Paylaş
Sigorta şirketi hem yararlananların tedavi giderlerini ödeyecek hem de konut ve işyerlerinde meydana gelen maddi hasarları karşılayacak.
Soru şu: Kazancı Yokuşu’ndaki tüpgaz patlamasında oluşan hasarı kim karşılayacak? Tam anlaşılmadıysa, konuyu biraz açayım. Geçen hafta, Beyoğlu Kazancı Yokuşu’nda bir atölyede meydana gelen patlamada, 1’i ağır 9 kişi yaralanmış ve çevredeki binalarda büyük hasar meydana gelmişti. Yapılan incelemede, patlamanın, atölyedeki tüpgazdan kaynaklandığı tespit edildi. Patlama sırasında da 150’ye yakın konut ve işyerinde hasar meydana geldi ki, bunların 40’a yakını ağır hasar gördü. Atölyenin bulunduğu bina ise neredeyse kullanılamaz halde. Patlamanın yarattığı hasarın da yaklaşık 400-500 bin TL civarında olduğu tahmin ediliyor.
Şimdi, aynı soruyu bir kere daha tekrarlayayım; bu hasarı kim karşılayacak? Eminim, kimileri, ‘devlet karşılasın’ diyecektir; kimileri, ‘atölyenin sahipleri ödesin’ diyecektir ki, atölye sahipleri ağır yaralı olduklarından tedavi görüyorlar. Kimileri de, ‘herkes kendi hasarını kendi karşılayacak’ cevabını verecektir. Ben size doğru cevabı söyleyeyim; hasarı, sigorta karşılayacak. Nasıl mı? Anlatayım. Bu ülkede, yıllardır uygulanan bir sigorta var; Tüpgaz Sorumluluk Sigortası. Hem de kanunen yaptırılması zorunlu, aynı trafik sigortası gibi. Maalesef ki, bilinmediğinden, bilinse bile umursanmadığından ve kontrolü de olmadığından bu sigorta yaptırılmıyor.
Peki, tüpgaz sorumluluk sigortası nedir ve ne işe yarar? Konutlardan işyerlerine kadar her alanda kullanılan tüpgazları; üreten, dolduran ve gerek kendisi gerekse de bayileri aracılığı ile tüketiciye ulaştıran istisnasız tüm şirketler, bu sigortayı yaptırmak zorunda.
MADDİ HASAR ÖDENECEK
Tüpgaz sorumluluk sigortasında sigorta şirketleri; ölüm ve sakatlık halinde kişi başına 262 bin 500 liraya, olay başına ise yaklaşık 1,3 milyon TL’ye kadar tazminat ödemekle yükümlü. Aynı şekilde şirket, yaralananların 1,3 milyon TL’ye kadar tedavi giderlerini de karşılayacak. Maddi hasarlarda sigorta şirketinin ödeyeceği en yüksek rakam, 75 bin lira ile sınırlandırılmış durumda. Şimdi Kazancı Yokuşu’ndaki tüpgaz patlamasını bu çerçevede değerlendirelim. Olayla ilgili henüz bilirkişi raporları tamamlanmadı. Ancak, patlamanın tüpgaz sızıntısından kaynaklandığı ortaya çıktı. Bu aşamada ilk yapılacak olan, patlamaya neden olan tüpgazın hangi şirketin ürünü olduğunun tespiti. Sonrasında şirketin, tüpgaz sorumluluk sigortası var mı diye bakılacak. Sigorta varsa, sorun yok. Gelelim, sigorta şirketinin kime, ne ödeyeceğine. Patlama sonucu 10 kişi yaralandı ve bu kişilerin hastanede tedavileri sürüyor. Acil durumlarda yoğun bakım giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanıyor. Yoğun bakım sonrası devam eden tedavi giderlerinin tamamı ise sigorta tarafından ödenecek.
GÜVENCE SİGORTASI
Tedavi sonrası sakat kalma durumu olursa şirket, sakatlık tazminatı da ödeyecek. Konut ve işyerlerinde meydana gelen maddi hasarlar için de sigorta şirketi, toplam 75 bin lira hasar ödeyecek. Peki, Tüpgaz şirketi Sigorta yaptırmamışsa ne olacak? O zaman devreye Güvence Hesabı girecek ve hem tedavi giderlerini hem de sakatlık tazminatını ödeyecek. Sonra da dönüp, kanunen zorunlu olan sigortayı yaptırmadığı için tüpgaz üreticisinden ödediği tüm tazminatı hukuk yoluyla alacak. Yeri gelmişken belirteyim, Güvence Hesabı maddi hasarları karşılamıyor. Maddi hasarlar için tüpgaz şirketine mağdur olan kişilerin bizzat dava açması gerekiyor.
Zorunlu ama sadece 174 şirket sigorta yaptırdı
Gaz dolumu yapan ve gerek yetkili bayileri aracılığı ile gerekse de doğrudan işyerlerine, konutlara ulaştıran tüm tüpgaz şirketlerinin; başkalarına verecekleri zararlar için tüpgaz sorumluluk sigortasını yaptırması kanunen zorunlu.
Ancak zorunlu olmasına rağmen sigortayı maalesef birçok kuruluş yaptırmıyor. Nitekim, 2013
yılında Türkiye genelinde hem tüpgaz hem de LPG dolumu işiyle uğraşan sadece 174 şirket bu sigortayı yaptırdı.
Tüpgaz patlamasından ya da sızıntısından zarar görüp; üretici şirketin sigorta yaptırmamasından dolayı bugüne kadar da Güvence Hesabına 29 başvuru yapıldı. Güvence Hesabı, sadece 3 başvuru için 90 bin liraya yakın tazminat ödedi. Geri kalan başvuruların bir kısmı reddedilirken, bir kısmının ise halen davaları sürüyor.
Generali’den, 3 dakikada sigorta
Generali Sigorta, modern dağıtım kanalları üzerinden kolay sigortacılığı başlattı. 2014 stratejisini yenilenme ve değişim üzerine kuran Generali, sigorta poliçelerinin, generali.com.tr ve “7/24 Sigorta Danışmanlığı” üzerinden internet veya telefonla satın alınmasını mümkün kılıyor ve 3 dakikada sigorta yapıyor. Generali Sigorta Genel Müdür Mine Ayhan, “Hedefimiz 3 yıl içerisinde poliçe sayısını 200 bin’e çıkarmak” dedi.
Recep Koçak, TSB Başkanlığını bıraktı
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Recep Koçak, görevinden istifa etti. 20 Şubat’ta yapılan Yönetim Kurulu toplantısında, Koçak’ın yerine; Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını yürüten Allianz Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi olan M. Kemal Olgaç’ın vekalet etmesine karar verildi. Aynı toplantıda TSB Olağan Seçimli Genel Kurul’unun da 11 Nisan’da yapılması kararlaştırıldı.
Paylaş