SOSYAL güvenlik reformu çerçevesinde Genel Sağlık Sigortası (GSS) da Meclis’ten geçerek, Cumhurbaşkanının onayına sunuldu.
Sosyal güvenlikte reform çalışmaları başladığı ilk günden itibaren de sigortacılar; özel sağlık sigortasını, GSS’ye adapte edebilmek ve tamamlayıcı sağlık sistemi kavramını hükümete kabul ettirebilmek için çok uğraştılar. Peki, sonuç alabildiler mi? Aslını isterseniz az da olsa aldılar. Bu konuya daha sonra değineceğim. Önce, GSS nasıl işleyecek kısaca, bundan bahsedeyim.
Geçenlerde GSS Genel Müdürü Sami Türkoğlu ile hem bu konu üzerine uzun uzun sohbet ettik. Şunun altını çizeyim; genel sağlık sigortası mecburi olacak ve tüm nüfusu kapsayacak.Yani, sosyal güvenlik şemsiyesi altında olmayan kişiler de primlerini ödeyerek, sigorta kapsamı içine girecek. Eğer ödeme gücü yoksa, bunu da belgeleyebiliyorsa primler devlet tarafından karşılanacak. 18 yaşından küçükler de sigortalı olacak ve anne-babaları prim ödeme gibi yükümlülüklerini yerine getirmemiş olsalar dahi, çocuklar sağlık hizmetinden yararlanabilecek.
Herhangi bir sağlık probleminde ise sigortalılar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşme imzalamış tüm hastanelere gidebilecek. Özel bir sağlık kuruluşundan hizmet alınmak isteniyorsa -ki, yine SGK ile o hastanenin mutlaka sözleşme imzalamış olması gerekiyor- o zaman bir fark ödenecek. Bu fark oranı henüz belirlenmiş değil. Ancak konuşulan rakam yüzde 30 ya da 40 olacağı yönünde. Yani, devlet o tedavi için 100 lira ödüyorsa, özel hastane vatandaştan ancak 140 lira talep edebilecek.
EN YÜKSEK PRİM, AYLIK 146 YTL
İşte kısaca GSS böyle işleyecek. Sistem tam olarak 1 Ekim 2008’de uygulamaya geçecek. Hatırlayacaksınız, 2007’nin Haziran ayında SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur için bir nevi GSS uygulaması başlatılmıştı. Yani, bu kesim kayıt altında. Ekim ayında da devlet memurları ve yeşil kartlılar sisteme katıldığında, nüfusun yüzde 90’ını yakın bir kesim GSS kapsamı içine alınmış olacak. Hiçbir kuruma bağlı olmayanlar ise primlerini Sosyal Güvenlik İl Müdürlerine yatırabilecekler.
Şimdi diyeceksiniz ki, işleyişi anladık da GSS için, primi kendi cebinden ödeyeceklerin yatıracakları tutar nedir, sen ondan bahset... Aslında bu tutar, kişinin aylık gelirinin asgari ücrete oranı ile belirleniyor ve burada da üç ayrı kademe getirilmiş. Özetle, prim tutarları aylık olarak; 23.34 YTL, 73 YTL ve 146 YTL arasında değişiyor. Daha önce hiçbir sisteme üye olmayan kişiler 146 YTL yatırarak, GSS hizmetinden yararlanabilecek.
Şunu da belirtelim, mutlaka sayıları az da olsa 1 Ekim tarihinden sonra o veya bu nedenden dolayı sistem içine girmeyenler olacaktır. İşte bu kişiler, bir şekilde sağlık hizmeti almaya gittiklerinde otomatik sisteme kayıt olacakları gibi, geçmişe yönelik de kendilerinden prim tahsil edilecek.
ÖZEL SİGORTA TAMAMLAYICI OLACAK
Sohbetimiz sırasında Sami Türkoğlu, GSS’nin Avrupa’nın en geniş temel teminat paketi olduğunu ısrarla vurgulayarak, alternatif tıp ve estetik hariç yani, klasik tıbba girmeyen olaylar dışında, tüp bebek bile dahil herşeyi ödediklerini söylüyor.
Gelelim, yazımın başında değindiğim, özel sağlık sigortasının GSS içinde nasıl yer bulduğuna... Nitekim bu konu, 1 milyon 700 bin özel sağlık sigortalısını yakından ilgilendiriyor.
GSS başladığında özel sağlık sigortası da tamamlayıcı ve destekleyici rol üstlenecek. Bu ne anlama geliyor? En basit haliyle, özel sağlık sigortalısı sağlık problemi ile karşılaştığında ve SGK’nın anlaşmalı olduğu hastanede tedavi gördüğünde; sağlık giderini SGK karşılayacak, özel hastanede tedavi olunduğu için de Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek fark ne ise, işte o tutarı özel sigorta ödeyecek. Bugünkü durumda ise sigortalıların tüm tedavi masrafları, özel sigorta tarafından karşılanıyordu. Bu yüzden de sağlık sigortasının primleri yüksekti.
GSS kapsamında özel sağlık sigortası tamamlayıcı rol üstleneceğinden, sigorta şirketleri hem yeni sistemi uygun ürünler tasarlayacak hem de daha düşük sigorta primi belirleyecek.