Gitti İflas erteleme, geldi konkordato

ÖNCELİKLE şunu belirteyim, işletmeler zor duruma düşüp, ne iflas erteleme için başvursunlar ne de konkordatoya gitsinler.

Haberin Devamı

Biliyorum, bugünkü şartlarda benimkisi sadece iyi niyetli bir temenni, gerçekler ise çok farklı. Son bir haftadır reel sektör temsilcileri ile konuşuyorum, aldığım izlenim ekonomide durumun pek de parlak olmadığı yönünde. Moody’s’in not indiriminden falan bahsetmiyorum; o konuda gerekli cevap verildi ve kimsenin bu not indirimini ciddiye almadığı ortaya çıktı. Benim bahsettiğim ise iç pazardaki daralma. Daha açık bir anlatımla; yatırım iştahına paralel yatırım ve satışların artması. Hükümet yatırım ortamını iyileştirmek için peşi sıra kararlar alıyor ama bunların biran önce uygulanması ve piyasaya da yansıması gerekiyor. İşin aslını isterseniz reel sektör temsilcilerinin çoğu, ‘bu yıl böyle geçti, önümüzdeki yıla bakalım’ diyor ama bence bu yanlış bir bakış açısı. Önümüzde daha üç ay var.

 

Haberin Devamı

ANLAŞMALI İFLAS

 

Gelelim, asıl konumuza. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası çıkartılan kanun hükmünde kararname ile OHAL süresince iflas erteleme yasaklandı. Zaten suiistimal edilmiş ve başa bela olan bir uygulama haline gelmişti. Duyumlarıma göre de, iflas erteleme uygulaması tamamen ortadan kaldırılacakmış. Kaldı ki, OHAL süresi uzarsa -ki, uzayacak gibi gözüküyor- kimse iflas erteleme için müracaat edemeyecek.

 

Ancak görünen o ki, son iki ayda iflas ertelemenin yerini, 12 yıl öncesinde kalan ve gündemden tamamen kalmış olan konkordato, yani anlaşmalı iflas, almış durumda. İşin aslını isterseniz, hatırlayın, 15 Temmuz öncesinde bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı Meclis’te kabul edilmişti ve o kanunda, iflas erteleme ile ilgili yeni düzenleme yapılıp, konkordato cazip hale getirilmeye çalışılmıştı. 

 

ACİL DÜZENLEME GEREKİYOR

 

Peki, nedir konkordato? Özetle, zor duruma düşen, mali durumu bozulan şirketlerin, borçlarını karşılayabilecek koşullar çerçevesinde alacaklılarıyla yaptıkları anlaşmaya zemin sağlayan hukuki bir düzenleme. Yani borçlu ile alacaklı anlaşıyor, alacaklılar bir oranda alacağından vazgeçiyor, borçlu şirket de mal varlığı ile ödeyebileceğini ödüyor. İflas ertelemeye göre riskli bir uygulama, çünkü işin içinde iflas var ve kısa sürede iflas var. Öyle; İstanbul’daki şirket gitsin Erzurum’daki mahkemeden bir günde iflas erteleme kararı aldırsın, yıllarca hiçbir borcunu ödemesin gibi bir durum yok. Üç ay ile altı ay arasında tüm anlaşmaların yapılması gerekiyor.

 

Haberin Devamı

İflas erteleme ile mukayese edilirse, alacaklılar için, özellikle de alacaklı finans şirketleri için daha uygun. Ne derseniz deyin, koca koca şirketlerin zora düşmesi, binlerce kişinin işsiz kalması başlı başına bir felaket ve ekonomi için sorun.

 

Açıkçası, ister iflas erteleme ister konkordato; zor duruma düşen ya da düşecek şirketler için acil düzenlemeye ihtiyaç var. Var çünkü, düne kadar yüzlerce şirket iflas erteleme için başvuruyordu, şimdi ise konkordato için müracaat ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları