Bu hafta size bir yeri, İZEV’İ tanıtmak istiyorum. 1989 yılında dernek olarak kurulan ve 1997’de vakıf tüzel kişiliğinde yapılanan İstanbul Zihinsel Engelliler için Dayanışma Vakfı (İZEV), çocukları zihinsel engelli üyeler tarafından kurulmuş.
Amaçları; engelli çocukların yaşıtlarından farklı olarak eğitim alabilmelerini, bir üst öğrenime veya mesleğe hazırlanmalarını, toplumla uyumlarını sağlamak. Kendi kendilerine yeterli bir duruma gelmeleri için gerekli temel yaşam becerilerini geliştirmek.
İZEV’le alakalı farklı yapılanmalar var. Birincisi 0-25 yaş arası zihinsel engelli çocuklara rehabilitasyon, terapi, ilköğretim ve mesleki eğitim hizmetleri veren Saadet İlköğretim Okulu ve Mesleki Eğitim merkezi. İZEV, bir devlet okulu olan Saadet İlköğretim Okulu ile İş Okulu’nun personel, hizmet içi eğitim ve yemek ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca bu çocuklara erken eğitim verebilmek, tedavi, bakım ve sosyal hayata uyum ihtiyaçlarını karşılamak, geleceklerini güvence altına almak için de rehabilitasyon merkezi kurmuşlar. 0-3 yaş erken eğitim biriminde çocuklar, bireysel eğitim, aile eğitimi, danışmanlık ve psikolojik destek, fizyoterapi ve konuşma terapisi eğitimleri alıyor. 3-6 yaş okul öncesi eğitim biriminde de grup eğitimi, bireysel eğitim, aile eğitimi ve danışmanlık, müzik sanat ve spor etkinlikleri, fizyoterapi, konuşma terapisi, psikolojik destek, ergo terapi (iş uğraşı terapisi), kaynaştırma danışmanlığı ve bilgisayar destekli eğitim görüyorlar.
Buralarda gelişim geriliği, down sendromu, otistik spektrum bozuklukları, cerebral palsy, öğrenme güçlüğü, davranış ve uyum bozuklukları rahatsızlığı olan bütün çocuklara yer var. Halen 300 -350 çocuk okuyor. Buralarda büyüyen çocuklar, daha sonra Sarıyer Geçiş Evi’ne geçiyor. Sabah 09.30’dan 16.30’a kadar burada kalıp çalışabiliyor, iş yapıyorlar. Ne var ki onların hayatları boyunca kalabilecekleri güvenli bir yere de ihtiyaçları var.
Peki burası için neler yapabilirsiniz? İZEV’le irtibata geçerek konu hakkında bilgi alabilirsiniz ama ben de size bir şeyler önerebilirim. Zamanınız olduğu sürece buralarda çalışmanın yanı sıra maddi olarak da yardımcı olabilirsiniz, çünkü eğitim gören çocukların manevi olduğu kadar maddi desteğe de ihtiyaçları var. Mesela bir veya daha çok öğrencinin ders yılı boyunca kısmen ya da tamamen eğitim ihtiyacının karşılanması için burs fonuna bağışta bulunabilirsiniz. Servis aracı tahsis edebilir veya öğrenci giderlerini karşılayabilirsiniz. Bilgisayar, televizyon, VCD, kırtasiye malzemesi, giysi, eşofman takımı, spor ayakkabı, gıda, erzak, et ve ilaç veya ilaç bedeli yardımında bulunabilirsiniz. Tel: (212) 347 02 27-28. www.izev.org.tr
ÇOCUKLARA YENİLİKLER
Son yıllarda gerçekten çocuklar için nefis, eğlenceli ürünler çıkmaya başladı. Hatta "Benim zamanımda bunlar yoktu" cümlesi, yerini "Benim çocuğum doğduğunda bunlar yoktu"ya bıraktı. Size iki önerim var. Birincisi bana küçüklüğümü hatırlatan bir oyunlu kitap. Akademi yayınlarından çıkan "Oynayalım mı?". Hani biz küçükken kağıttan insanlara kağıttan kıyafetler kesip giydirirdik ya, onun gibi. Kes, boya, giydir, yapıştır, oyna! Çocuklar, oyun ortamında gerçek yaşamın bir provasını yapar, yaratıcılıklarını ve el becerilerini geliştirir, problem çözme yeteneği kazanırlar. "Oynayalım mı?" serisi çocukların bu gelişim alanlarını destekliyor. Hem İngilizce hem Türkçe açıklamalı kitabı açtığınızda, neyi nasıl yapacağınız yazıyor. Karton bebekleri kesip giysileri ve aksesuvarları kesip bebeklere giydiriyorsunuz. Giysilerden bazılarını istediğiniz gibi boyayabilirsiniz. Üç yaşından itibaren önerilen kitabın Evim, Tamirhane, Safari ve Çiftlik adında dört çeşidi var.
