Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversite öğrencilerini yakından ilgilendiren önemli bir mevzuat çalışması başlattı. Buna göre üniversitelilerin kampus dışında aldıkları eğitimleri diplomalarında, transkriptlerinde (bir öğrencinin mezun olduğunda ya da eğitim aldığında tüm ders notlarını gösteren belge) görülebilecek. Yükseköğretimde önemli bir yenilik olarak açıklanan bu çalışmaya göre, öğrenciler ya alanlarıyla ilgili ya da seçimlik dersleri kapsayan bir kurs, kongre, sempozyum, sertifika programı, seminer ya da herhangi bir eğitime katıldıklarında bunları ders kredilerine saydırabilecek. Yani katıldığı bir kurs, sempozyum ona not olarak yansıyacak, ders kredisini yükseltecek.
TEK ÖĞRENME YERİ AMFİ OLMAYACAK
Konunun ayrıntılarını, uygulamayı 2024-2025 akademik yılında pilot olarak başlatacaklarını söyleyen YÖK Başkanı Erol Özvar’a sordum: “Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerimizin öğrencilerin farklı öğrenme kaynaklarından edindikleri deneyimleri tanımaları için gerektiği mevzuat alt yapısı oluşturuyoruz. Bu yönde uygulamalar geliştirmeleri ve bu öğrenme kaynaklarını arttırmalarını, çeşitlendirmelerini istiyoruz. Ancak bunu yaparken denetlenebilirlik, ölçülebilirlik, yeterlilik, şeffaflık ve yansızlık ilkelerine bağlı kalınmasını önemsiyoruz. Artık tek öğrenme kaynağı amfiler değil. Eğitim, sadece öğretim üyelerine bağlı olmayacak. Öğrenciler nerede neyi bulabiliyor, almak istiyorsa onu alacak. Tek önemli nokta eğitimin güvenilir kaynaktan alınması. Öğrenciler genelde bilgiyi bir kurumdan, formel kanaldan alıyor. Oysa artık yapay zekâ hayatımıza girdi, öğrenme kaynakları da çeşitlilik de arttı. Biz artık bu konuda büyük esneklik sağlıyoruz.
DEVLET ŞART DEĞİL STK’DAN DA OLABİLİR
Bu bilgileri öğrendiğini ispatladığı anda bunu bir kazanım olarak öğrenciye yansıtacağız. Online bir siber güvenlik dersi aldıysa, bunu ders olarak saydırabiliyor. Artık internette online kurs, dersler var, katılabileceği seminer, sempozyumlar bulunuyor. Ancak eğitimler sertifika sistemi altında olmalı. Yani ölçülebilir, denetlenebilir bir sisteme bağlı olmalı. Bu eğitimlerin sadece bir üniversitede, bir devlet kurumunda olması şart değil. Bir sivil toplum kuruluşundan, Google Akademi’den, Huawei Akademi’den alınabilir. Bu programlardan alınan sertifikalar birçok yerde mühendislik programlarının bile önüne geçmiş durumda. Uluslararası düzeyde tanınıyor. Dünya bu işlere yönelmişken, biz de bunları göz önünde tuttuk. Mevzuat çalışmaları yapılıyor, işin bürokratik taraflarını hallediyoruz.”
ÖLÇÜLEBİLİR VE GÜVENLİ SERTİFİKA
ALTINBAŞ Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Psikolojik Araştırmalar Merkezi (APAM) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen ile karne döneminde her yıl yaşanan sorunları ve bu sorunlar karşısında ebeveynlerin nasıl tutum almaları gerektiğini konuştum. Prof. Dr. Özen’e göre karne hem çocuğun hem de ebeveynlerinin geri bildirim kaynağı. Çocuğun kendisine yönelik düşüncelerini geliştirmesinde ve kendi öz saygınlığında önemi büyük.
SİZ EBEVEYNSİNİZ ÖĞRETMEN DEĞİL
Prof. Dr. Özen, “Önemli olan, bu geribildirimin nasıl karşılanacağı, nasıl değerlendirileceği ve nasıl tepki verileceğidir. Çocukların karne sürecine sağlıklı yaklaşmalı, olumlu bir öğrenme ortamı oluşturmalı. En önemlisi de anne baba tarafından çocuk her koşulda desteklenmeli. Çocukların notlarını değerlendirecek olan okul ve öğretmenleridir. Siz ise onun ebeveynisiniz, öğretmeni değil” dedi ve ekledi: “Unutmayın çocuğunuzun karne notları sadece onun akademik başarısını gösterir hayat başarısını değil.”
