Gökçeada depreminde 9 ilde 502 konut hasar gördü

Gökçeada açıklarında meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremin ardından yine bildik tartışmalar başladı; İstanbul depremini tetikler mi, başka fay hatlarını harekete geçirir mi?

Haberin Devamı

Kimileri, beklenen İstanbul depremini tetikler diyor; kimileri, etkisi olmaz tezini savunuyor. Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Anlayacağınız, yine deprem uzmanlarına gün doğdu.
Asıl tartışmamız gereken konu, Gökçeada açıklarındaki depremin nasıl bir hasara yol açtığı. İşte, bunu konuşan yok. Kim biliyor, depremin hangi ilde, kaç binada, ne kadar hasar yarattığını? Kaçının zorunlu deprem sigortası olup, olmadığını? Kimse.
Ben size anlatayım. Önce kısa bir bilgi paylaşayım. İki gün önce, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) başlattığı, ‘DASK Anadolu Buluşmaları’nın ilki olan Balıkesir’deki etkinliğe katıldım. Deprem ve depreme hazırlık konusunda ilginç ve bir o kadar da çarpıcı bilgiler edindim ki, önümüzdeki günlerde bunları sizlerle de detaylı paylaşacağım.

6.3 MİLYON KONUT DEPREM KORUMALI

Ama kısa bir özet geçecek olursam; dünyada son 10 yılda meydana gelen afetlerin sayısı çok ciddi artmış. Afetlerin neden olduğu yapısal hasarlarda en büyük payı ise yüzde 60 ile deprem alıyor. Yine son 10 yılda meydana gelen depremlerde 87 bin kişi hayatını kaybetmiş ve 651 bin yapısal hasar oluşmuş. Ve afetlere karşı konutlar, işyerleri sigortalı olduğundan, afetlerin sigorta sektörüne faturası da yıllık ortalama 45 milyar doları bulmuş. Yanlış anlaşılmasın, dünyadan bahsediyorum.
Türkiye’de ise depreme karşı binaların sigortalılık oranı, yüzde 36’ya yakın. Toplam konut sayısı 17 milyonun biraz üzerinde ve bunların 6,3 milyonu zorunlu deprem sigortasını yaptırmış. Konutların ortalama aldığı sigorta teminatı ise, 71 bin TL. Belirttiğim gibi, önümüzdeki günlerdeki yazılarımda bu konuları daha detaylı sizlerle paylaşacağım.

EN ÇOK HASAR ÇANAKKALE’DE

Şimdi gelelim, Gökçeada açıklarındaki 6.5 büyüklüğündeki depremin yarattığı hasara. Deprem; Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, İzmir, Kütahya, Manisa, Tekirdağ illerindeki konutlarda hasara yol açtı. Sigortalı olup da bugüne kadar DASK’a 502 konut, hasar ihbarında bulundu.
Depremde; Balıkesir’de 30, Bursa’da 3, Çanakkale’de 198, Edirne’de 55, İstanbul’da 68, İzmir’de 32, Kütahya’da 1, Manisa’da 1 ve Tekirdağ’da ise 114 konut hasar gördü. Bunlar sigortalı olup da hasar ihbarı yapan konutlar. Bir o kadar da sigortasız konutta hasar var.
Daha açık bir anlatımla, konuşmaya tenezzül etmediğimiz, sadece İstanbul’u tetikler mi, tetiklemez mi konusunu tartıştığımız depremde, binin üzerinde bina hasar gördü. Yarın öbür gün bu sayı daha da artacak. Hastane, okul gibi kamu binalarını hesaba bile katmıyor.
Şimdi soruyorum: Asıl tartışmamız gereken, İstanbul ya da bir başka şehirde deprem olup olmayacağı mı; yoksa olası bir depremin yol açacağı hasarın ne boyutta olacağı ve buna karşı nasıl bir önlem alınması gerektiği mi?

Yazarın Tüm Yazıları