İkinci önerim de müzikle ilgili. Çocuklara müzik dinletmenin yararlarıyla ilgili pek çok şey yazılıyor. Ama bence bir insanın müzik altyapısının zengin olması, ileride iyi bir dinleyici olması da önemli ve bunun temelleri küçük yaştan atılabilir. Bu aşamada size Putumaya’nın çocuk CD’lerinden bahsetmek isterim. Büyükler için olanları da var ama konumuz bu değil. Putumayo’nun çocuk serisi, çocuklara eğlenceyle, dünya müziklerinin ve diğer kültürlerin tanınmasını sağlıyor. Sıkıcı çocuk tıntınları gibi değil. Albümler, öğretmenler, müzikologlar, dünya müzikleri sanatçıları ve çocukların yardımlarıyla ortaya çıkmış. Birçok okulda bu müzikler test ediliyor. Ülke ve yöre müzikleri var; Meksika, Afrika, Latin, Asya gibi. Ayrıca swing, reggae gibi müzik türleri de var. Gerçekten çok eğlenceli ve güzeller. Büyükleri baymayan türden...
Çocuklar ve yarışmalar
Bahar ayları yarışmaların da coştuğu bir dönem. Bazılarında çocuklar yarışıyor, bazılarında ise büyükler çocuklar için yarışıyor. İşte önümüzdeki aylarda katılabileceğiniz yarışmalar.
HAMURDAN HEYKELLER
Bu yıl yedincisi yapılacak olan Play-Doh Hamurdan Hayaller Yarışması, çocukların lezzetine bayıldığı Sütaş Büyümix ana sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Alanlarında uzman isimlerden oluşan bir jürinin yapacağı değerlendirme sonucunda en başarılı şekilleri yapan 3-6 ve 7-9 yaş grubundan üçer çocuk, boylarınca oyuncak ve kucak dolusu Sütaş Büyümix kazanacak. Çocuklar, Play-Doh hamurlarıyla evde yaptıkları şekillerin fotoğraflarını info@hasbrointertoy.com.tr adresine göndererek ya da Hamurdan Hayaller PK 221 Şişli - İstanbul adresine postalayarak yarışmaya katılabilir. Unutmayın, son katılım tarihi 6 Nisan!
EN GÜZEL ÖYKÜ
TNT Ekspres Türkiye, 8 yıldır yürüttüğü ve büyük ilgi gören "TNT Ekspres Bilgi ve Kültür Taşıyor" isimli kitap toplama kampanyasının devamında, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da "İşte Benim Öyküm" yarışması düzenliyor. Proje, Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Zeytinburnu Şubesi işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Türkiye çapında TNT Ekspres tarafından kitap götürülmüş okullardaki 7-10 ve 10-14 yaş grupları arasındaki ilköğretim öğrencileri yarışmaya katılabilir. Kampanya çerçevesinde kendilerine ulaştırılmış bir kitabı okuyacak ve kendi öykülerini yazacaklar. Birinci, ikinci ve üçüncü olan öğrenciler, TNT Ekspres Türkiye tarafından ödüllendirilecek. Son katılma tarihi 5 Mart. Jüri üyeleri, Mart ayı içinde biraraya gelecek ve kazanan ilk üç adayı belirleyecek.