10 ADIMDA KARNE SENDROMUYLA BAŞ ETME YOLLARI
Prof. Dr. Özen, ebeveynlere karne sendromuyla baş etmeleri için önerilerini 10 başlıkta sıraladı:
1. DESTEKLEYİCİ OLUN: Çocuğunuzun karne notları ne olursa olsun, ilk tepkinizin olumlu ve destekleyici olması önemli. Zayıf notları olsa da mutlaka başarılı olduğu dersleri vardır. Onu başarıları için tebrik, çabaları için de takdir edin.
2. AÇIK İLETİŞİM KURUN:
Önümüzdeki eylül ayında Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Yerleşkesi’nde bir güzel sanatlar ilkokulu ve ortaokulu açılacak.
Okula her yıl iki sınıfa 24’er olmak üzere 48 öğrenci alınacak. Türkiye’nin her yerinde bu alanda yetenekli öğrenciler keşfedilerek yatılı okumaları sağlanacak. Taramalar mayıs-haziran aylarında başlayacak. Müzik alanında ilk defa devlet güzel sanatlar ilkokulu ve ortaokulu olarak açılacak bu kurumlarda diğer ilköğretim okullarındaki müfredat ile birlikte müzik alanında da eğitim verilerek Türk Müziği’nde nitelikli insan kaynağının arttırılması hedefleniyor.
GELECEĞİN VİRTÜÖZLERİ
Türkiye’de sanat alanında atılan bu önemli adımla ilgili ayrıntıları almak için Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci ile görüştüm: “Sanat eğitimi yetenek gerektirir. Ama bu yeteneklerin önce erken yaşta keşfedilmesi sonra da eğitilmeye başlamaları gerekiyor. Müzik eğitimini öteden beri önemsiyoruz. Diğer eğitim kademelerinde bunu yaptık. Ancak, ilkokul kademesinde eksiklik vardı. Bu yüzden müzik ilkokulu açmak istedik. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin kampüsündeki müzik temalı okulumuz ile böylece birinci sınıftan üniversiteye kadar bir entegrasyon sağlamış oluyoruz. Burası Türkiye’nin ilk resmi müzik ilkokulu olacak.
Müzik ortaokulları, güzel sanatlar liselerindeki müzik bölümlerinde var. Fakat müzik eğitimine 4-5 yaşlarından itibaren başlamak gerektiğini uzmanlar söylüyor.
BESTECİLER DE YETİŞECEK
Öncelikle yılın en önemli olayı hepimizi büyük üzüntüye boğan, bazılarımızın büyük kayıplara uğradığı 6 Şubat’taki depremlerdi. Bu felaketin eğitim dünyasına da çok önemli etkileri oldu. Bir diğer önemli olay da yaşanan bakan değişikliğiydi. Önümüzdeki yıl ise müfredatta yapılacak önemli değişiklikler gündemde. İşte 2023’te iz bırakan olaylar:
MİLLİ EĞİTİM BAKANI DEĞİŞTİ
28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin ardından 3 Haziran’da yeni kabine açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı görevine Mahmut Özer’in yerine 2013-2018 tarihleri arasında son MEB Müsteşarı olarak görev yapmış, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı görevini Mahmut Özer’den devralan Yusuf Tekin, “Gece gündüz demeden, 7-24 bütün gücümüzle bu mücadeleyi yürüteceğimizi taahhüt ediyorum. 2018’den beri görev yapan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi. Ardından bakanlıkta birçok görev değişikliği yapıldı.
SINIFTA KALMA GERİ GELDİ
Yusuf Tekin’in göreve başlamasından sonra Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği değişti, liselerde sınıf tekrarı geri geldi. Öğrencilerin en az 50 not ortalaması ile en fazla 3 dersten sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecekleri, alt sınıf dahil 6 dersten başarısız olanların ise sınıf tekrarı yapacakları açıklandı. Alınan kararda, nakil veya geçişler sebebiyle ortaya çıkan sorumlu derslerin, bu sayıya dahil edilmeyeceği de belirtildi. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de eylül ayında yayımlandı.
Uzun süredir hangi öğretmen ile konuşsam aynı şeyi söylüyor. İster sınıf öğretmeni ister branş öğretmeni olsun, eğitimciler özellikle pandemi sonrası çocuklarda uyum ve davranış sorunları olduğunda hemfikir. Özellikle sınıf öğretmenleri bugüne kadar karşılaştıkları öğrencilerden farklı bir nesil görmekten şikâyetçi. Öğretmenlere göre yeni nesil bir konuya odaklanamıyor. İçlerinde dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite özellikleri taşıyan çocuk sayısı eskiye göre daha fazla. Uzun süreli ekrana maruz kaldıklarından olsa gerek okuma becerileri zayıf. Algılarında sorun var. Okuma yazmayı daha geç öğreniyorlar. Sosyal becerileri çok zayıf. Arkadaşlık ilişkisi kurmakta bile zorlanıyorlar. Grup çalışması yapamıyorlar.
