İflas ertelemeye yeni düzenleme

Önce bir tespitte bulunayım, sonra iflas erteleme ile ilgili yapılan yeni düzenlemeyi paylaşayım.

Haberin Devamı

Açıkça söyleyeyim, iflas erteleme ile ilgili şikayet duymadığım, yeni yeni hikayeler işitmediğim neredeyse bir gün bile yok. Önlem alınmazsa böyle de gideceğe benziyor. Böyle derken; koca koca şirketler iflas erteleme isteyecek, bu şirkete mal veren küçüğünden büyüğüne şirketler, işçisinden memuruna bu şirkete çalışanlar, bu şirkete fon sağlayan bankacısından leasing ve faktoringcisine tüm alacaklılar, alacağını tahsil edebilmek için kapıda ağlaşıp duracak. Sorun büyük ve her geçen gün daha da büyüyor.


ÜÇ AYDA 184 ŞİRKET BAŞVURDU


Rakamlar ortada. Önceki birkaç yazımda da değindim, zora düşen şirketlerin elini rahatlatmak için iflas ertelemenin şartları 2001’den sonra kolaylaştırıldı ve 2008 yılında bu imkândan yararlanan şirket sayısı arttı. Arttı da ne oldu? Topu topu, 40 şirket iflas erteleme istedi. Peki, bugün durum ne? 2015’te 492 şirket iflas erteleme için başvurmuş. Sadece 2016’nın ilk üç ayında başvuran şirket sayısı ise, 184. Böyle giderse sene sonunda 700 şirketi bulacak.


‘Bu şirketlerin durumu ne?’ diye, soracak olursanız; işin bu boyutu daha da vahim. Bir şirket neden zora düşer? En temel sorun, işin finansman boyutunu iye yönetememiştir de ondan. Peki, bunu yönetemeyip de iflas erteleme için başvuran şirketin yönetimine kimi atıyorlar? Üniversiteden bir-iki hoca ya da bir-iki hukukçu; sonra da diyorlar ki, ‘hadi bu şirketi kurtarın?’. İşte, durum bu kadar vahim.


Neyse; gelelim, iflas erteleme ile ilgili yapılan yeni düzenlemeye. Gelir İdaresi Başkanlığı geçenlerde, tahsilat genel tebliğinde değişikliğe gitti. En basit, haliyle anlatayım:


Tebliğe göre, kamu alacağı, 5 yıl içinde tahsil edilemezse zaman aşımına uğrayacak.


Mâlum, iflas ertelemede, borçlu şirket hakkında hiçbir takip yapılamıyor, daha önce başlamış bir takip varsa durduruluyor ve zaman aşımı işlemiyor. Yeni tebliğe göre de, kamu alacaklarının tahsiline ilişkin zaman aşımı iflas erteleme süresince işlemeyecek.


ZAMAN AŞIMI 20 YIL


Yine iflas ertelemede, iflasına karar verilen şirketin, mallarının tasfiye edilmesine rağmen, borçlu olduğu kişi ve kurumlar alacaklarını tahsil edemezlerse; alacaklarının tamamı ya da bir kısmı için aciz belgesi (aciz vesikası) düzenleniyor.


Yapılan düzenlemeye göre, iflas kararı çıkan şirketten, kamu alacağının tahsil edilememesi halinde, aciz belgesi düzenlendiği tarihten itibaren 20 yıl geçtikten sonra alacak zaman aşımına uğrayacak.


İflas erteleme ile ilgili yeni düzenleme özetle, böyle. Diyeceksiniz ki, ‘bu düzenlemenin kime, ne faydası var; iflas ertelemeyi suiistimal edip, borçtan kurtulma aracı olarak görenlere karşı bir işe yarar mı?’. Yaramaz. İşe yarayacak tek şey; bu uygulamanın yeniden düzenlenmesi, iflas erteleme kararı için müracaat edenlerin sıkı takibe alınması ve daha da önemlisi, bu kararların öyle basit alınmasına izin verilmemesi.


Yazarın Tüm Yazıları