Zam ve farklar ağustosta

Bu ayki maaşlarınız zamsız olacak. Hem yüzde 5 zammı ve enflasyonun yüksek çıkması halinde oluşacak farkı hem de temmuzda alamadığınız zam farkını ağustos ayında alacaksınız.

Haberin Devamı

EMEKLİ maaşları ile ilgili okuyuculardan çokça soru ve yorum gelmeye başladı. Kimileri, maaşlarının düşüklüğünden şikayet ediyor, kimileri vergi iadesi hesaplamasını merak ediyor, kimileri 1 Temmuz’un maaş günü olmasına rağmen zam alamadıklarından yakınıyor. Kimi okuyucular da pazartesi günü yatacak maaşlarının zamlı olup olmayacağını soruyor.

 

Hazır, konusu açılmışken, bir yanlış anlaşılmayı düzelteyim. Memur emeklileri kıdemine, göstergesine göre her ayın 1 ila 5’i arası maaşlarını alıyor. Aynı şekilde de SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yine kıdemine, emekli numarasına göre ayın 17’sinden sonra maaşları yatıyor.

 

Geçtiğimiz günlerde, temmuz maaşları ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK); Ziraat Bankası’ndan maaş alan 320 bin 247 memur emeklisinin maaşlarının, arife günü olan 4 Temmuz Pazartesi yatacağını açıkladı. 

 

Haberin Devamı

TEMMUZDA ESKİ MAAŞA DEVAM

 

Hemen belirteyim, pazartesi yatacak olan maaşlar, zamsız maaşlardır. Yani, haziran başında ne maaş alıyorsanız, şimdi de aynı maaşı alacaksınız. Daha açık şöyle anlatayım: Dünkü yazımda da belirttim; memur emeklileri, toplu sözleşmeye göre, ocak-temmuz olmak üzere senede iki kere zam alıyor. 2016 yılına ait zam oranları da toplu sözleşmede yazıyor; bunlar da ocak ayı için yüzde 6, temmuz ayı için de yüzde 5. Eğer, enflasyon, beklenenden yüksek çıkarsa, bu zamların üzerine bir de enflasyon farkı geliyor. Nitekim, ocak-haziran enflasyonu yüzde 6’nın üzerinde çıkarsa, temmuz ayında emekliler enflasyon farkı alabilecek.

 

Enflasyon ise, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, her ayın 4’ünde açıklanıyor. Ocak-haziran dönemi enflasyonu da 4 Temmuz, arife günü açıklanacak. Hal böyle olunca, gerek 1 Temmuz’da maaşı yatanların, gerekse de 4’ünde yatacak olanların zamlı maaş almaları zaten mümkün değil.

 

Haberin Devamı

Kimi okuyucular, ‘yüzde 5 zam önceden belli değil mi?’ diye soracaktır. Evet, belli ama Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açısından bakarsak, enflasyonun da bilinmesi gerekiyor ki, hesaplama yapabilsin. Çünkü enflasyon yüzde 6’yı geçmezse, maaşlara sadece yüzde 5 zam yapılacak. Enflasyon yüzde 6’yı aşarsa, geçen oran, yüzde 5 zammın üzerine eklenecek. Örneğin, yüzde 0.50 geçti, o zaman yüzde 5’in üzerine bir de yüzde 0.6 eklenecek, temmuz maaşınız yüzde 5.6 artacak. Dün de yazdım, ilk 5 aya bakarak, 6 aylık enflasyonun yüzde 6’nın üzerine çıkması mümkün gözükmüyor. O nedenle de tablolarımızı yüzde 5 zamma göre hazırladık.

 

ENFLASYON BEKLENİYOR

 

Ne mi, demek istiyorum. Bu ayki maaşlarınız zamsız olacak. Hem yüzde 5 zammı ve enflasyonun yüksek çıkması halinde oluşacak farkı hem de temmuzda alamadığınız zam farkını ağustos ayında alacaksınız.

 

Haberin Devamı

Yeri gelmişken şunu da belirteyim: Kimi okuyucular, dün yayınlanan tablolardaki yüksek emekli maaşlarını dikkate alıp, eleştiride bulunuyorlar. Yazı dizisi 3 gün sürecek ve her kıdem ve kademeden mümkün olduğunca çok emeklimizin, temmuz zammını açıklamaya çalışacağız. Takdir edersiniz ki, 2 milyona yakın memur emeklisi var ve bunların tamamını vermek imkansız. Ama tablolara bakıp, ocak-haziranda aldığınız maaşınızı kendiniz de hesaplayabilirsiniz.

 

 

Vergi iadesine ve nasıl hesaplandığına gelince, yarınki yazımda detaylı değineceğim.

 

YARIN: ÖĞRETMEN VE POLİS EMEKLİLERİNİN ZAMLI TEMMUZ MAAŞLARI

Yazarın Tüm Yazıları