AHŞAP OYUNCAK TASARIMI
2005’den beri faaliyette bulunan Leonardini, geleneksel oyuncakları yeniden yorumlayarak üretimini sağlamak ve yurtdışına ihraç etmek amacıyla ahşap oyuncak tasarımı yarışması düzenliyor. Yarışmaya katılacak eserlerin, ’geleneksel oyuncakların yeniden yorumlanması’ amacına uygun olarak tasarlanması gerekiyor. Yarışmaya katılacak her tasarım ekibinde 4- 8 yaş arasında bir çocuk katılımcının bulunması şart. Her ekip en fazla üç eserle yarışmaya katılabiliyor, adayların en fazla bir eseri ödüllendiriliyor. Tasarımların 0-8 grubundaki çocukların ya da büyüklerin oynayacağı düşünülerek, eğlenceli-yaratıcı-eğitici olması temel değerlendirme kriteri. Mutlaka ham ağaçtan bir prototip yapılması isteniyor. Boya ya da vernik kullanılacak ise, kurşunsuz ve doğal bir malzeme kullanılmalı. Son katılma tarihi 16 Nisan. O tarihe kadar her gün 11.00-19.00 saatleri arasında Leonardini mağazalarına teslim edilebilirsiniz. www.leonardini.com.tr
HİJYENİN RESMİNİ YAPIN
Alo Hijyenik Beyazlar, çocukların hijyeni eğlenerek öğrenebilecekleri ve sonunda çeşitli hediyeler kazanacakları resim ve öykü yarışması başlattı. İlköğretim 4-8’inci sınıf öğrencilerinin katılabileceği yarışmanın başvuruları 30 Nisan’da sona erecek. "Hijyenik Ailem" konulu resim yarışmasına katılmak isteyen öğrencilerin, A3 resim kağıdına yapılmış resimlerini Alo Tüketici Hizmetleri PK. 61, 34739 Erenköy İstanbul adresine ya da www.hijyenikailem.com internet sitesine göndermeleri yeter. Öykü yarışmasına katılmak isteyenlerin de "Hijyenik Ailem" konulu öykülerini, okunaklı bir şekilde, tükenmez, dolmakalem ya da bilgisayarda yazıp aynı adreslere ulaştırmaları gerekiyor. Yarışmanın başvuru koşullarının detayları aynı siteden öğrenilebilir.
Hatırlatma yapalım: Geçtiğimiz hafta duyurduğum Milupa’nın düzenlediği , "Bebek Yemekleri Yarışması"nı da unutmamak lazım. 29 Şubat 2008 tarihine kadar, markanın herhangi bir ürünüyle hazırlayacağınız bebek yemeği tarifini, bebeğinin bu yemeği keyifle yerken çekilmiş bir fotoğrafını www.milupa.com.tr veya PK 32 Ümraniye adresine göndererek yarışmaya katılabilirsiniz.
ONUN İÇİN MASAL YAZIN
E-Bebek.com Masal Yarışması, masal anlatmayı seven anne ve babalara, kendi masallarını yazma fırsatı veriyor. 1 Nisan’a kadar başvurabilirsiniz. İlk ona giren adaylar derecelerine göre E-Bebek.com’dan hediye çekleri, masal makinesi gibi armağanlar kazanacak. Sonuçlar 18 Nisan’da açıklanacak. Yarışmaya katılmak için yazdığınız bir masalı masal@bebek.com adresine mail yoluyla gönderebilirsiniz. Masallar en fazla 750 kelimeden oluşmalı. Her gelen başvuruya, başvurunuz alınmıştır şeklinde yanıt geleceği için, cevap gelmezse hikayenizi bir daha gönderin.