Paylaş
YARDIM VE BAĞIŞ İÇİN
“Su faturalarını ödemekte güçlük çeken kentlilerimiz, askıya fatura bırakmak için askidafatura.canakkale.bel.tr adresimizi ziyaret edebilir, mahalle muhtarlıkları ya da belediye hizmet binalarımızdaki iletişim masalarımıza başvurabilir veya 444 17 17 nolu çağrı merkezimizle iletişime geçebilir. Ayrıca ihtiyaç sahibi kentlilerimizin faturaları da yine askidafatura.canakkale.bel.tr adresinden veya 444 17 17 nolu çağrı merkezimiz ile iletişime geçilerek ödenebilir. Bu zor günleri dayanışma ile aşacağız...”
--------------------
BİR ÇAĞRI VAR
Gönüllere umut
bir kase mutluluk
Didim Belediyesi de, “Gönüllere umut, faturaya kardeş ol, Bir kase mutluluk” kampanyaları başlattı. Başkan Deniz Atabay, “İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın faturalarına destek oluyoruz, Yine ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek dağıtıyoruz. Böylelikle kış aylarının zorlu şartlarını hep birlikte kolaylaştırıyoruz. 444 81 09 nolu telefonu arayarak, fatura desteğimize, sıcak yemek dağıtımımıza siz de katkıda bulunabilirsiniz” diyor.
.
------------------------
BİR ÇOK ÖZEL KONU
Tehlikeli sayılan ırklarla
yaşayanların dikkatine
KONU, çoğumuzu ilgilendirmez gibi. Ama ucundan, bucağından duymuşuzdur. Ya da haberlerde okumuş, görmüşüzdür. Belki de birileri anlatmıştır. Efendim konu evlerimizde yaşam paylaştığımız sevimli dostlardan olan köpekler. Ama daha bir özel olanı, tehlikeli sayılanları. Tehlikeli sayılan ırklardan olan köpeklerle ilgili düzenlemenin ayrıntılarına bakacağız bugün, henüz öğrenmemiş sahipleri için.
GÜNCELLENEN KORUMA YASASI
Güncellenen Hayvanları Koruma Yasası’nda tehlikeli sayılan köpek ırklarının durumu ne oldu? Çevre ve hayvan hakları konularını ele alan, www.haberhurriyeti.com Yayın Yönetmeni İbrahim Irmak, Veteriner Hekim H. Gökhan Özdemir’le söyleşti, özetleyerek aktarıyorum:
SON TARİH 14 OCAK 2022
“Tehlike arz eden Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa ırklarına American Staffordshire Terrier ve American Bully de eklendi. Bunlar yasaklandı. Bu 6 köpek ırkını elinde bulunduranların; 14 Ocak 2022’ye kadar hayvanlarının kısırlaştırılması, bunu da belgelemesi gerekiyor. Yasa uyarınca bu ırk köpekleri üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklanmış oldu. Bu konudaki para cezası da yaklaşık 15 bin lira ve köpeklere de el konulacak.
NEREDE NASIL DOLAŞACAKLAR
Köpek sahipleri kayıt işlemlerini Tarım ve Orman İlçe müdürlüklerinde ya da veteriner kliniklerinde yaptırabilecek. Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu köpekler kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamayacak. Özellikle kalabalık alanlara, parklara ve çocuk oyun alanlarına da bu köpeklerle girilemeyecek. Böyle bir durumda hayvan sahiplerine 11 bin lira ceza var. Birden fazla kez olursa da para cezası dışında hayvana el koyulacak. Yasaya göre, kedi ve köpeklerin kayıt altına alınması ve mikroçiplenmesi zorunlu. Artık hayvan sahipleri mutlaka sisteme dahil olmak zorunda. Bununla ilgili para cezası bin 200 lira. HAYDİ (Hayvan Durum İzleme Ekipleri) desteği ile bu konunun daha sıkı takip edilecek .
ÜZÜLMEMEK İÇİN GEREKENİ YAPIN
Lütfen köpek sahiplerimiz daha duyarlı ve bilinçli olarak yasal sorumluluklarını yerine getirsin. Böylelikle köpekleri de kendileri de mağdur olmayacak. Tekrar hatırlatayım, tehlike arz eden köpeklere iki ırk daha eklendi. Bu ırklara sahip olanlar 14 Ocak 2022’den önce köpeklerini kısırlaştırmalı, kayıt altına alarak miroçiplenmesini sağlamalı. Böylelikle kendileri üzülmez, hayvan hakları ihlali yapmamış olurlar.”
Paylaş