor, 6 Ağustos’a kadar sürecek. Adayların ÖSYM’ye güveni sarsıldı. Önümüzdeki hafta tercih için acele etmemekte yarar var. Adaylar, önce kafalarında gidecekleri üniversiteyi, bölümü oluştursun. Eğer seçecekleri yerler kendi bulundukları ildelerse üşenmeyip, gidip gezsinler. Hatta hocalarla, varsa öğrencilerle konuşsunlar.
Sonra rehber öğretmenlerinin kapısını çalsınlar. Tercihlerini yaparken, mutlaka uzmandan destek alsınlar.
Eğitimin nabzını hurriyetegitim.com’da tutun
Artık eğitimin yaşı, mekanı yok. Her evde, her yaşta, her yerde eğitim almak mümkün. Yetişkinler, gençler ve çocuklar için de internet uçsuz bucaksız bir araştırma mekanı. Eğitimi Hürriyet olarak biz de internete taşıdık. Türkiye’deki okulöncesinden, yükseköğretime kadar tüm okul ve yükseköğretim kurumları hurriyetegitim.com’da birarada.
Eğitim sistemimizin vazgeçilmezi sınavlarla ilgili tüm bilgiler bu portalda olacak. Eğitim sektöründeki tüm gelişmeleri, yeni haberler anında yer alacak. Gündemdeki bir konu ile ilgili o alanda uzman konuk yazarlarımızın görüşleri, o hafta eğitimle ilgili nerede ne olduğu ilk burada yazacak.
Öğrenci, veli ve eğitimcileri biraraya getiren tarafsız bir platform olan portal zengin ve güncel içeriği ile sektöre yön veren danışman olabilmeyi hedefliyor.
Aday öğrenci ve velileri, okul seçimlerinde merak ettikleri soruların cevaplarını en güncel haliyle buradan edinecekler, takip ettikleri eğitim kurumlarının karşılaştırmalarını yapabilecekler. Kılavuz kaynak niteliğini taşıyan portalda eğitim kurumları kendileri ile ilgili her türlü bilgiyi, etkinlikleri, başarıları mevcut ve aday öğrenci ya da velilerine bu portal üzerinden duyurabilecek.
Eğitim sisteminin vazgeçilmezi sınavlarla ilgili tüm bilgilere hızlı ve güvenli ulaşımı sağlamayı hedefleyen portal, okulöncesinden, ilköğretim, lise, lisans, yüksek lisans, master ve dokotora seviyesine kadar tüm kurumları tanıtıyor. İlerleyen aşamalarında dershane, dil okulları, meslek kursları, yurtdışı eğitim kurumları ve hobi merkezleri portalda bulunacak.
PaylaÅŸ