HÂLÂ BEBEK GİBİLER
Çantalarını toplayamıyor, montlarını giyemiyor, hatta kaşıklarını bile tutmakta zorlanıyorlar. Sanki hâlâ bebekliklerini yaşıyorlar. Anne-babaya aşırı bağımlılar. Sürekli yönlendirme bekliyorlar. Şiddet ve kavga içerikli oyunlar oynuyor, sosyal medya fenomenlerini taklit ediyorlar. Anneler daha ilgisiz. Birinci sınıfta bile saçı röfleli, küpeli, geçici dövmeli çocuklar var. Evde hazırlanan yemeklerin yerine artık beslenme çantalarında hazır paketli gıda ürünleri var, kötü besleniyor, çabuk hastalanıyorlar.
EZİK AMA KİBİRLİ
Yeni neslin, öğretmenlerin gözlemlerine dayalı yeni özelliklerini sıralarken benim bile ruhum daraldı. Bugünün anne babalarının halini düşünemiyorum. Ama daha bitmedi, öğretmen gözlemlerine dayalı listemiz devam ediyor: Pandemi dönemi sonrası çocukların çoğunun özgüveni eksik, bazıları da özgüveni yerli yerinde olsun diye ebeveynleri tarafından aşırı motive edildiğinden oldukça saygısız. Çünkü her istedikleri yapılmış, “hayır”ı bilmeyen paşa, prenses ve prensler haline gelmişler. Kısacası pandemi sonrası aileye bağımlı, kibirli ama ezik, özgüvensiz ama saygısız, kendi işini yapamayan, saldırgan, yönergeleri anlamayan bir nesille karşı karşıyayız. Evet tablo pek iç açıcı değil ama yukarıda sıralanan problemlerin hiçbiri de çözümsüz değil.
Geçen kış 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinden en çok etkilen illerden biri de Hatay’dı. Şehir adeta yerle bir oldu. Buradaki Mustafa Kemal Üniversitesi de depremde 38’i akademisyen olmak üzere 97 personelini ve 275 öğrencisini kaybetti. Kampüsü oluşturan binalardan pek çoğu yıkıldı veya ağır hasar aldı.
Deprem sonrası 277 personel çeşitli nedenlerle üniversiteden ayrıldı. Ancak Mustafa Kemal Üniversitesi’nin bugün her şeye rağmen görevinin başında olan akademisyenleri yüzyılın felaketine rağmen bilimsel üretkenliği sürdürerek mucizeler yarattı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin öğretim elemanları 2023 yılı içerisinde Web of Science’da Q1 sınıfında yer alan dergilerde 54, Q2 sınıfında yer alan dergilerde 89 yayın yaptı, ulusal ve uluslararası 45 proje hazırladı ve 3 de patent aldı.
YÖK BAŞKANI’NDAN ZİYARET
Geçtiğimiz günlerde Yürütme Kurulu’ndan bir ekiple Hatay’a giderek buradaki akademisyenleri gösterdikleri bilimsel çaba için kutlayan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Hocalarımızın üniversitelerini terk etmeden, başka yerlere göç etmeden üniversitelerine sahip çıkmaları, eğitim ve öğretim konusunda ısrar etmeleri, bilimsel çalışmalarını yapmak için gayret sarf etmeleri bu ülkenin canlılığının, hayatiyetinin temel göstergesidir” dedi ve şunları söyledi:
HOCALAR ACIYI BAL EYLEMİŞ
“Acıyı bal eylemiş hocalarımız. Sorunlara yönelik daha fazla araştırma yapmak, laboratuvarda deneyler yapmak, kısacası bilimsel etkinliklere daha fazla odaklanmak kendilerini psikolojik olarak güçlü hissetmelerini sağlamış. Acılarını, fakültelerinde, laboratuvarlarında, kliniklerinde çalışarak yenmişler, üstelik bunları bilimsel ürünlere tahvil etmişler. Depremde kaybettiğimiz üniversitemizin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Serhat Akın’ın yarım kalan çalışmasını arkadaşları tamamladı. Hocamız vefat etti ama araştırması değerli akademisyenlerimizin çabalarıyla sonuçlandırıldı. İlgili çalışma etki değeri yüksek bir dergiden geçtiğimiz hafta kabul de aldı.
Müzik dünyasının uluslararası alanda en prestijli ödülü olan Grammy’e Türk besteci Esin Aydıngöz, aday gösterildi. “Best Arrangement, Instrumental or A Cappella” dalında Grammy Ödülleri’ne aday olan Aydıngöz, adaylığını Alana Da Fonseca ve Chris Bacon ile paylaşıyor. Geçtiğimiz kasım ayında Netflix’e damgasını vuran Tim Burton imzalı “Wednesday” dizisi için yaptıkları The Rolling Stones’un “Paint It Black” düzenlemesiyle büyük ödüle aday olan üçlü, Ludwig Göransson, Nkosilathi Emmanuel Sibanda, John Carter Cash ve Hilario Duran gibi isimlerle yarışıyor.
