Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Türkler, Arap dizisi izler mi

İSTANBUL. Geçen hafta ilginç bir tartışmaya sahne oldu. Türk-Arap Medya Forumu’na konuk olan Arap gazeteciler, Türk televizyon dizilerini hem övdü, hem de yerden yere vurdu.

Haberin Devamı

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan organizasyonda Arap dünyasının önde gelen medya temsilcileri, akademisyenleri, Türkiye’den muadilleriyle buluşma fırsatı buldu.
Konuşmalar, iki tarafın da birbirini aslında ne kadar az tanıdığı ekseni üzerinde döndü. Araplara göre Türkler, Osmanlı torunu, işgalci ve hırsızdı. Türklere göre ise Araplar, atalarımızı sırtından bıçaklayan hainlerdi. İşte bu önyargıların nasıl kırılabileceği, medyanın toplumların yakınlaşmasında nasıl bir rol oynayabileceği tartışıldı.

DİZİLER. Hiç kuşkusuz son dönemde iki tarafı birbirine yakınlaştırıcı faktörlerden biri olmuştu. Forumun en eğlenceli bölümlerinden biri de Türk dizilerinin Arap dünyasındaki etkileriyle ilgili tartışma oldu.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da izlediği, oyuncular Songül Öden ve Cansel Elçin’in konuşmacı olarak katıldığı oturumda tartışmalar, daha çok Ortadoğu’da tutan ilk Türk dizisi Gümüş üzerinden yapıldı.
Tunuslu iletişim uzmanı Prof. Moncef Ayari’ye göre Arap dünyasında ‘Nur’ diye gösterilen Gümüş dizisini 15 yaş üstü 85 milyon kişi izledi, bunların 50 milyonu kadındı. Yani Arap kadınlarının yarısı Gümüş’ü izlemişti.

Haberin Devamı

İZİNSİZ. Alwaha Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hamoud Al Touqi ise Türk dizilerinin Arap evlerine girmesini böyle tarif etti. “İzinsiz geldiler, sevimli konuklarımız oldular. Türkiye’nin güzellikleri bu diziler üzerinden tanındı” diyen Ummanlı gazeteci, Türk dizilerinin Arap toplumu üzerindeki olumsuz saydığı etkilerini de sıraladı.
“Bu diziler, bazı olumsuz adetleri de bize taşıdı. Türkiye, İslam toplumunun önemli bir bölümünü teşkil ediyor, ama Araplara yakın olmayan bazı değerleri, ilişkileri gördük. Özellikle evlilik dışı ilişkileri Türk dizilerinden öğrendik. Arap vatandaşı bunu kabul etmekte zorluk çekti. İçki içilmesi çocukları etkiledi. ‘Müslüman değiller mi’ sorularına yol açtı. Yapımcılar bunlara dikkat etmeli. Açık-saçık giyimler söz konusu. Öpüşmeler vardı, Araplar romantik yönlerinden dolayı bunu kabul ettiler.”

Haberin Devamı

FIRSAT. MBC kanalı aracılığıyla dizileri Arap coğrafyasıyla buluşturanlardan biri olan Daniel Abdülfettah ise dizilerin aynı zamanda Arap dünyasının kendisini tartışması için de bir fırsat olduğunu hatırlattı.
BAE’li temsilci, “Ürdün, Mısır, Suriye’de töre cinayeti olduğunu bilmiyor muyum? Biliyorum. Bu konuyu niye MBC’de tartışabildik. Çünkü bu konu, Türk dizisinde vardı” dedi.
Öyle ki, konuşmalar neredeyse kültürel açılımın Arap dünyasına yönelik yayılmacı bir Türk girişimi olup olmadığına kadar vardı.
Aslında önyargıları kırmak için yapılan toplantı, bu karşılıklı kuşkuların ortadan kaldırılabilmesi için daha uzun bir yolun olduğunu gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

SORU. Oturumu izleyen bir Arap gazeteciden geldi: “Araplar kaliteli bir dizi yapsa Türkler izler mi?”
Yanıtım şu. Seçmek insanın en güzel ayrıcalığıdır. Bir şeyi beğenir ya da beğenmezsiniz. Bir oyunu izler ya da izlemezsiniz. Türk dizileri için de yabancı diziler için de geçerli kural budur.
Hikâyeniz renkli, senaryonuz klişelerden uzak, oyunculuğunuz kaliteli olursa, Türk halkı seçimini yapar. Arap dizileri, Türkiye’yi Araplaştırır mı? Bunu da dizi tutarsa konuşuruz.

Merak ediYORUM
 
- Rusya’da dün parlamento seçimleri yapıldı. Rusya Başbakanı Putin, 2012’de başkanlığa geri dönmeye hazırlanıyor. Ancak Rusya’nın Putin yorgunu olduğu da artık kendini belli ediyor. Yakın gelecekte Rusya, Putin-Medvedev ikilisine alternatif çıkarabilecek mi?
- ABD de gelecek seneki başkanlık seçimlerine hazırlanıyor. Cumhuriyetçi Parti’de Demokrat Partili Obama’ya rakip olabilecek biri hâlâ öne çıkamadı. Obama’ya rakip olmaktan çekiniyorlar mı ne?

Yazarın Tüm Yazıları