Paylaş
Ukrayna’nın doğu cephesinde Rusya işgaline karşı önemli ivme kazandığı bir dönemde Ukrayna kentleri bir kez daha füzelerin hedefi oldu. Rusya, binlerce km ötedeki Hazar Denizi ve Karadeniz’den attığı seyir ve balistik füzelerle Ukrayna’daki birçok kritik hedefi vurdu.
HAVA SAVUNMA ÖNEMLİ
Saldırı, 21’inci yüzyıl savaşlarında ülke güvenliği için güçlü hava savunma sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Pazartesi günü Ukrayna, Rusya’nın attığı 84 füzenin yaklaşık yarısının hava savunma sistemleriyle imha edildiğini belirtirken Kiev yönetimi Batı’ya ‘Daha fazla hava savunma sistemi temin edin’ diye baskıyı arttırdı.
Batı bir yandan cephe savaşları için Ukrayna’yı silahlandırırken, öte yandan da hava savunmasını güçlendirmek için Kiev’e destek çıkıyor. Nitekim önceki gün Almanya, henüz kendi ordu envanterine bile alamadığı ileri teknoloji ürünü orta menzilli IRIS-T füze savunma sistemini Ukrayna’ya teslim etti, arkasının da geleceği bildirildi.
RUS SİLAHI ARANIYOR
UKRAYNA lideri Volodimir Zelenski ile telefon görüşmesi yapan ABD Başkanı Joe Biden’ın da ‘ileri teknoloji hava savunma sistemi’ taahhüdünde bulunduğu belirtildi. ABD, savaş başladığından bu yana Ukrayna’nın en büyük silah tedarikçisi.
Bu bağlamda Amerikan New York Times gazetesinde iki gün önce ilginç bir yazı vardı. Buna göre ABD ve NATO, Ukrayna ordusu için Rus yapımı eski silah arıyor. Çünkü Rus askeri teçhizatına alışık olan Ukrayna askerleri herhangi bir eğitime ihtiyaç duymadan bunları kullanabiliyor. İşte bu nedenle Batı ülkeleri Rus silahı bulmak için birçok ülkenin kapısını çalıyor.
RUMLARLA TAKAS PAZARLIĞI
KAPISI çalınan taraflardan biri de Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK). Malûm ABD yönetimi 1 Ekim itibariyle Kıbrıs Rum Kesimi’ne uygulanan silah ambargosunu Türkiye’nin ve KKTC’nin tepkisine rağmen kaldırmıştı.
NYT’a konuşan Amerikalı yetkililere göre birkaç yıldır planlanan bu adımın hedefi Kıbrıs Rum Kesimi’ni Rusya’nın etkisinden uzaklaştırmak. Şimdi ise Kıbrıs Rum Kesimi, Ukrayna için bir silah tedarikçisi seçeneği olarak öne çıkıyor.
GÖRÜŞMELER YAPILDI BİLE
Rum Kesimi Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos, söz konusu gazeteye yaptığı açıklamada Ukrayna’ya verilecek silahların başka silahlar ve kapasitelerle takas edilmesi halinde bunu değerlendirebileceklerini belirtti. Nitekim geçtiğimiz aylarda Amerikalı yetkililerle yapılan görüşmelerde de bu olasılık ele alınmış. GKRK elinde Rus yapımı en az 10 Tor ve Buk füze sistemi bulunduğu belirtilirken anlaşılan Rum Kesimi, Batı’nın muadil silahlarının kendisine temin edilmesi için pazarlık yapıyor.
F-16 ENGELİ KALKTI MI
YUNANİSTAN’ın hızla silahlandığı bir dönemde Türkiye, geçen yıl mevcut 80 F-16’nın modernizasyonu ve 40 adet de yeni F-16 satışı için ABD’den talepte bulunmuştu.
Yunan ve Kıbrıs Rum lobisine yakın bazı Kongre üyeleri F-16 satışına karşı harekete geçerken iki gün önce Senato’dan olumlu bir haber gelmişti. F-16 satışına karşı Türkiye’ye getirilmek istenen iki şart, ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa tasarısının Senato versiyonundan çıkarılmıştı.
F-16 satışı ile ilgili süreç ABD Kongresi’nde devam ederken Demokrat Senatör Bob Menendez ise saldırgan tutumun sürmesi halinde F-16 satışına izin vermeyeceğini yineledi.
TANSİYONU YÜKSELTİR
ABD Yönetimi belli ki bazı Kongre üyelerinin itirazlarına rağmen Türkiye’ye F-16 satışında karşı bir tavır içinde değil. Ancak ABD’nin Ukrayna’ya silah temin ederken Kıbrıs Rum Kesimi’nin silah envanterini yenilemesi ve bunların kullanımı için askeri eğitim vermesi bölgede silahlanma yarışını tetikleyerek Doğu Akdeniz’de tansiyonu yeniden arttırabilir.
Paylaş