SPOTIFY’DA 25 MİLYON DİNLENDİ
Yalnızca Spotify’da 25 milyon kereden fazla dinlenen “Paint It Black” düzenlemesi, Golden Globe ve Emmy ödüllerinde de birçok adaylığı bulunan Wednesday’in en sevilen sahnelerinden birinde yer alıyor. Başrollerinde Jenna Ortega, Emma Myers, Christina Ricci ve Catherine Zeta-Jones’un bulunduğu dizi Netflix’de 83 ülkede bir numara oldu. Paint It Black, Esin’in ilk Grammy adaylığı.
ARANJMANI İSTANBUL’DA YAPTI
30 yaşındaki Aydıngöz için bu adaylığı en özel yapan ögelerden birisi de bu aranjmanı İstanbul’dan yapmış olması. Normalde Amerika’da yaşayan ama pandemi dönemini ailesiyle Türkiye’de geçiren Aydıngöz, hem yurtiçi hem uluslararası projeleri ile kariyerine devam ediyor. Los Angeles’ta yaşayan besteci, orkestra şefi ve piyanist Esin Aydıngöz, televizyon dizileri, filmler ve video oyunları başta olmak üzere değişik projeler için besteler yapıyor; ayrıca konserlerde, turnelerde ve festivallerde piyanist, orkestra şefi ya da müzik direktörü olarak yer alıyor.
SONUÇLAR 4 ŞUBAT’TA
Aydıngöz, birlikte çalışma yaptığı iki arkadaşı Alana Da Fonseca ve Chris Bacon ile birlikte ilk 5’e kaldı. 4 Şubat’ta yayınlanacak sonuçlara göre kazanıp kazanmayacağı belli olacak.
Dün 24 Kasım Öğretmenler Günü idi. İşte bu özel gün nedeniyle çok değerli bir öğretmenle görüştüm. Ve ondan meslektaşları için altın değerinde bazı tavsiyeler aldım. Bu değerli hocanın adı Özge Hacıfazlıoğlu. Kendisi Kaliforniya Üniversitesi Berkeley (University of California Berkeley) Eğitim Fakültesi Liderlik Programı’nda profesör unvanıyla görev yapıyor. Prof. Özge Hacıfazlıoğlu, yüksek lisans ve doktora programlarında ve eğitim liderlerinin yetiştirilmesinde aktif rol oynuyor. Ayrıca 20 yılı aşkın süredir Uluslararası Öğretmen Eğitimcileri Birliği’nde (ISATT), dünyanın farklı yerlerinde öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimleri üzerine araştırmalar yapıyor. Hacıfazlıoğlu, meslekte iz bırakmak ve dünya öğretmeni olmak için önerilerini 15 başlık altında sıralıyor:
1- Esnek ve paylaşımcı olun, öğrencilerinizle empati kurun: ABD’deki Wallace Vakfı’nın son raporunda kültüre dayalı liderliğe vurgu yapılıyor. Avrupa’da farklı kültürlerle iletişimi güçlendiren etkinlikler tasarlayan öğretmenlerin önemi sık sık dile getiriliyor. Değişen öğrenci profiliyle birlikte öğretmenler, esneklik, paylaşım ve empati gibi konularda farkındalık yaratarak öğrencilerine model olmalı.
2- Eşit öğrenme fırsatı verin: Eğitim ve öğretim süreçlerinde tüm öğrencilere eşit fırsatlar sunulmalı. Öğretmenler, sınıf içindeki çeşitli ihtiyaçlara duyarlı olarak eşitlik odaklı öğrenme fırsatları yaratmalı.
3- Sosyal adaleti sanat ve yaratıcılıkla benimsetin: Öğretmenler, sosyal adalet kavramını okul çapında benimsetmek için sanatsal ve kültürel etkinliklerde aktif rol almalı.
4- Eylem araştırmaları yoluyla değişimi yönetin: Öğretmenler, sınıf veya okulda karşılaştıkları sorunlar üzerine eylem araştırmaları yaparak değişim sürecine katkıda bulunmalı. Kendi hikayelerinin ve yaşanmış deneyimlerin farkında olarak, daha iyi öğrenme ortamlarını yaratmaya yönelik arayışlarına sürekli devam etmeliler.
5- Yenilikçi öğrenme fırsatları yaratın: Öğretmen, yüz yüze, uzaktan ve hibrit eğitimde etkileşime dayalı yenilikçi yöntemler geliştirmeli.