Güvenlik ve denetim eksik sigortacılar kaçıyor

AÇIKÇASI, birkaç gündür bekledim, 10 işçinin öldüğü asansör faciasında konunun sigorta boyutuyla ilgili taraflardan herhangi bir açıklama gelir mi diye.

Haberin Devamı

İki gün önce Torunlar Şirketler Grubu ile sigorta şirketleri arasında aracılık eden broker firmasından; olayın yaşandığı şantiyede çalışanların ‘işveren mali mesuliyet’ sigortası ile sigortalı olduğu, hayatını kaybeden 10 işçi için hukuksal sürecin başlatıldığı ve maddi-manevi tazminatların en hızlı şekilde karşılanacağına yönelik kısa bir açıklama geldi. Sigortayı yapan şirket ya da şirketler kim, belli değil. Ölen işçilerin yakınlarına ortalama ne kadar tazminat ödenecek, o da belli değil. Çalakalem, sırf ‘bilgilendirdik mi, bilgilendirdik’ tarzı yapılmış bir açıklama.

SİGORTACILAR YANAŞMIYOR

Bu, işin sadece görünen ve kamuoyuna yansıtılmaya çalışılan tarafı. Perde arkasında ise durum çok farklı. Facianın yaşandığı cumartesi gününden beri tartıştığımız denetim eksikliği, iş ve işçi güvenliği gibi konular var ya; sigortacılar ile inşaatçılar yıllardır bunları tartışıyor ve bir türlü de anlaşamıyorlar. Anlaşamıyorlar çünkü, sigorta şirketleri, bu konulardaki eksiklikler nedeniyle işveren mali mesuliyet sigortasını yapmaya yanaşmıyor. Yanaşsa bile ya çok yüksek primler çekiyor ya da ‘inşaat sigortanı da bana yaptırır, çalışanları öyle sigortalayayım’ diyor. İnşaat şirketleri de yüksek prim ödemek istemediklerinden sigortayı yaptırmıyor.

SİGORTADAN 2 MİLYON TL TAZMİNAT

Üç-beş büyük firmaya ait şantiyelerin dışında bugün sağda solda gördüğünüz inşaatlarda çalışan işçiler, maalesef işveren tarafından yüksek prim ödememek için özel sigorta şirketlerine sigortalanmıyor. Yani, bu işçilerin -tıpkı cumartesi yaşanan facia gibi- olası bir kazada yaralanma, sakat kalma ve ölme riskine karşı işveren mali mesuliyet sigortaları bulunmuyor.
Asansör faciasının yaşandığı Torunlar ise, bu sigortayı yaptıran sayılı şirketlerden biri. Evet, faciada hayatını kaybeden 10 işçinin yakınları sigortadan bir tazminat alacak. Bunun için sigorta şirketi; önce ölenlerin yaşı, bakmakla yükümlü oldukları kişiler ve bu kişilerin yaşları gibi kriterler çerçevesinde bir tazminat hesaplaması yapacak ki, öğrendiğime göre ortalama sigortadan ödenecek tazminat kişi başına 100 bin liranın altında olmayacak. Tabi bu, maddi tazminat tutarı; manevi tazminat tutarına ise hukuki sürecin sonunda karar verilecek.
Sigortacılardan öğrendiğime göre yaşanan bu facia nedeniyle sigorta sektörü 2 milyon TL’ye yakın tazminat ödeyecek hatta davalar sonucunda manevi tazminat ile birlikte bu rakam 3 milyon TL’yi bile geçecek. Bu arada merak edenler için söyleyeyim, asansör faciasının yaşandığı inşaatı tek bir sigorta şirketi değil; beş büyük sigorta şirketi ortaklaşa sigortalamış.

Haberin Devamı


Mali mesuliyet sigortası nedir?

Haberin Devamı

İŞVEREN mali mesuliyet sigortası zorunlu bir sigorta değil, isteğe bağlı bir sigorta. Yani, inşaat firması, çalışanları için ister yaptırır, ister yaptırmaz. Oysa gelişmiş tüm ülkelerde bu sigorta zorunludur. Bu sigorta sorumluluk sigortası olduğundan, zorunlu da olmadığından eğer hukuki süreç sonunda gerekli denetimlerin yapılmadığı, önlemlerin alınmadığı ve kanuna aykırı hareket edildiği tespit edilirse; sigorta şirketi, ölen işçilerin yakınlarına tazminatı öder, sonra da dönüp ödediği tazminatı geri ister. Kimden ister? Sorumluluk sigortası olduğundan Torunlar Şirketler Grubu’ndan değil asansör bakım firması ile iş güvenliği hizmeti sağlayan şirketlerden isteyebilir.

Yazarın Tüm Yazıları